Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Guvern 10 Septembrie 2014, ora 16:00

Guvernul a aprobat două regulamente pentru facilitarea exportului mărfurilor moldoveneşti pe piaţa UE

Marime Font

Guvernul a aprobat miercuri două acte normative care stabilesc regulile de punere în aplicare a Acordului de Asociere RM-UE, care ţine de regimul de comerţ liber între statele comunitare şi Republica Moldova.

Este vorba de Regulamentul privind administrarea contingentelor tarifare la importul/exportul mărfurilor în/din Republica Moldova şi Regulamentul cu privire la completarea, autentificarea, eliberarea şi controlul ulterior al certificatelor de origine preferenţială a mărfurilor.

Primul Regulament va asigura accesul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară în regim preferenţial, ceea ce va oferi noi oportunităţi de comerţ pentru producătorii autohtoni şi dezvoltarea economică a ţării.Mărfurile din UE vor putea fi importate în ţara noastră în limita contingentelor prevăzute care au fost stabilite pentru a asigura echilibrul necesar pe piaţa internă.

De asemenea, Regulamentul conţine prevederi care vor duce la transparentizarea exporturilor. Astfel, asigurarea evidenţei cantitative a contingentelor tarifare în mod electronic va reduce riscul de eschivare de la plăţile vamale, iar publicarea datelor privind cantităţile disponibile pentru import în regim on-line va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor pentru mediul de afaceri, asigurînd oportunităţi egale pentru antreprenorii care desfăşoară activitate economică în afara ţării.

Potrivit hotărîrii Guvernului, Serviciul Vamal se abilitează cu funcţia de gestionare a contingentelor tarifare pentru importul şi exportul mărfurilor în/din Republica Moldova, iar autorizaţiile pentru import şi export la anumite grupuri de mărfuri specificate în regulament se eliberează de Camera de Licenţiere.

Cel de-al doilea document stabileşte cadrul normativ al aplicării şi funcţionării procedurii de autentificare şi eliberare de către organele vamale ale Republicii Moldova a certificatelor de origine a mărfurilor, precum şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanţii de certificate de origine preferenţiale a mărfurilor destinate exportului.

Sursa: moldpres.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md