Actualitate

Gripa pandemica nu-i sperie pe moldoveni

De la inceputul anului in Republica Moldova au fost confirmate prin teste de laborator 77 de cazuri de imbolnavire cu virusul pandemic H1N1, pana acum fiind inregistrate 14 decese. Vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Sanatatii a recomandat tuturor oamenilor sa se vaccineze, pentru a evita contaminarea cu virusul letal de gripa.

Dupa cum spune Hotineanu, decesele au survenit din cauza adresarii tarzii la medic si refuzului de a fi internati in spital in unele cazuri. „Nu inteleg de ce majoritatea oamenilor se tem de vaccin. Eu recomand tuturor sa primeasca serul antigripal, tinand cont ca la sfarsitul lunii martie se asteapta un nou val de H1N1”, explica ministrul.

Pana in prezent, in Republica Moldova au fost vaccinati circa sapte zeci de mii de persoane, fiind utilizate circa 45 % din numarul total de doze de vaccin disponibile. „Austria, Romania si Organizatia Mondiala a Sanatatii s-au aratat disponibile pentru a ne oferi suplimentar, toate impreuna, circa un milion de doze”, precizeaza Pavel Ursu, reprezentantul OMS in R. Moldova.

In acest sens, Vladimir Hotineanu a lansat un apel catre toti cetatenii RM de a se adresa la Centrele de sanatate si al medicilor de familie pentru a beneficia de vaccinul antigripal. „Eu m-am vaccinat si nu am avut vreo reactie adversa. Vaccinul e recomandat pentru toti, inclusiv pentru persoanele cu maladii cronice, dar si pentru persoanele sanatoase, care vor obtine imunitate si vor reduce riscul de infectare cu gripa pandemica, protejand astfel sanatatea lor, dar si a celor din jur”, a conchis Hotineanu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *