Guvernele au acces la WhatsApp, Skype, WinRAR și VLC Player. Cetățenii sunt spionați

publicat în IT&C pe 23 Septembrie 2017, 10:32

Cel puțin șapte guverne au cumpărat de la hackeri o formă avansată de software de supraveghere, cunoscut sub numele de "FinFisher", avertizează cercetători în securitate online, citați de Internet Bussines Times.

FinFisher este vândut guvernelor globale și agențiilor de informații și poate fi folosit pentru a urmări feedurile webcam, apăsări de taste, microfoane și navigarea pe web. Ipoteza confirmate în această săptămână fusese lansată de câțiva ani de WikiLeaks.

Instrumentele de supraveghere digitală ar fi comercializate de o firmă internațională și au fost vândute în trecut regimurilor autoritare din țări ca Bahrain, Egipt și Emiratele Arabe Unite (EAU). În luna martie a acestui an, compania a participat la o conferință sponsorizată de agenția guvernamentală britanică de cybersecurity.

Joi, 21 septembrie, experții Eset au susținut că au fost descoperite variante noi de FinFisher în șapte țări, dintre care două au fost vizate de atacurile MitM la un nivel ISP - spyware.

Au fost afectate WhatsApp, Skype, Avast, VLC Player și WinRAR, aplicațiile putând fi utilizate abuziv de hackeri. Procesul de infectare stealth a fost descris ca fiind "invizibil cu ochiul liber".

Cele șapte țări nu au fost numite din motive de securitate, a spus Eset. WhatsApp și VLC Player nu au oferit o poziție pentru revista citată. Un purtător de cuvânt al Microsoft, referindu-se la Skype, a declarat că protecția cloud antivirus Windows Defender deja identifică automat și blochează malware-ul.