UE / Nato

Guvernele UE i-au transmis premierului britanic că nu vor exista negocieri anticipate pentru Brexit

May a declarat duminică pentru prima oară că va declanşa planul de doi ani de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017 şi a declarat pentru BBC că prin acest anunţ speră că va ajuta ţările din UE să permit discuţii preliminare care să asigure o tranziţie uşoară.

Această cerere nu a fost primită bine pe continent, în condiţiile în care politicenii au reiterate că May trebuie să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care permit unei ţări să iase din UE, înainte de a începe orice negocieri. Investitorii se tem că există şanse ca ”divorţul” să fie o rupture mai violentă în loc de o despărţire uşoară.

"Nu vor fi negocieri fără notificare", a spus Raimundas Karoblis, vice-ministrul pentru afaceri externe al Lituaniei. Ministrul pentru integrare europeană al Suediei, Ann Linde, a spus că "nu vor fi negocieri naţionale, separate".

Ţările din Uniunea Europeană care nu şi-au exprimat încă direct refuzul pentru negocieri ar putea fi puse sub presiune să nu pornească discuţiile cu Marea Britanie, în condiţiile în care aceasta ar putea duce la tensiuni între cele 27 de state membre rămase în UE.

sursa: zf.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *