Opinii și Editoriale

Groparul Tarelka

„Cand sunt la Chisinau, imi pare ca nu mai e mult pana la schimbare. Dupa ce ma intorc de la tara, insa, raman cu tristul gand ca vor castiga comunistii si ca… ei vor ramane pe vecie.” Era iunie, 2009, iar constatarea ii apartinea unei prietene aproape apolitice. Si, chiar daca petrecuse in satul sau natal nu mai mult de trei zile, iar localitatea cu pricina e situata la nu mai mult de 70 km de capitala -, imi vorbea de parca s-a aflat in alt timp si in alta lume…

Alegerile din 29 iulie au scos comunistii – cel putin formal si cel putin pentru o vreme – din „eternitate”. Dar, in satele noastre, domina aceeasi senzatie de „alt timp si alta lume”. Parca tehnologizat (desi, ca si acum jumate de secol, conectarea la reteaua de apa sau constructia unui veceu civilizat sunt printre ultimele pe lista de prioritati a tinerilor care-si ridica o casa), astazi satul nostru e la fel de dezinformat. Sau, poate, chiar mai dezinformat ca oricand. Caci „tarelcile”, precum au botezat satenii nostri antenele parabolice care au impanzit Moldova, arata orice. Numai ce trebuie – nu. „Dar ce trebuie?, se vor grabi sa ma taxeze mai noii caini de paza ai audiovizualului autohton. Vreti cenzura?”.

Nu vrem cenzura, dar… de ce sa nu se faca putina ordine, daca omul nostru stie cu ce se mananca tot showbizul rusesc si manelele romanesti (ca sa nu mai pomenim de divertismentul pentru maturi, la care au acces nestingherit copiii ai caror parinti, din zori pana in noapte, sunt prinsi cu treburile campului), dar nu sunt la curent cu aceea ca, acum o saptamana, la sudul republicii NOASTRE a explodat o conducta de gaze, fapt ce a lasat fara gaze zeci de sate. De-ale NOASTRE sate, domnilor, din R. Moldova!..

Exemple din astea sunt cu duiumul. La sate, lumea se uita ori la ORT, ori la „tarelka” („Moldova 1” e in dizgratie totala la scara nationala si… cine stie daca, astazi, acest fapt e „un mare pacat” ori „un mare noroc”). Nici pomina de PRO TV Chisinau – doar cel International, la care stirile din Basarabia le cauti cu lumanarea. Nici urma de TV 7 – cu exceptia grilei care vine direct de la Moscova, unde Moldova de asemenea nu e in „top news”. Sa te mai miri ca primii in topul politicienilor nostri sunt… Putin si Medvedev?

Nu stiu cum poate fi reparata aceasta situatie – omul are dreptul la alegere si niciun rationament strategic ori de alta natura nu e mai presus de acest drept. Nu stiu daca nu e „prea tarziu” sa se faca ordine, daca nu cumva „tarelka” s-a cocotat definitiv deasupra satelor noastre, sapand, incet si sigur, groapa vesniciei. Cert e ca trebuie sa se incerce o schimbare. Mai exact, sa li se propuna oamenilor si altceva. Alt produs. Alta televiziune. Cu acoperire nationala. Intr-un spirit national. Nu patriotard. Sa li se aminteasca despre faptul ca exista evenimente si in tara LOR, ai caror cetateni si patrioti spun ca sunt… Iata ca am folosit un cuvant pe care fosta guvernare l-a profanat consecvent, prin faptul ca, timp de opt ani, a fi patriot insemna a fi „pentru noi, impotriva cuiva” – „impotriva romanilor”, sa zicem… Mie mi-ar placea sa fim „pentru noi, impotriva noastra”. Impotriva ignorantei noastre.

Altminteri, „tarelka” ne va ingropa pe toti.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *