Economie

Guvernul face precizări privind legea modificării sistemului de pensii pentru militari

În ceea ce priveşte stabilirea valorii pensiilor, aceasta se va face în continuare conform legii curente.

Astfel, proiectul aprobat se referă la partea tehnică, cea privind administrarea procesului de stabilire şi plată a pensiei, care devine acum mai simplu şi mai eficient. În loc de 7 instituţii responsabile doar de partea tehnică de stabilire şi plată a pensiei, de aceasta se va ocupa o singură instituţie, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). Acest fapt va asigura un sistem integru şi o gestionare uniformă a resurselor, cu costuri administrative reduse, de calculare şi achitare a pensiei.

Totodată, transferul administrării pensiilor militare la CNAS prevede şi crearea unei subdiviziuni specializate în cadrul Casei Naţionale de Asigurări Sociale, unde vor fi transferaţi specialişti din celelalte 6 instituţii de forţă. În acest mod, se asigură faptul că procesele vor fi gestionate în siguranţă, ţinând cont de specificul activităţii instituţiilor de forţă şi de securitatea datelor personale ale angajaţilor.

Precizăm că modificările aduse Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne s-au făcut ţinând cont de Hotărârea Curţii de Conturi nr. 39/27.10.2015 cu privire la aprobarea Raportului Auditului de performanţă privind sistemul de pensii în Republica Moldova.

Sursă: curentul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *