Astăzi 22 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Social 13 Ianuarie 2012, ora 14:36    Din editia print

Guvernul Filat n-are bani sau se teme de ruşi?

Marime Font

Din... „lipsă de bani”, există un mare interes ca pe 16 mai 2012 să nu se vorbească nimic despre 16 mai 1812 

Nu prea metaforic vorbind, statul R. Moldova este o consecinţă a jafului teritorial rusesc din 1812; deşi istoriei nu-i plac judecăţile la modul condiţional, admitem totuşi că, dacă Rusia nu ocupa în 1812 Moldova din stânga Prutului, astăzi, actuala R. Moldova ar fi fost parte integrantă şi firească a României. Dar nu a fost să fie. Şi dacă nu a fost să fie, „marii statalişti moldoveni”, inclusiv actualii conducători ai R. Moldova, nu prea au poftă să discute despre acest eveniment.

Un lucru este clar: cei care nu au niciun interes să se vorbească despre anul 1812 sunt ruşii. Lor nu le place când le aminteşti că sunt ocupanţi. Istoria însă rămâne istorie, ea nu poate fi rescrisă, iată de ce conducerea R. Moldova este obligată să contribuie la comemorarea acestui eveniment.


Despre necesitatea marcării a 200 de ani de la ocupaţia rusească a Basarabiei se vorbeşte de mult. Încă acum doi ani această problemă a fost formulată în TIMPUL de către jurnalistul Constantin Tănase, preşedintele Fundaţiei cultural-istorice „Anul 1812”. Mai apoi, şi Mişcarea civică omonimă, printre alte acţiuni, a propus organizarea unei conferinţe ştiinţifice dedicate evenimentului discutat. Trebuie să remarcăm faptul că singurul om care, din start, a demonstrat o deschidere totală faţă de această iniţiativă a fost preşedintele Academiei, Gheorghe Duca. Graţie eforturilor organizatorice ale acestei personalităţi, ideea organizării unei conferinţe ştiinţifice internaţionale a devenit o realitate. Mai rămânea de făcut un pas, şi acest pas trebuia să-l facă premierul V. Filat - să accepte ideea şi să decidă pozitiv chestiunea finanţării conferinţei.

...După două secole, ruşii sunt foarte activi, organizează conferinţe „ştiinţifice”, editează cărţi şi ne dictează ce să înveţe copiii noştri despre istoria noastră. În contrast cu ruşii, conducerea Guvernului (Filat) este împotriva unei conferinţe propuse de Academia de Ştiinţe din motiv că lipseşte „argumentarea economico-financiară” din partea Academiei.

Academia a argumentat convingător nevoia unei conferinţe internaţionale

Conferinţa propusă este prima de acest gen în R. Moldova. „Locul aparte pe care îl ocupă actul politico-militar produs cu 200 de ani în urmă în lanţul evenimentelor istorico-politice, ce au marcat destinul populaţiei din spaţiul dintre Prut şi Nistru, tratarea lui unilaterală şi tendenţioasă de-a lungul istoriei, precum şi tentativele actuale de a exploata acest eveniment istoric, în scopuri speculative, străine interesului naţional, impun organizarea unor acţiuni cu caracter ştiinţific şi public care să scoată la lumină adevărul despre anexarea teritoriului Basarabiei la Imperiul Rus”. Astfel argumentează Academia în nota informativă a proiectului necesitatea realizării unui eveniment cu o astfel de tematică. Scopul principal al manifestărilor respective, se mai spune în document, este de a promova adevărul ştiinţific despre actul de la 1812, precum şi de a elucida consecinţele lui complexe şi multiple asupra populaţiei dintre Prut şi Nistru.

Guvernul nu are nevoie de adevărul istoric

Guvernul, în loc să mulţumească pentru iniţiativă, a respins ideea, explicând că nu pot fi alocaţi banii solicitaţi din Fondul de rezervă al Guvernului fiindcă acest lucru ar contraveni... legislaţiei. Acesta a fost răspunsul pe care l-a primit AŞM la proiectul hotărârii de Guvern „Cu privire la consemnarea împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus” pe care l-a prezentat Guvernului spre aprobare. Iniţial, pe data de 26 noiembrie a anului trecut, când a fost solicitat, Guvernul parcă acceptase propunerea Academiei. Astfel, rămânea ca proiectul hotărârii de Guvern să fie avizat pozitiv de câteva ministere. Este vorba despre ministerele Educaţiei, Justiţiei şi Finanţelor. Primul aviz pozitiv a venit din partea Ministerului Educaţiei. Printr-o scrisoare oficială, datată din 6 decembrie 2011, Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, comunica că a examinat documentul respectiv şi „îl consideră oportun”. Spre deosebire de acesta, ministerele Justiţiei şi Finanţelor au dat aviz negativ, astfel blocând proiectul.


Cum este motivată blocarea conferinţei

Iată un fragment din răspunsul Ministerului Justiţiei: „Această soluţie (de a aloca bani din Fondul de rezervă - n.n.) nu este în conformitate cu Regulamentul privind utilizarea mijloacelor Fondului de rezervă al Guvernului, aprobat prin Legea nr. 1228-XIII din 27 iunie 1997, care prevede acoperirea din contul acestuia doar a cheltuielilor cu caracter imprevizibil… Nota informativă la proiect nu conţine argumentarea economico-financiară a proiectului…”. Să admitem. De ce dar Guvernul nu a propus altă soluţie? Suntem de acord, împlinirea celor 200 de ani de la ocupaţia rusească nu este un eveniment imprevizibil şi, în consecinţă, „nu avem ce umbla” la Fondul de rezervă. Întrebarea e alta: de ce, la nivel naţional, guvernarea, ştiind despre împlinirea a două secole de la acel tragic eveniment, nu a întreprins absolut nimic în acest sens? Noi ştim că Ministerul Finanţelor e cel mai versat în problemele istoriei naţionale, dar de ce se crede mai deştept decât Academia şi decretează: „…se consideră inoportună aprobarea de către Guvern a unei decizii în acest sens”?


Cui slujeşte Guvernul Filat?

Este admirabilă consecvenţa cu care Guvernul respectă legea şi regulamentele... Ne bântuie însă un uşor sentiment de îndoială că refuzul lui V. Filat de a finanţa o conferinţă ştiinţifică internaţională dedicată împlinirii a 200 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Imperiul Rus are la bază această cauză. De aceea, suntem în drept să ne întrebăm: cui slujeşte acest guvern dacă el refuză finanţarea unei conferinţe ştiinţifice dedicate unui eveniment istoric crucial din istoria R. Moldova?

A doua întrebare, tot retorică, e următoarea: cine se teme să vorbim deschis despre adevărul din 1812? „Timpul nu lucrează pentru imperii”, mi-a spus într-o zi un interlocutor din Georgia, care era sigur că Rusia imperială are zile numărate şi îşi va strânge degrabă catrafusele de pe unde le-a înşirat de-a lungul secolelor. Este firesc să ne întrebăm în acest context: dacă timpul lucrează împotriva imperiilor, de ce guvernarea de la Chişinău lucrează împotriva timpului? Sau şi mai simplu: pentru cine lucrează guvernarea din R. Moldova?


O întrebare şi o invitaţie la dezbatere: propaganda rusească deja a preluat iniţiativa şi putem presupune că va transforma cei 200 de ani de la ocuparea Basarabiei într-o sărbătoare, demonstrând marele noroc ce le-a picat moldovenilor din stânga Prutului, fiind ocupaţi de ruşi. Noi, victimele acelui nefast eveniment, cu ce venim la 16 mai 2012? Cum şi când va afla bătrâna (şi surda) Europă adevărul despre noi, dacă vom tăcea şi acum sau vom prăznui ruseşte evenimentul?

Conferinţa ştiinţifică internaţională „Basarabia - 1812. Problemă naţională, implicaţie internaţională” urma să fie organizată sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Academiei Române. Aceasta trebuia să aibă loc în perioada 14-16 mai, iniţial la Chişinău şi ulterior la Iaşi. La manifestare se preconiza să participe peste 150 de savanţi cu renume ai istoriografiei contemporane, specialişti calificaţi în istorie, în dreptul naţional şi internaţional din Moldova, România, Rusia, Turcia, Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie, SUA, Ţările Baltice, Ucraina şi Polonia. Suma solicitată de Academia de Ştiinţe din Fondul de rezervă al statului a fost de 500 mii de lei, o parte din cheltuieli urmând să fie suportată de Academia Română de Ştiinţe. Guvernul Filat a respins cererea de finanţare din motivele expuse mai sus. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 10:32

PROTESTE VIOLENTE în Franţa: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa mulţimea, la Paris/ Peste 66.000 de manifestanţi ai "Vestelor galbene", în stradă/ VIDEO

PROTESTE VIOLENTE în Franţa: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa mulţimea, la Paris/ Peste 66.000 de manifestanţi ai "Vestelor galbene", în stradă/ VIDEO

Peste 66.000 de protestatari ai miscării "Vestele galbene" au ieşit în stradă sâmbătă, în Franţa, pentru a cincea săptămână consecutiv. La Paris, pe bulevardul Champs-Elysées au avut loc mai multe altercaţii violente, iar forţele de ordine au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 10:22

Martorii lui Iehova, interzisă în Rusia și trecută pe lista organizațiilor extremiste

Martorii lui Iehova, interzisă în Rusia și trecută pe lista organizațiilor extremiste

Curtea Supremă din Rusia a decis că Martorii lui Iehova este organizație extremistă, iar toate proprietățile sale trebuie să fie predate statului, anunță Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 10:13

ORA DE IARNĂ 2019. Ce se întâmplă cu ora de iarnă după decizia Comisiei Europene de a renunţa la schimbarea orei

ORA DE IARNĂ 2019. Ce se întâmplă cu ora de iarnă după decizia Comisiei Europene de a renunţa la schimbarea orei

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2019, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie. În noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 10:04

Cutremur puternic în Albania. Zeci de răniţi şi case distruse/ VIDEO

Cutremur puternic în Albania. Zeci de răniţi şi case distruse/ VIDEO

Un seism cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seara, la 30 de kilometri vest de capitala Albaniei, Tirana, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 08:50

Chipul Omului de Denisova, rudă a omului modern, reconstituit în premieră

Chipul Omului de Denisova, rudă a omului modern, reconstituit în premieră

Aspectul fizic al misteriosului Om de Denisova, una dintre rudele îndepărtate ale omului modern, a fost dezvăluit după ce o echipă de oameni de ştiinţă i-a reconstituit chipul pornind de la ADN extras dintr-un deget fosilizat ce a aparţinut unei fete.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Septembrie 2019, ora: 08:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SUNT CONFUZI ȘI FRUSTRAȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SUNT CONFUZI ȘI FRUSTRAȚI

 aHoroscopul zilei de 22 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)