Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2019
Abonamente

Timpul Liber 1 Decembrie 2014, ora 13:33

Grup de sprijin pentru cei singuri

Marime Font

Grupul de sprijin este dedicat persoanelor singure, ca urmare a unor experiențe de viață care le-au marcat și creat multă suferință și durere. Astfel de întruniri cu scop terapeutic vor fi organizate în premieră de către specialiștii Centrului de Asistență Psihologică „Consuela”. www.consuela.md 

Grupul de suport oferă o experienţă diferită de consilierea psihologică individuală. Grupul de suport stimulează socializarea, susține și ajută la creșterea încrederii în sine, oferă un spațiu confortabil în care participanții își pot exprima deschis trăirile, este un context bun de învățare și dezvoltare a unor abilități personale. În cadrul grupului fiecare membru:

o Poate să-şi exprime preocupările într-un mod liber pentru a se înţelege mai bine şi pentru a învăța noi modalităţi de a gândi, simţi şi acţiona.


o Va avea oportunitatea să audă şi să înveţe din experienţele altora. De multe ori membrii vor observa că experienţa lor este asemănătoare cu a alor participanţi şi pot lua ceva pentru ei din experienţa altora.

o Va învăţa cum să-i ajute pe alţii şi practicând acest lucru vor putea relaţiona într-o maniera armonioasă.

Beneficii acestui grup de suport:

• Dacă eşti singur, acest grup de suport îţi va oferi instrumente şi ghidare pentru a te implica într-o relaţie armonioasă şi să poţi alege un partener potrivit pentru următoarea relaţie.

• Dacă îţi revii după o despărţire de persoana dragă, acest grup de suport te va ajuta să înţelegi de ce alegerile relaţiilor pe care l-ai făcut până acum nu sunt potrivite pentru tine şi îţi vom oferi informaţie care te va ajuta să iei decizii pentru a alege un partener potrivit pentru tine.

• Dacă eşti necăsătorit/ă, dar într-o relaţie de care eşti mulţumit/ă, acest grup te va ajuta să înţelegi mai bine care relaţie e mai potrivită pentru tine, astfel încât să nu irosești timp pentru o relaţie care nu va funcţiona.

La întrunirile grupului de suport pot participa între 8 și 12 persoane. Ședințele sunt moderate de către un psiholog, care asigură un cadru confortabil pentru interacțiune, acordând fiecărui participant timp necesar pentru a vorbi despre problemele personale. Ingredientele primare sunt respect reciproc şi o șansă de a crea un mediu de încredere. Sentimentul de siguranţă este legat de confidenţialitate, membrii grupului îşi dau cuvântul de onoare că vor păstra în secret tot ceea ce s-a discutat în cadrul grupului.

În cadrul grupului de suport participanții vor realiza că nu este nimic în neregulă cu ei, vor învăţa să renunțe la prejudecăți și la convingeri și să se accepte așa cum sunt, depășind anumite probleme de ordin psihologic.

Trist dar adevărat, trăim într-o societate care te condamna “că nu te-ai așezat la casa ta”. Deseori, persoanele cred că dacă va fi într-o relație, nu se va mai simți singur. Disperarea te poate împinge să cauți iubirea în locuri nepotrivite, disperare nu face decât să atragă în viaţa ta persoane nepotrivite, persoane care te pot face să iei decizii greșite în viața. Ne mai miram că Moldova este în topul țărilor cu cea mai înaltă rată a divorțurilor? Oare câte persoane s-au căsătorit că să scape de gura lumii, dar mai ales să îşi confirme că nu e nimic în neregula cu ea/el.

În cadrul grupului de suport pentru cei singuri vei realiza ca NU e nimic în neregula cu tine, vei învăţa să renunți la prejudecați, la convingeri care te pot împiedica să atragi persona potrivită în viața ta. Vei învăţa să te accepţi şi să te iubești pe tine tocmai pentru ca acea persoana care va apărea în viața ta să fie cea potrivită. Vei descoperi o altă perspectivă asupra vieții, asupra singurătăţii, asupra iubirii.

NU veni la acest grup de suport daca crezi ca aici vei întâlni “iubirea”. NU este un club de dating!

Membrii grupului se vor ajuta unii pe alţii să definească obiectivele, să identifice cum pot realiza aceste obiective şi cum să depăşească obstacole interne sau externe ce pot interveni. Grupul va fi flexibil necesităţilor membrilor şi va varia în dependenţă de preocupările înaintate. În cadrul grupului nu doar discuţi despre aspectele care te preocupă, dar în mod direct trăiești propriile paterne de a face faţă relaţiilor interpersonale. Pattern –o forma în care anumite lucruri se întâmplă sau sunt făcute, cu alte cuvinte „de ce calci pe aceeași greblă”. Vei obţine o înțelegere mai profundă a acestor paterne şi vei identifica cum procedezi tu în diferite situaţii şi vei înţelege când este eficient şi când nu. Doar după aceea poţi deveni mai puternic/ă, depăşi mai eficient dificultăţile şi îmbunătăți capacităţile de relaţionare cu ceilalţi. De exemplu, dacă ai dificultăţi în a cere ajutor, vei observa această dificultate în cadrul grupului. În astfel de situaţie ai putea să-ţi asumi un risc în cadrul grupului, de a apela la alţii, în loc să fii retras/ă.

Cât de mult vei obţine din timpul petrecut în cadrul grupului depinde de dorinţa ta de a oferi şi de a lua anumite riscuri în cadrul grupului. Unele aspecte care pot cere un efort adiţional pot fi: să fii consistent/ă, punctual/ă, a fi sincer/ă atunci când împărtăşeşti gândurile, emoţiile, să-i asculţi activ şi atent pe alţii, să dai dovadă de deschidere atunci când ţi se oferă un feedback şi păstrarea confidenţialităţii la tot ce se spune şi se face în cadrul grupului de suport.

Membrii grupului îţi asumă responsabilitatea de a participa activ, să nu compare durerea lor cu a altora, fiecare are propria reacţie şi suntem diferiţi, să dea dovadă de respect, să păstreze confidenţialitatea, să se abţină să discute in-afara, despre cele întâmplate în cadrul grupului de suport fără acordul participanţilor.

Psihologii se angajează să ofere un mediu sigur şi plin de încredere, să menţină grupul focusat la cele ce se întâmplă aici şi acum, să ofere o direcţie şi să ajute membrii grupului să obţină revelaţii, să încurajeze interacţiunea în cadrul grupului, să modeleze atitudinile şi acţiunile în cadrul grupului, să asigure ca începutul şi sfârșitul ședințelor să fie la timp.

Timpul din cadrul ședințelor de grup sunt destinate atât oferirii de informaţie nouă cât şi timp pentru a procesa această informaţie. Uneori grupul se poate focusa pe un subiect în care toţi participanţii vor comenta în formă verbală. În alte situaţii, dinamica grupului oferă un spaţiu în care ţi se va oferi un suport sau tu vei oferi suport, astfel vei înţelege mai bine cum relaţionezi cu alţii şi vei analiza propriile credinţe despre tine şi cum percepi lumea înconjurătoare. Aceste dinamici oferă un mediu foarte puternic pentru schimbări.

În mod straniu, deşi tânjim după legături strânse şi după clipe umane care le creează ele, în acelaşi timp le privim cu teamă. Ne temem de orice este nou, ne temem să ne apropiem de alţii şi ne temem să ne deschidem sufletul. Obstacolul cel mai mare dintre toate: opţiunea personală pentru reţinere. Dacă descoperi că eşti copleşit de teamă atunci când încerci să stabileşti legături, atunci poţi să te alături acestui grup.

Acesta este link-ul http://consuela.md/suport/

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)