Actualitate

Gripa porcina ataca Moldova

Epidemia a intrat in scoli!

Gripa A(H1N1) a bagat in sperieti si moldovenii. Multi au luat cu asalt farmaciile ca sa cumpere medicamente antivirale si masti de protectie, astfel incat in scurt timp au fost epuizate stocurile. Ministrul Sanatatii, Vladimir Hotineanu, a declarat, miercuri, in sedinta guvernului, ca in cateva zile vor fi procurate medicamente antivirale, dezinfectanti, reactive, consumabile in valoare de 54 mln. lei. Unele preparate vor fi distribuite medicilor de familie care le vor repartiza gratis bolnavilor.

Pana in prezent, in R. Moldova au fost confirmate 65 de cazuri de imbolnaviri cu virusul A(H1N1), fiind inregistrate si doua decese. Ambele persoane decedate – un barbat de 50 de ani din Chisinau si altul de 35 din Drochia – au contactat boala peste hotare si, revenind acasa, s-au adresat prea tarziu la medic. Pana in prezent, cazuri de gripa pandemica au fost inregistrate la Chisinau, Soroca, Orhei, Anenii Noi si Floresti. Totodata, una dintre persoanele identificate cu acest virus nu a contactat cu persoane revenite din strainatate. Sapte dintre cei infectati in prezent sunt minori cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, la alti 13 prezenta virusului inca nu a fost confirmata. Printre acestia sunt elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” din capitala, precum si studenti de la Colegiul de Informatica si ULIM din Chisinau. In institutiile unde au fost depistate imbolnaviri se va face dezinfectie totala, iar persoanele care au intrat in contact cu bolnavii au fost luate sub supraveghere medicala.

Medicul infectionist Ala Jivalcovschi ne-a spus ca pentru prevenirea gripei in acest sezon, cel mai indicat este sa facem miscare, sa ne odihnim suficient, sa ne vitaminizam si sa ne hranim sanatos. Nu in ultimul rand, trebuie respectate regulile minime de igiena – spalatul pe maini cu apa si sapun. In acest fel, rezistenta organismului creste. Ea a accentuat ca este important ca atunci cand stranutam sa acoperim nasul si gura cu o batista de unica folosinta. „Daca o persoana bolnava stranuta intr-un microbuz, pot fi infectati toti pasagerii”, a adaugat doctorita.

Moldova a intrat in stare de alerta dupa ce Ucraina a solicitat inchiderea mai multor puncte de trecere a frontierei cu Romania si R. Moldova. Totodata, in tara vecina mai multe institutii de invatamant au fost inchise, iar reuniunile publice au fost interzise. Luni, Raisa Bogatyreva, secretara Consiliului Suprem de Securitate si Aparare al Ucrainei, care s-a aflat intr-o vizita de lucru la Chisinau, a convenit impreuna cu Iurie Leanca, ministrul moldovean de Externe, ca Ucraina si Moldova sa coopereze in lupta cu A(H1N1).

Gripa de tip nou este o boala respiratorie acuta extrem de infectioasa, provocata de virusul gripal nou A(H1N1), care nu a fost intalnit pana acum la oameni. Primele cazuri de infectare cu noul virus au fost raportate in aprilie 2009, in SUA, Mexic si Canada. Astazi, gripa de tip nou a afectat 170 de tari, in total inregistrandu-se peste 300.000 de bolnavi si peste 6.000 de victime la nivelul intregii planete. In R. Moldova primul caz de gripa de tip nou a fost inregistrat la 30 iulie curent.

 

Gripa de tip nou A(H1N1): cum sa ne protejam?

Ce este Gripa A(H1N1)?

Gripa A(H1N1) se transmite usor de la om la om si cauzeaza maladii respiratorii de diferita gravitate. Simptomele se aseamana cu cele ale gripei obisnuite (sezoniere). Severitatea bolii depinde de mai multi factori, inclusiv starea generala a organismului si varsta. Sunt predispusi de a face complicatii persoanele varstnice si copiii mici, femeile gravide, persoanele care sufera de maladii cronice (astm, diabet, maladii cardiovasculare) si cele cu imunitatea scazuta.

Simptomele principale ale bolii

Simptomele gripei de tip nou A(H1N1) sunt: febra (temperatura corpului se ridica la 38° C si mai mult), friguri, dureri de cap, dureri musculare si articulare, astenie (oboseala intensa si prelungita); tuse, stranut, nas infundat, eliminari nazale, dureri in gat. O parte dintre persoanele infectate cu acest virus au avut diaree si voma.

Cum procedati daca v-ati imbolnavit

• Ramaneti acasa si va adresati de urgenta medicului de familie.
• Urmati prescriptiile medicului si consumati mult lichid.
• Evitati sa mergeti in locurile publice. Purtati masca pentru a reduce riscul raspandirii infectiei.
• Acoperiti gura si nasul cu batista atunci cand tusiti sau stranutati. Spalati-va cat mai de des pe maini cu apa si sapun

Cat de eficiente sunt mastile?

In ultimele zile pe strazile Chisinaului au aparut persoane care purtau masti chirurgicale pe fata. Multi au intrat in panica si au dat fuga la farmacii de unde au cumparat masti pentru a se proteja de temutul virus A(H1N1). Acum in farmacii nu mai sunt masti. Toate au fost cumparate. Medicii spun insa ca acestea pot fi confectionate si in conditii casnice, suprapunand mai multe straturi de tifon. Insa trebuie sa cunoasteti ca mastile de protectie impotriva transmiterii virusului A(H1N1) nu au o eficienta totala. E foarte important sa respectati cateva reguli.

Folositi corect masca de protectie!

Conform reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, persoanele care nu sunt infectate cu virusul gripei A (H1N1) nu trebuie sa poarte masca. „Daca va aflati in preajma unei persoane bolnave este indicat sa purtati o masca de protectie. Masca trebuie sa acopere gura si nasul. Atunci cand va indepartati de persoana bolnava scoateti masca si spalati-va imediat pe maini. Folosirea corecta a mastii este esentiala. Utilizarea incorecta creste sansa de raspandire a infectiei. De aceea, purtarea acestei masti trebuie combinata cu alte masuri de ordin general care ajuta la prevenirea transmiterii gripei A(H1N1) de la un om la altul”, se arata pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Preventia gripei A(H1N1 prin utilizarea mastilor impune ca de fiecare data cand masca se umezeste aceasta sa fie schimbata. Mastile de unica folosinta nu trebuie reutilizate, ci trebuie aruncate dupa fiecare patru ore de utilizare. Desi multi oameni folosesc pe post de bariera alternativa impotriva infectiei masti de stofa sau hartie, esarfe sau fulare asezate peste nas si gura, specialistii spun ca nu exista informatii care sa sustina eficienta lor. In cazul acestor bariere alternative dupa utilizare trebuie aruncate, iar daca sunt din panza trebuie spalate cu detergent.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *