Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Actualitate 14 August 2018, ora 08:45    Din editia print

ReportajGunoiștea din Trușeni a fost închisă peste cel puţin un deceniu de existență

Marime Font

„Tot ce se aduce și se aruncă aici se scurge în râul Bâc și ajunge în oraș”, a atenţionat Ruslan Codreanu, care a dispus închiderea gunoiştii 

Tone de deşeuri din construcţii, gunoi menajer şi pneuri uzate sunt depozitate zilnic nu departe de râul Bâc, pe un teren privat, care aparține comunei Trușeni. La începutul săptămânii trecute, Ruslan Codreanu, primarul, care s-a ales pe el însuşi, a atras atenția chişinăuienilor la acest subiect, după ce a fost într-o inspecție la faţa locului. O zi mai târziu, TIMPUL a aflat mai multe despre această problemă. 

În dimineața zilei de marți, am ajuns la gunoiștea neautorizată din preajma comunei Trușeni, unde căile de acces pentru mașini sunt blocate. Ne-a ieșit în întâmpinare Igor, șoferul unui excavator, care lucra în apropiere. El ne-a spus că şi-a luat angajamentul să păzească zona. „E închisă gunoiștea”, a strigat la noi. Când a aflat că suntem jurnaliști, s-a oferit să ne ajute să trecem de barajele improvizate. Apoi ne-a povestit că lucrează în cadrul unei companii, iar de câteva zile încarcă lut din zonă. „Ieri, a venit viceprimarul din Trușeni și m-a rugat să blochez intrarea. Azi, nici nu mă pot odihni și nici nu pot lucra ca lumea, că numai mă urc în excavator și vin mașinile cu gunoi. Cred că au fost vreo 20 până acum. Toți mă întreabă de ce e închisă gunoiștea… Aici, cândva a fost carieră de piatră, iar de vreo zece ani se aduce gunoiul. Așa că problema asta nu-i de astăzi”, afirmă șoferul.

Gunoiul îi aducea unui bărbat câte 40 de lei pe zi

În timp ce discutăm cu Igor, observăm o maşină care se apropie de grămezile de lut ce blochează trecerea spre gunoiște. Din ea coboară doi bărbați, care vin grăbiți către noi. „De ce-i închis? Ne-au spus niște vecini că au găsit lemne de foc pe aici și am veni și noi să luăm”, explică unul dintre ei. Întrebat dacă a adus vreodată gunoi în această zonă, bărbatul se crucește şi ne asigură că nici prin gând nu i-a trecut.

La câțiva pași de barierele improvizate, ne atrag atenţia doi bărbați și o femeie, pe semne, erau o familie. Văzându-ne, cel mai tânăr se îndepărtează, iar cu ceilalți doi intrăm în vorbă. Deşi nu arată ca nişte boschetari, ne relatează că locuiesc pe unde apucă, iar de ceva vreme se adăpostesc într-o baracă din apropiere. Bărbatul este foarte revoltat că s-a închis gunoiștea, deoarece aici, adaugă el, muncea toată ziua. „Adunam peliculă, carton și penoplast (polistiren – n.r.). Făceam vreo 40 de lei pe zi, dar cine ți-i dă acum pe degeaba”, scrâşneşte el.


Femeia, supărată și ea, precizează că oamenii care locuiesc în vilele de alături s-au plâns autorităţilor și de aceea au închis gunoiștea. „Au zis că miroase, dar mirosul acesta nu e de la gunoiște, ci de la o stână de capre din apropiere. Aici nu se aduc resturi de mâncare, dar numai gunoi din construcție”, se dă cu părerea interlocutoarea mea.

Am încercat să discutăm şi cu locuitorii complexului locativ din preajmă, dar nu am zărit niciun suflet pe afară. Agentul de pază n-a vrut să deschidă gura, limitându-se să ne informeze că se află la muncă. Totuși, el ne-a recomandat să solicităm „de la organele competente” înregistrările camerelor video, instalate la intrarea în complex, dacă vrem să aflăm câte mașini aduc zilnic gunoi.

Aici a fost o carieră de piatră

Victor Masleaev, primarul-interimar al comunei Trușeni, spune că această gunoiște a fost formată încă prin anii 2000. El ne asigură că nu cunoaşte deocamdată multe detalii, deoarece activează de numai un an la Primărie. „Din câte știu, acolo a fost o carieră. Şi după ce au scos piatra, locul a fost preconizat pentru depozitarea deșeurilor materialelor de construcție și a solului, ca să poată astupa groapa respectivă. Apoi, se pare că anumite persoane s-au gândit să obțină profit din această situație. Eu activez de un an și nu sunt la curent cu situația și nu reușesc să rezolv toate problemele. Însă, după ce m-a invitat dl Codreanu și am văzut dezastrul de acolo, am solicitat informații și secretara mi-a comunicat că, în ultimii zece ani, Primăria Trușeni a intervenit cu mai multe demersuri la poliție și la ecologie. Sperăm că, împreună cu dl Codreanu, vom soluționa problema”, a adăugat Masleaev.

