Actualitate

Guvernul Filat, primul guvern democratic dupa opt ani de comunism

Dupa opt ani de guvernare comunista, Republica Moldova are, in sfarsit, un guvern democratic. Azi, 25 septembrie, Parlamentul de la Chisinau a aprobat componenta noului Cabinet de ministri si Programul de guvernare pentru anii 2009-2013 al Aliantei pentru Integrare Europeana, intitulat „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare”. Si echipa, si programul au fost prezentate de premierul desemnat Vlad Filat.

Guvernul Filat a fost investit cu votul a 53 de deputati AIE, spre marea nemultumire a comunistilor, care au parasit sedinta parlamentului dupa alegerea legala a noului executiv. Executivul va avea patru vicepremieri – cate unul din partea fiecarei componente a AIE – si 16 ministere. Cei patru vicepremieri sunt: Iurie Leanca (PLDM), ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Ion Negrei (PL), vicepremier fara portofoliu, responsabil pentru problemele sociale, Valeriu Lazar (PDM), ministru al Economiei si Victor Osipov (AMN), vicepremier fara portofoliu, responsabil pentru reintegrarea tarii. Tot vineri seful Serviciului de Informatii si Securitate, Artur Restenikov, a fost inlocuit cu Mihai Gheorghe, locotenent in rezerva, despre care presedintele Parlamentului si presedintele interimar al republicii, Mihai Ghimpu, a spus ca este „un om inteligent, care intelege ca drepturile fundamentale ale omului trebuie sa fie respectate.”

Prioritatile noului Guvern

Dupa instituirea noului Guvern, Vlad Filat a declarat ca isi asuma „constient si plenar functia de premier al R. Moldova, iar responsabilitatea fata de cetateni va fi prioritara”. Veacelav Untila, reprezentantul fractiunii AMN, a remarcat ca „astazi asistam la reinstalarea democratiei in RM”, iar Veaceslav Ionita, reprezentantul fractiunii PLDM, a spus ca Guvernul nou ales va trebui sa corecteze toate greselile pe care le-a comis guvernarea comunista in ultimii patru ani. In discursul sau, Vlad Filat, a mai enumerat un sir de alte prioritati pentru noul executiv, care sunt:

– integrarea in UE
– reintegrarea tarii
– asigurarea suprematiei legii si edificarea statului de drept
– depasirea crizei economice
– descentralizarea puterii
– promovarea patrimoniului national prin cultura
– imbunatatirea invatamantului, prin eliminarea factorului politic din scoala si corelarea salariilor cadrelor didactice cu salariile medii pe economie
– achitarea salariilor si pensiilor la timp
– asigurarea Independentei Bancii Nationale
– dublarea intreprinderilor mici si mijlocii
– solutionarea conflictului transnistrean
– reformarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului si a IPNA „Teleradio-Moldova”

In aceeasi zi, incepand cu ora 14.00, noul Guvern al R. Moldova a depus juramantul in fata presedintelui interimar Mihai Ghimpu. Prima sedinta a guvernului a fost anuntata pentru seara zilei de vineri, ora 22.00. Urmatoarea sedinta a parlamentului va avea loc pe 28 septembrie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *