Economie Mondială

Guvernul britanic reduce cheltuielile cu 6,25 miliarde lire sterline

George Osborne a apreciat că această reducere a deficitului va restabili încrederea în economia britanică. ‘Trebuie să luăm urgent măsuri pentru ca să putem să menţinem mai mult timp dobânda la un nivel scăzut şi să arătăm lumii că putem să trăim din mijloace proprii’, a declarat Osborne. Noul guvern britanic a subliniat că reducerea deficitului bugetar, care în prezent se apropie de 11 procente din Produsul Intern Brut, este principala sa prioritate.

Osborne a precizat că realizarea unor economii de 6,25 miliarde lire sterline în acest an va fi posibilă în principal graţie reducerii cu două miliarde de lire sterline a cheltuielilor cu programele IT şi cu un miliard de lire sterline a cheltuielilor “discreţionare”. Alte 700 milioane de lire sterline ar urma să fie economisite prin restrângerea noilor angajări şi 500 milioane de lire sterline din diminuarea cheltuielilor cu valoare redusă.

Osborne nu a oferit cifre referitoare la câte locuri de muncă din sectorul public vor fi eliminate, dar a precizat că majoritatea reducerilor de personal vor fi realizate prin neocuparea posturilor vacante. De asemenea, Osborne nu a făcut comentarii cu privire la posibilitatea majorării taxelor.

Din economiile de 6,25 miliarde de lire sterline, o sumă de 500 milioane de lire va fi reinvestită în programe în sectorul educaţiei, în special pentru pregătirea profesională, şi locuinţe sociale. Restul vor fi utilizaţi pentru reducerea deficitului.

Potrivit datelor oficiale prezentate vineri, în exerciţiul financiar 2009/2010 Marea Britanie a avut un deficit de 156,1 miliarde lire sterline, sau 11,1 procente din Produsul Intern Brut. Chiar dacă este vorba de o cifră mai mică faţă de estimările anterioare, 163,4 miliarde lire sterline, este totuşi un nivel record.

Sursa: agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *