Politică

Guvernul şi procurorii caută victimele din aprilie 2009

Comisia guvernamentală, în frunte cu ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a fost constituită în şedinţa de ieri a Executivului. Premierul Vlad Filat a dispus să fie identificate toate victimele – şi din rândul protestatarilor, şi din rândul poliţiştilor – fiindu-le acordată, deopotrivă, asistenţa necesară, inclusiv recompense financiare. „Ancheta acelor evenimente urmează să fie derulată de organele abilitate, iar noi trebuie să avem grijă de oameni. Este o decizie întârziată, dar necesară”, a spus şeful executivului. 

Tot ieri, V. Filat a solicitat să fie făcute demersurile necesare la Biroul permanent al Parlamentului pentru a urgenta punerea pe ordinea de zi a proiectului de lege cu privire la amnistierea participanţilor la evenimentele din aprilie 2009, avizat încă anul trecut de guvern. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a menţionat că proiectul s-a stopat în comisiile parlamentare. 

Totodată, Procuratura Generală a făcut ieri un apel public către cetăţenii care, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale poliţiştilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) şi în apropierea acesteia sau au fost martori la acţiuni să contribuie la stabilirea adevărului despre evenimentele de acum un an. PG derulează o urmărire penală pe faptul excesului de putere comis de persoanele cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, iar apelul survine ţinând cont de faptul că, începând cu 01.04.2010, în mass-media s-au făcut publice unele înregistrări ale acelor evenimente, se spune într-un comunicat al Procuraturii. 

Procurorii fac apel, în special, la persoanele care, în intervalul de timp 23.00 (07.04.2009) – 00:30 (08.07.2009), au pătimit de pe urma acestor acţiuni, au recunoscut pe cineva în imagini sau deţin alte informaţii obiective care ar permite identificarea celor care ar fi comis acte de violenţă, se mai spune în comunicat. Victimele şi martorii sunt rugaţi să se prezinte pe adresa: mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 73, Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale. 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *