Economie

Guvernul şi Gas Natural Fenosa au bătut palma

Autorităţile, dar şi compania au trecut deocamdată sub tăcere evenimentul, dar au confirmat tranzacţia.

Cine a intermediat împăcarea

În schimb despre decizie a anunţat Secretariatul Comunității Energetice, care a intermediat împăcarea şi a salutat soluționarea litigiilor între Gas Natural Fenosa și Repuiblica Moldova.

„În numele Secretariatului Comunității Energetice și, în calitate de facilitator al negocierilor dintre Moldova și Gas Natural Fenosa, salut acordul dintre cele două părți semnat, vineri seara. Acordul va contribui la stabilizarea unui sector care suferă de o vulnerabilitate sistemică fără egal în Europa și care a fost martor al turbulenței financiare în ultimii ani”, susține Dirk Buschle, director-adjunct al Secretariatului Comunităţii.
Potrivit oficialului din UE, neincluderea devierilor financiare în tarif ar fi dus la dispute juridice îndelungate și costisitoare şi ar fi avut un „impact negativ pentru reputația Moldovei ca destinație de investiții și partener de încredere pentru organizaţiile internaționale”.

„Felicit în special guvernul, care a avut curajul de a schimba calea negativă de acțiune și a deschis posibilitatea de reformă și de sprijin suplimentar. prin acordul semnat. Moldova a demonstrat seriozitate în calitatea de membru al Comunității Energetice, nu doar în scrisori, dar şi în spiritul ei. Mingea acum este acum la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) care trebuie să pună în aplicare acordul şi să reducă dependenţa țării în aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale, dar şi la capitolul infrastructură”, a mai declarat Dirk Buschle.
Potrivit Comunităţii Energetice, acordul de soluționare, semnat pe 3 iunie, la Chișinău, între Gas Natural Fenosa și Guvernul Republicii Moldova este primul pas decisiv pentru a pune capăt unei disputei ce durează luni de zile la Centrul Internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții.

Moldova risca să piardă miliarde 

Disputa a apărut din cauza diferenţelor dintre costurile de achiziție a curentului electric și a tarifului de electricitate reglementat de ANRE. Ca urmare a inițierii procedurilor de arbitraj de către Gas Natural Fenosa în 2015, directorul adjunct al Comunităţii Energetice, Dirk Buschle a fost numit de ambele părți, în calitate de facilitator al negocierilor, care au avut loc la Chișinău, pe parcursul ultimelor luni.

Continuare pe mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *