Astăzi 23 Februarie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:32
Abonamente

Actualitate 25 Ianuarie 2018, ora 08:47

Guvernul închide 4 școli-internat din Republica Moldova

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Peste 100 de copii din mai multe instituții rezidențiale din țară și-au găsit un loc în familiile lor biologice sau au fost plasați sub tutela altor persoane, întrucât centrele de plasament în care au locuit ani de zile își închid ușile pentru totdeauna. Este vorba despre Casa de copii și Școala-internat pentru copii orfani şi rămași fără îngrijirea părinților din municipiul Bălți, Școala-internat din satul Corten, raionul Taraclia, și Școala-internat din Grinăuţi, raionul Ocnița. Guvernul Republicii Moldova a dispus lichidarea acestor instituții rezidențiale ca parte a procesului de dezinstituționalizare, transmite moldnova.eu 

Potrivit Hotărârii aprobate în ședința Guvernului din 24 ianuarie, cele patru instituții au fost evaluate în mod individual, iar pentru fiecare copil s-a stabilit un plan particular de asistență și educație. Astfel, cei aproape 130 de copii plasați în aceste instituții s-au reîntors în familiile lor biologice sau în familii alternative și au fost înscriși la studii. Pentru a le asigura dreptul la o viață liniștită și o dezvoltare normală, toate familiile în care au fost plasați minorii au fost monitorizate. Autoritățile afirmă că după procesul de dezinstituționalizare minorii și familiile în care au fost plasați continuă să fie supravegheate până în prezent.

Copiii se reîntorc în familii
Astfel, din cei 19 minori de la Casa de Copii din municipiul Bălti, 17 au fost reintegraţi în familia biologică, un copil a mers în familia rudelor sale, iar altul beneficiază de asistenţa parentală profesionistă.În cazul Școlii de tip-internat pentru copii orfani si rămaşi fără îngrijirea părinţilor din Bălți, toți minorii erau deja plasați în familii încă din vara anului 2017, potrivit autorităților. Din cei 29 de copii, 19 au fost plasați în familiile biologice, patru din ei au ajuns în familii extinse, trei au fost plasați sub tutelă și alți trei în Centrul de plasament temporar din Bălţi.

Procesul de dezinstituţionalizare a copiilor din Şcoala-internat auxiliară din satul Corten, Taraclia a început ca urmare a evaluării instituţiei de către Serviciul de Asistenţă Psihopedagogică. La momentul evaluării în instituţie erau plasaţi 10 copii, 6 băieţi şi 4 fete cu vârstele cuprinse între 9 şi 14 ani. Toți minorii și-au continuat studiile în liceele obișnuite din localitățile lor. 

citiți continuarea pe moldnova.eu 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2018, ora: 11:25

ULTIMA ORĂ: ANRE propune micșorarea tarifului pentru gazele naturale. Iată cu cât vom plăti mai puțin

ULTIMA ORĂ: ANRE propune micșorarea tarifului pentru gazele naturale. Iată cu cât vom plăti mai puțin Din editia print

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune micșorarea cu 20,3% a tarifelor la gazele naturale pentru anul 2018.  

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md