Astăzi 9 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 09:27
Abonamente

Timpul Liber 1 Decembrie 2014, ora 13:33

Grup de sprijin pentru cei singuri

Marime Font

Grupul de sprijin este dedicat persoanelor singure, ca urmare a unor experiențe de viață care le-au marcat și creat multă suferință și durere. Astfel de întruniri cu scop terapeutic vor fi organizate în premieră de către specialiștii Centrului de Asistență Psihologică „Consuela”. www.consuela.md 

Grupul de suport oferă o experienţă diferită de consilierea psihologică individuală. Grupul de suport stimulează socializarea, susține și ajută la creșterea încrederii în sine, oferă un spațiu confortabil în care participanții își pot exprima deschis trăirile, este un context bun de învățare și dezvoltare a unor abilități personale. În cadrul grupului fiecare membru:

o Poate să-şi exprime preocupările într-un mod liber pentru a se înţelege mai bine şi pentru a învăța noi modalităţi de a gândi, simţi şi acţiona.

Loading...


o Va avea oportunitatea să audă şi să înveţe din experienţele altora. De multe ori membrii vor observa că experienţa lor este asemănătoare cu a alor participanţi şi pot lua ceva pentru ei din experienţa altora.

o Va învăţa cum să-i ajute pe alţii şi practicând acest lucru vor putea relaţiona într-o maniera armonioasă.

Beneficii acestui grup de suport:

• Dacă eşti singur, acest grup de suport îţi va oferi instrumente şi ghidare pentru a te implica într-o relaţie armonioasă şi să poţi alege un partener potrivit pentru următoarea relaţie.

• Dacă îţi revii după o despărţire de persoana dragă, acest grup de suport te va ajuta să înţelegi de ce alegerile relaţiilor pe care l-ai făcut până acum nu sunt potrivite pentru tine şi îţi vom oferi informaţie care te va ajuta să iei decizii pentru a alege un partener potrivit pentru tine.

• Dacă eşti necăsătorit/ă, dar într-o relaţie de care eşti mulţumit/ă, acest grup te va ajuta să înţelegi mai bine care relaţie e mai potrivită pentru tine, astfel încât să nu irosești timp pentru o relaţie care nu va funcţiona.

La întrunirile grupului de suport pot participa între 8 și 12 persoane. Ședințele sunt moderate de către un psiholog, care asigură un cadru confortabil pentru interacțiune, acordând fiecărui participant timp necesar pentru a vorbi despre problemele personale. Ingredientele primare sunt respect reciproc şi o șansă de a crea un mediu de încredere. Sentimentul de siguranţă este legat de confidenţialitate, membrii grupului îşi dau cuvântul de onoare că vor păstra în secret tot ceea ce s-a discutat în cadrul grupului.

În cadrul grupului de suport participanții vor realiza că nu este nimic în neregulă cu ei, vor învăţa să renunțe la prejudecăți și la convingeri și să se accepte așa cum sunt, depășind anumite probleme de ordin psihologic.

Trist dar adevărat, trăim într-o societate care te condamna “că nu te-ai așezat la casa ta”. Deseori, persoanele cred că dacă va fi într-o relație, nu se va mai simți singur. Disperarea te poate împinge să cauți iubirea în locuri nepotrivite, disperare nu face decât să atragă în viaţa ta persoane nepotrivite, persoane care te pot face să iei decizii greșite în viața. Ne mai miram că Moldova este în topul țărilor cu cea mai înaltă rată a divorțurilor? Oare câte persoane s-au căsătorit că să scape de gura lumii, dar mai ales să îşi confirme că nu e nimic în neregula cu ea/el.

În cadrul grupului de suport pentru cei singuri vei realiza ca NU e nimic în neregula cu tine, vei învăţa să renunți la prejudecați, la convingeri care te pot împiedica să atragi persona potrivită în viața ta. Vei învăţa să te accepţi şi să te iubești pe tine tocmai pentru ca acea persoana care va apărea în viața ta să fie cea potrivită. Vei descoperi o altă perspectivă asupra vieții, asupra singurătăţii, asupra iubirii.

NU veni la acest grup de suport daca crezi ca aici vei întâlni “iubirea”. NU este un club de dating!

Membrii grupului se vor ajuta unii pe alţii să definească obiectivele, să identifice cum pot realiza aceste obiective şi cum să depăşească obstacole interne sau externe ce pot interveni. Grupul va fi flexibil necesităţilor membrilor şi va varia în dependenţă de preocupările înaintate. În cadrul grupului nu doar discuţi despre aspectele care te preocupă, dar în mod direct trăiești propriile paterne de a face faţă relaţiilor interpersonale. Pattern –o forma în care anumite lucruri se întâmplă sau sunt făcute, cu alte cuvinte „de ce calci pe aceeași greblă”. Vei obţine o înțelegere mai profundă a acestor paterne şi vei identifica cum procedezi tu în diferite situaţii şi vei înţelege când este eficient şi când nu. Doar după aceea poţi deveni mai puternic/ă, depăşi mai eficient dificultăţile şi îmbunătăți capacităţile de relaţionare cu ceilalţi. De exemplu, dacă ai dificultăţi în a cere ajutor, vei observa această dificultate în cadrul grupului. În astfel de situaţie ai putea să-ţi asumi un risc în cadrul grupului, de a apela la alţii, în loc să fii retras/ă.

Cât de mult vei obţine din timpul petrecut în cadrul grupului depinde de dorinţa ta de a oferi şi de a lua anumite riscuri în cadrul grupului. Unele aspecte care pot cere un efort adiţional pot fi: să fii consistent/ă, punctual/ă, a fi sincer/ă atunci când împărtăşeşti gândurile, emoţiile, să-i asculţi activ şi atent pe alţii, să dai dovadă de deschidere atunci când ţi se oferă un feedback şi păstrarea confidenţialităţii la tot ce se spune şi se face în cadrul grupului de suport.

Membrii grupului îţi asumă responsabilitatea de a participa activ, să nu compare durerea lor cu a altora, fiecare are propria reacţie şi suntem diferiţi, să dea dovadă de respect, să păstreze confidenţialitatea, să se abţină să discute in-afara, despre cele întâmplate în cadrul grupului de suport fără acordul participanţilor.

Psihologii se angajează să ofere un mediu sigur şi plin de încredere, să menţină grupul focusat la cele ce se întâmplă aici şi acum, să ofere o direcţie şi să ajute membrii grupului să obţină revelaţii, să încurajeze interacţiunea în cadrul grupului, să modeleze atitudinile şi acţiunile în cadrul grupului, să asigure ca începutul şi sfârșitul ședințelor să fie la timp.

Timpul din cadrul ședințelor de grup sunt destinate atât oferirii de informaţie nouă cât şi timp pentru a procesa această informaţie. Uneori grupul se poate focusa pe un subiect în care toţi participanţii vor comenta în formă verbală. În alte situaţii, dinamica grupului oferă un spaţiu în care ţi se va oferi un suport sau tu vei oferi suport, astfel vei înţelege mai bine cum relaţionezi cu alţii şi vei analiza propriile credinţe despre tine şi cum percepi lumea înconjurătoare. Aceste dinamici oferă un mediu foarte puternic pentru schimbări.

În mod straniu, deşi tânjim după legături strânse şi după clipe umane care le creează ele, în acelaşi timp le privim cu teamă. Ne temem de orice este nou, ne temem să ne apropiem de alţii şi ne temem să ne deschidem sufletul. Obstacolul cel mai mare dintre toate: opţiunea personală pentru reţinere. Dacă descoperi că eşti copleşit de teamă atunci când încerci să stabileşti legături, atunci poţi să te alături acestui grup.

Acesta este link-ul http://consuela.md/suport/

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)