Timpul Local

Grigore Vieru, in italiana

Astfel suna primul catren al poeziei „Lacrima” din cartea lui Grigore Vieru „Il Nimbo di Rugiada” („Nimbul de roua”), in limba italiana, lansata miercuri la Liceul „Dante Alighieri” din Chisinau. Initiativa de a publica versurile regretatului poet in italiana apartine unor foste profesoare din capitala, stabilite cu traiul in Peninsula. In dorinta de a-l aduce pe Vieru mai aproape de conationalii sai plecati de-acasa, Valentina Corcodel, Tatiana Ciobanu si Claudia Lupascu, ajutate de poetul italian Francesco Baldassi, au tradus versurile, iar in toamna anului trecut cartea a aparut la o tipografie din Chisinau, intr-un tiraj de 1500 de exemplare.

„Prima lansare a avut loc toamna trecuta, la Academia Romana de la Roma si Torino. Pentru lansarea de la Chisinau a fost ales liceul nostru deoarece e singurul cu studierea aprofundata a limbii italiene. Este o initiativa valoroasa si utila. Astfel si romanii din Italia au posibilitatea sa citeasca versurile lui Vieru si sa-si aline dorul”, spune Cornelia Munteanu, profesoara de romana la Liceul „Dante Alighieri”. In semn de omagiu si pretuire, fiecare invitat a asternut cate un gand dedicat regretatului poet pe „lacrimi” simbolice, decupate din hartie. Printre oaspeti s-au numarat scriitorii Nicolae Dabija, Nicolae Rusu, vicepresedintele Parlamentului, Iurie ?ap, dar si ambasadorul Italiei la Chisinau, Stefano de Leo, care a apreciat aparitia editoriala drept „o punte culturala intre Moldova si Italia”.

Programul a inclus o expozitie de tablouri semnate de artistul plastic Timotei Batranu, evolutia ansamblului folcloric al liceului si un recital de versuri de Vieru in romana si italiana. „Poezia lui Vieru isi pastreaza melodicitatea si profunzimea in orice limba si te emotioneaza pana la lacrimi. Oaspetii italieni au plans ascultand versurile poetului”, spune Catalina Dumbraveanu, eleva in clasa 11-a, care a recitat poezia profetica „Steaua de vineri”. Zambetul cald si chipul plin de bunatate al lui Grigore Vieru a reinviat in ochii tuturor dupa ce au urmarit si un filmulet de acum patru ani, cand Liceul „Dante Alighieri l-a avut ca oaspete pe Grigore Vieru.

Doina Alexei
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *