Economie

Guvernul nu a urmat recomandările FMI în 2014

Fondul spune că a astras atenția asupra diverselor probleme și riscuri în rapoartele sale din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul oficial al instituției. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menționa clar despre:

1. fragilitatea situației la BEM și la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii;

2. prezența unor indicii de tăinuire activă a informației privind beneficiarii finali și persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor;

3. importanța protejării autorităților de reglementare de ingerințele politicului și necesitatea de a adopta în regim de urgență legislația necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuțiile de reglementare ale Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare;

4. necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecția membrilor consiliilor de administrare și a angajaților BNM și CNPF.
”Atragem atenția, că punctul de vedere al FMI ca instituție a fost întotdeauna transparent. Poziția FMI referitor la măsurile de restructurare a băncilor propuse autorităților în perioada 2014-2015 este reflectată în rapoartele personalului FMI nr. 14/190, nr. 14/346 și nr. 16/19, disponibile pe site-ul www.imf.md/pub-rececondev.html”, se spune în răspunsul FMI.

Ținem să precizăm că și Banca Mondială a emis un comunicat prin care anunța că nu a fost consultată de către Guvernul Iurie Leancă în problema acordării garanțiilor după jaful din sistemul bancar, așa cum a declarat acum câteva zile fostul prim-ministru.

Instituția financiară a ținut să precizeze nu doar că nu a fost consultată de către Guvernul condus de Leancă, ci nici măcar nu știa de intenția Executivului, de a acorda garanțiile de peste 9 miliarde de lei.

Declarațiile vin după ce, la 10 iunie, Leancă afirmase pe Facebook că nu există motive pentru a răspunde penal pentru decizia de a acorda garanțiile, întrucât aceasta a fost consultată cu FMI și Banca Mondială.

„Toți au înțeles că acea garanție a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viață. Am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional", menționa Leancă pe Facebook

Deschide.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *