Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 16 Februarie 2020
Abonamente

Social 13 Ianuarie 2012, ora 14:36    Din editia print

Guvernul Filat n-are bani sau se teme de ruşi?

Marime Font

Din... „lipsă de bani”, există un mare interes ca pe 16 mai 2012 să nu se vorbească nimic despre 16 mai 1812 

Nu prea metaforic vorbind, statul R. Moldova este o consecinţă a jafului teritorial rusesc din 1812; deşi istoriei nu-i plac judecăţile la modul condiţional, admitem totuşi că, dacă Rusia nu ocupa în 1812 Moldova din stânga Prutului, astăzi, actuala R. Moldova ar fi fost parte integrantă şi firească a României. Dar nu a fost să fie. Şi dacă nu a fost să fie, „marii statalişti moldoveni”, inclusiv actualii conducători ai R. Moldova, nu prea au poftă să discute despre acest eveniment.

Un lucru este clar: cei care nu au niciun interes să se vorbească despre anul 1812 sunt ruşii. Lor nu le place când le aminteşti că sunt ocupanţi. Istoria însă rămâne istorie, ea nu poate fi rescrisă, iată de ce conducerea R. Moldova este obligată să contribuie la comemorarea acestui eveniment.

Loading...


Despre necesitatea marcării a 200 de ani de la ocupaţia rusească a Basarabiei se vorbeşte de mult. Încă acum doi ani această problemă a fost formulată în TIMPUL de către jurnalistul Constantin Tănase, preşedintele Fundaţiei cultural-istorice „Anul 1812”. Mai apoi, şi Mişcarea civică omonimă, printre alte acţiuni, a propus organizarea unei conferinţe ştiinţifice dedicate evenimentului discutat. Trebuie să remarcăm faptul că singurul om care, din start, a demonstrat o deschidere totală faţă de această iniţiativă a fost preşedintele Academiei, Gheorghe Duca. Graţie eforturilor organizatorice ale acestei personalităţi, ideea organizării unei conferinţe ştiinţifice internaţionale a devenit o realitate. Mai rămânea de făcut un pas, şi acest pas trebuia să-l facă premierul V. Filat - să accepte ideea şi să decidă pozitiv chestiunea finanţării conferinţei.

...După două secole, ruşii sunt foarte activi, organizează conferinţe „ştiinţifice”, editează cărţi şi ne dictează ce să înveţe copiii noştri despre istoria noastră. În contrast cu ruşii, conducerea Guvernului (Filat) este împotriva unei conferinţe propuse de Academia de Ştiinţe din motiv că lipseşte „argumentarea economico-financiară” din partea Academiei.

Academia a argumentat convingător nevoia unei conferinţe internaţionale

Conferinţa propusă este prima de acest gen în R. Moldova. „Locul aparte pe care îl ocupă actul politico-militar produs cu 200 de ani în urmă în lanţul evenimentelor istorico-politice, ce au marcat destinul populaţiei din spaţiul dintre Prut şi Nistru, tratarea lui unilaterală şi tendenţioasă de-a lungul istoriei, precum şi tentativele actuale de a exploata acest eveniment istoric, în scopuri speculative, străine interesului naţional, impun organizarea unor acţiuni cu caracter ştiinţific şi public care să scoată la lumină adevărul despre anexarea teritoriului Basarabiei la Imperiul Rus”. Astfel argumentează Academia în nota informativă a proiectului necesitatea realizării unui eveniment cu o astfel de tematică. Scopul principal al manifestărilor respective, se mai spune în document, este de a promova adevărul ştiinţific despre actul de la 1812, precum şi de a elucida consecinţele lui complexe şi multiple asupra populaţiei dintre Prut şi Nistru.

Guvernul nu are nevoie de adevărul istoric

Guvernul, în loc să mulţumească pentru iniţiativă, a respins ideea, explicând că nu pot fi alocaţi banii solicitaţi din Fondul de rezervă al Guvernului fiindcă acest lucru ar contraveni... legislaţiei. Acesta a fost răspunsul pe care l-a primit AŞM la proiectul hotărârii de Guvern „Cu privire la consemnarea împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus” pe care l-a prezentat Guvernului spre aprobare. Iniţial, pe data de 26 noiembrie a anului trecut, când a fost solicitat, Guvernul parcă acceptase propunerea Academiei. Astfel, rămânea ca proiectul hotărârii de Guvern să fie avizat pozitiv de câteva ministere. Este vorba despre ministerele Educaţiei, Justiţiei şi Finanţelor. Primul aviz pozitiv a venit din partea Ministerului Educaţiei. Printr-o scrisoare oficială, datată din 6 decembrie 2011, Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, comunica că a examinat documentul respectiv şi „îl consideră oportun”. Spre deosebire de acesta, ministerele Justiţiei şi Finanţelor au dat aviz negativ, astfel blocând proiectul.


Cum este motivată blocarea conferinţei

Iată un fragment din răspunsul Ministerului Justiţiei: „Această soluţie (de a aloca bani din Fondul de rezervă - n.n.) nu este în conformitate cu Regulamentul privind utilizarea mijloacelor Fondului de rezervă al Guvernului, aprobat prin Legea nr. 1228-XIII din 27 iunie 1997, care prevede acoperirea din contul acestuia doar a cheltuielilor cu caracter imprevizibil… Nota informativă la proiect nu conţine argumentarea economico-financiară a proiectului…”. Să admitem. De ce dar Guvernul nu a propus altă soluţie? Suntem de acord, împlinirea celor 200 de ani de la ocupaţia rusească nu este un eveniment imprevizibil şi, în consecinţă, „nu avem ce umbla” la Fondul de rezervă. Întrebarea e alta: de ce, la nivel naţional, guvernarea, ştiind despre împlinirea a două secole de la acel tragic eveniment, nu a întreprins absolut nimic în acest sens? Noi ştim că Ministerul Finanţelor e cel mai versat în problemele istoriei naţionale, dar de ce se crede mai deştept decât Academia şi decretează: „…se consideră inoportună aprobarea de către Guvern a unei decizii în acest sens”?


Cui slujeşte Guvernul Filat?

Este admirabilă consecvenţa cu care Guvernul respectă legea şi regulamentele... Ne bântuie însă un uşor sentiment de îndoială că refuzul lui V. Filat de a finanţa o conferinţă ştiinţifică internaţională dedicată împlinirii a 200 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Imperiul Rus are la bază această cauză. De aceea, suntem în drept să ne întrebăm: cui slujeşte acest guvern dacă el refuză finanţarea unei conferinţe ştiinţifice dedicate unui eveniment istoric crucial din istoria R. Moldova?

A doua întrebare, tot retorică, e următoarea: cine se teme să vorbim deschis despre adevărul din 1812? „Timpul nu lucrează pentru imperii”, mi-a spus într-o zi un interlocutor din Georgia, care era sigur că Rusia imperială are zile numărate şi îşi va strânge degrabă catrafusele de pe unde le-a înşirat de-a lungul secolelor. Este firesc să ne întrebăm în acest context: dacă timpul lucrează împotriva imperiilor, de ce guvernarea de la Chişinău lucrează împotriva timpului? Sau şi mai simplu: pentru cine lucrează guvernarea din R. Moldova?


O întrebare şi o invitaţie la dezbatere: propaganda rusească deja a preluat iniţiativa şi putem presupune că va transforma cei 200 de ani de la ocuparea Basarabiei într-o sărbătoare, demonstrând marele noroc ce le-a picat moldovenilor din stânga Prutului, fiind ocupaţi de ruşi. Noi, victimele acelui nefast eveniment, cu ce venim la 16 mai 2012? Cum şi când va afla bătrâna (şi surda) Europă adevărul despre noi, dacă vom tăcea şi acum sau vom prăznui ruseşte evenimentul?

Conferinţa ştiinţifică internaţională „Basarabia - 1812. Problemă naţională, implicaţie internaţională” urma să fie organizată sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Academiei Române. Aceasta trebuia să aibă loc în perioada 14-16 mai, iniţial la Chişinău şi ulterior la Iaşi. La manifestare se preconiza să participe peste 150 de savanţi cu renume ai istoriografiei contemporane, specialişti calificaţi în istorie, în dreptul naţional şi internaţional din Moldova, România, Rusia, Turcia, Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie, SUA, Ţările Baltice, Ucraina şi Polonia. Suma solicitată de Academia de Ştiinţe din Fondul de rezervă al statului a fost de 500 mii de lei, o parte din cheltuieli urmând să fie suportată de Academia Română de Ştiinţe. Guvernul Filat a respins cererea de finanţare din motivele expuse mai sus. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 16 Februarie 2020, ora: 08:14 de Silviu Tănase

De ce mint „experții” /// Socialiștii lui Dodon sunt adevărata EXTREMĂ DREAPTĂ

De ce mint „experții” /// Socialiștii lui Dodon sunt adevărata EXTREMĂ DREAPTĂ Din editia print

Ștefan Gligor, „expertul juridic” cu studii la ULIM afirmă la emisiunea „POLITICĂ” moderată de Natalia Morari la Tv8 că unioniștii sunt de extremă dreaptă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:01

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

DIICOT a dispus, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, județul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 16:55

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

Peste 28 de milioane de solicitări de bilete au fost înregistrate până acum pentru meciurile de la EURO 2020, primul Campionat European desfăşurat în 12 ţări de pe continent, un nivel de interes nemaiîntâlnit până acum, potrivit unui comunicat al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 16:39

Compania MOLDCELL, vândută pentru 31,5 milioane de dolari. Cine este noul beneficiar

Compania MOLDCELL, vândută pentru 31,5 milioane de dolari. Cine este noul beneficiar

Compania Telia Company a anunțat că își vinde acțiunile deținute în compania Moldcell. Compania Fintur Holdings B.V. (Fintur), deținută în întregime de compania Telia Company, a ajuns la o înțelegere în vederea vânzării cotei sale de 100% de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)