Primarul a menţionat că luni a solicitat celor trei proprietari ai terenurilor agricole pe care se află gunoiştea să respecte Codul Funciar și să le folosească după destinație. Potrivit lui, două dintre aceste terenuri sunt proprietate privată, iar al treilea se află sub sechestru la o bancă. Totodată, Victor Masleaev ne-a spus că nu-şi aminteşte cine sunt cei trei proprietari.

„Nu pot sta toată ziua la pândă”

TIMPUL a reușit să dea de unul dintre aceştia. Este vorba despre Vasile Vasilachii, care a recunoscut că pe terenul său creşte o gunoiște, dar ne-a mărturisit că nu ştie ce să facă în situaţia creată. „Ce măsuri pot lua eu? Acolo vin foarte mulți oameni și nu pot sta toată ziua să păzesc terenul. Mai demult am sesizat și organele competente, dar nu s-a schimbat nimic. Când voi reveni din vacanță, vreau să fac un demers şi la procuratură”, ne-a asigurat Vasilachii.

Menţionăm că despre această gunoişte s-a aflat abia luni, 6 august, când primarul interimar Ruslan Codreanu a efectuat aici o inspecție fulger. „Tot ce se aduce și se aruncă aici se scurge în râul Bâc și ajunge în oraș. Eu am solicitat informații să văd când s-a vândut, cum s-a vândut și cui, dacă s-a autorizat acest lucru și dacă toate procedurile au fost legale. Aici, pe lângă gunoiul din construcții, se aduce și se aruncă și cauciuc, care se descompune foarte greu și elimină toxine foarte periculoase pentru sănătate și se duce în sol. Eu am fost martor, două săptămâni în urmă, cum un camion al unei companii de producere a băuturilor alcoolice evacua aici reziduurile. Atunci am dispus imediat stoparea tuturor acțiunilor de acest gen”,a declarat edilul pentru presa prezentă la fața locului.

Ruslan Codreanu a adăugat că a sesizat Agenția Ecologică pentru a vedea dacă această instituţie a eliberat autorizație de deschidere a unei astfel de gunoiști. Marți, pe site-ul Institutului Ecologic de Stat (IES), a apărut un răspuns oficial referitor la sesizarea edilului. „Organele pentru protecția mediului nu au eliberat o asemenea autorizație. Mai mult, de către AE Chișinău, subdiviziune teritorială a IES, s-a dus o luptă aprigă de aproximativ patru ani contra depozitării deșeurilor în această locație. E regretabil că administrația locală nu a intervenit până acum”, se arată în comunicatul instituției.

A fost intentat un dosar penal pe acest caz

Conform aceluiaşi document, începând cu 2015, AE Chișinău a efectuat mai multe raiduri de salubrizare, fiind încheiate procese-verbale cu privire la contravenție. Reprezentanții IES susțin că, la 20 martie, au remis Procuraturii Generale un denunț, prin care au solicitat să se investigheze acest caz. Astfel, la 27 aprilie 2018, a fost intentată urmărirea penală pe faptul poluării mediului şi samavolniciei, însoţită de aplicarea violenţei periculoase pentru viaţă sau sănătate. Cauza penală se află în gestiunea procuraturii mun. Chișinău, oficiul Buiucani.
Cu toate acestea, miercuri, 8 august, Primăria a sesizat din nou Procuratura Generală. În demersul semnat de Ruslan Codreanu se arată că „anumite persoane fizice/juridice gestionează depozitul pentru deşeuri din construcţii şi demolări, în mod abuziv şi neautorizat, creând astfel o adevărată bombă ecologică pe teritoriul mun. Chişinău. Pe această platformă se depozitează şi alte deşeuri periculoase şi anume anvelope uzate, deşeuri din azbest, deşeuri de membrane bituminoase, uleiuri uzate”.

De asemenea, primarul interimar al Capitalei afirmă că există informaţii precum că anumite persoane percep, în mod ilegal, taxe de la cei care depozitează deşeurile pe această platformă. În acest context, Codreanu solicită procurorilor să examineze cazul şi să sancţioneze persoanele vinovate, precum şi să sisteze activităţile de depozitare a deşeurilor în zonă.  

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)