Actualitate

Guvernul României va continua să sprijine Mitropolia Basarabiei

Într-un comunicat de presă, Constantin Codreanu menționa că "România încurajează autorităţile de la Chişinău să depună eforturi mai consistente pentru aplicarea măsurilor deja asumate prin angajamentele internaţionale sau cuprinse în legislaţia internă, pentru asigurarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului", transmite INFOTAG.

"În 2017, Secretariatul de Stat pentru Culte a acordat sprijin financiar unui număr de 10 unităţi de cult din cadrul Mitropoliei Basarabiei, în cuantum total de 1,44 de mil. de lei, în condiţiile în care bugetul total al instituţiei a fost de 64 de mil. de lei pentru aproximativ 1,4 de mii de solicitări de sprijin financiar pentru unităţile de cult din ţară şi din afara graniţelor ţării", a menţionat Codreanu.

Potrivit deputatului român, prin sprijinul acordat de către Secretariatul de Stat pentru Culte, în 2017 Mitropolia Basarabiei a reuşit achiziţionarea unor imobile necesare funcţionării centrului eparhial de la Bălţi.

"Secretariatul de Stat pentru Culte acordă un sprijin la salarizare pentru 116 de persoane încadrate pe posturi clericale în cadrul Mitropoliei Basarabiei, iar cei doi ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei primesc indemnizaţie de la bugetul statului român la nivelul ierarhilor din ţară", se menţionează în răspunsul trimis deputatului Constantin Codreanu.

Mitropolia Basarabiei a fost înfiinţată în 1918 după unirea regiunii cu România. Totuşi, odată cu revenirea în URSS în 1944, Mitropolia a fost desfiinţată de autorităţile sovietice. Odată cu obţinerea independenţei Republicii Moldova în 1991, a fost înfiinţată Mitropolia Moldovei, care a luat sub conducere toate parohiile pe teritoriul republicii. Iar în 1992, a fost reactivată şi Mitropolia Basarabiei. Cu toate acestea, autorităţile moldovene au refuzat să o recunoască şi au înregistrat-o abia în 2002, ca urmare a deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului, precizează INFOTAG.

Constantin Codreanu a fost ales în Parlamentul României în anul 2016, pe lista Partidului "Mişcarea Populară". Anterior, el a fost unul dintre liderii platformei unioniste din Moldova, "Acţiunea 2012", iar mai târziu a devenit preşedinte al Blocului Unităţii Naţionale, care întruneşte circa 30 de organizaţii unioniste ce pledează pentru Unirea României cu Moldova. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *