Astăzi 28 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:57
Abonamente

Actualitate 22 Decembrie 2018, ora 09:55

Guvernul Statelor Unite a intrat oficial în blocaj parțial

Marime Font

 Guvernul Statelor Unite a intrat oficial în blocaj parțial la miezul nopții de vineri, după eşecul tentativelor de compromis între Congres şi Casă Albă cu privire la buget şi la finanţarea construirii unui zid la frontieră cu Mexic. Deocamdată, nimeni nu știe cu exactitate cât va dura această situație, mai ales că președintele Donald Trump și liderii democrați continuă să se mențină fiecare pe poziții, refuzând cu intransigentă să accepte solicitările celeilalte tabere.

 
Cert este că aproximativ 800.000 de angajați federali din totalul de 2.1 milioane, adică mai mult de o treime, vor fi afectați într-un fel sau altul de închiderea parțială a guvernului federal. Aproape jumătate vor fi trimiși acasă fără să fie plătiți, în timp ce restul vor continuă să muncească fără însă să existe garanția că vor fi plătiți retroactiv atunci când situația va reveni la normal. Datorită faptului că în Statele Unite urmează patru zile libere (luni și marți fiind zile nelucrătoare alocate pentru Craciun), abia miercuri se vor face simțite primele efecte ale închiderii parțiale de guvern. Dar ce anume înseamna această blocare a administraţiilor federale și care sunt serviciile afectate?

Vineri, Senatul de la Washington nu a reușit să voteze un proiect de lege privind cheltuielile care să includă cele 5.7 miliarde de dolari solicitate de președintele Trump pentru construirea unui zid la granița cu Mexicul (lege pe care Camera Reprezentanților o aprobase înca de joi). Acesta este un proiect pe care liderul republican l-a promis încă din timpul campaniei electorale din 2016, dar pentru care nu a reușit, până în acest moment, să obțină fondurile necesare. Analiștii cred ca strategia lui Trump, de a insista în legatura cu acest zid, este una justificată, căci baza sa electorală este de acord cu proiectul și îl susține în confruntarea cu democrații.

Loading...


Închiderea parțială a guvernului federal și a zecilor de agenții care îl compun face ca sute de mii de angajați federali să intre în șomaj tehnic, iar alte câteva sute de mii să lucreze fără să fie plătiți. Deși aproximativ trei sferturi din departamentele și agențiile guvernamentale și-au finalizat deja bugetele pentru anul 2019 și au fonduri pâna în luna septembrie a anului viitor, alte câteva (Departamentul de Stat, Justiție, Transport sau Agricultură) nu au făcut-o pâna în acest moment.

Nu este clar cât va dura această închidere parțială a guvernului federal. Vineri, președintele Trump a declarat că, dacă nu primește finanțarea pentru zidul de la frontiea sudică, „va fi o blocare parțială care va dura mult timp.” Sâmbată, liderul american s-a întâlnit cu mai mulți congresmeni republicani pentru „a-și unformiza pozițiile.” Aceasta în contextul în care discuțiile dintre democrații și republicanii din Congres s-au reluat tot sâmbătă, ambele tabere mentinând însă că nu vor ceda presiunilor celeilalte.

În același timp, surse din Senat au declarat că singura variantă posibilă în acest moment este aceea de eliminarea a fondurilor pentru zid din versiunea de lege adoptată de Cameră și trimiterea ei înapoi pentru a fi revotată în Camera Reprezentanților. Acesta este însa un lucru pe care nici camera inferioară, dominată de republicani, și nici președintele Trump nu par dispuși să îl accepte în acest moment.

Precedente

Acesta nu este primul blocaj parțial al guvernului federal american. În timpul președinției lui Jimmy Carter, guvernul a fost în „shutdown” în fiecare an, fiecare închidere durând în medie câte 11 zile. În timpul celor două mandate ale președintelui Ronald Reagan au existat șase închideri parțiale ale guvernului, care au durat de obicei câte una sau două zile.

Cea mai semnificativă închidere parțială a guvernului a fost în 2013, în timpul Administrației lui Barack Obama, când agențiile și departamentele guvernamentale au fost închise timp de 16 zile, după ce conservatorii au încercat să blocheze implementarea legii sănătății, cunoscută sub numele de Obamacare. În luna ianuarie a acestui an, guvernul federal a fost închis pe o perioada de trei zile, determinată de insistența democraților ca orice măsură bugetară să vină însotită de protecție pentru tinerii imigranți cunoscuți sub numele de „dreamers” (visătorii). Guvernul a mai fost închis parțial, timp de câteva ore, în luna februarie a acestui an, în contextul unei dispute partizane legate de deficitul federal. Odată cu închiderea de acum, este pentru prima dată în ultimii 40 de ani când au avut loc trei blocaje parțiale într-un singur an.

Cine este afectat

În ceea ce privește închiderea actuală a guvernului federal, nu se știe cu exactitate care sunt agențiile și departamentele afectate și câti angajați federali vor avea probleme. Tinând cont de cele întâmplate în anii trecuți, comentatorii au oferit urmatoarele explicatii:

* cecurile Social Security, cele pentru pensionari și persoane cu handicap, vor continuă să ajungă la beneficiari
* soldații americani desfășurați în teatrele de operațiuni de pe glob vor rămâne la posturile lor
* medicii și spitalele vor primi rambursările necesare prin Medicare și Medicaid
* U.S. Postal Service este o agenție independentă și nu va fi afectată de închiderea guvernului
* aproape toți cei 240.000 de angajați ai Department of Homeland Security își continuă activitatea, deoarece ei sunt considerați „esențiali.” Toate agențiile guvernamentale importante care lucrează în securitatea națională sau desfășoară activități care „protejează viața și proprietatea,” între care FBI, Border Patrol, Transportation Security Administration, Immigration and Customs Enforcement și Coast Guard, vor rămâne deschise. Sistemul de control al traficului aerian, inspecția alimentelor, Medicare, asistența medicală pentru veterani și alte programe guvernamentale vor funcționa normal. Miile de zboruri din această perioada de sărbători nu vor fi afectate
* Federal Emergency Management Agency va raspunde în cazul producerii unui dezastru natural
* serviciile pentru paşapoarte şi vize de la ambasadele şi consulatele Statelor Unite ale Americii din străinătate vor continuă să funcționeze
* biroul procurorului special Robert Mueller, care investighează posibilele legături între campania electorală a lui Trump și Rusia, nu va fi afectat de închiderea parțială a guvernului
*pe de alta parte, sute de mii de angajați federali vor intră în șomaj tehnic și unele servicii vor fi închise. Washington Monument și multe alte atracții turistice importante se vor închide, la fel ca si muzeele aflate în zona Național Mall din capitala federală. În trecut, marea majoritate a parcurilor naționale au fost închise vizitatorilor și celor care doreau să campeze, dar în timpul ultimei închideri guvernamentale, în luna ianuarie, Department of Interior a încercat să înlesnească accesul vizitatorilor. Cele mai multe parcuri naționale vor rămâne deschise, însă centrele lor de informații vor fi închise
* oficiali din statele Arizona și Utah au pregătit planuri de a ține deschise parcurile naționale Grand Canyon, Zion, Arches și Bryce Canyon. Statuia Libertății și Ellis Island din New York au rămas si ele deschise
* sute de mii de angajați federali nu vor fi plătiți decât în momentul în care fondurile vor fi deblocate. În trecut, ei au fost plătiți retroactiv, inclusiv cei care au fost obligați să rămână acasă (angajații federali au primit deja o zi liberă suplimentară, luni, 24 Decembrie, printr-un ordin semnat recent de președintele Trump)
* circa 380.000 de angajați din NASA, Housing and Urban Development, Departamentul Comerțului și cel al Transporturilo vor intra în șomaj tehnic, la fel ca cei aproximativ 16.000 angajați ai Național Park Service și 52.000 de angajați din Internal Revenue Service

Surse: TIME, Newsweek, AP

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 23:05

Va fi demis șefului SIS ?

Va fi demis șefului SIS ?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:17

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii Foto: foto simbol

Un avion de pasageri s-a prabusit, luni, in provincia Ghazni din Afganistan, la sud vest de Kabul, dupa ce a luat foc in aer din cauza unor probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:01

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună a câștigat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Concursul a fost desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:58

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

Un bărbat care s-a întors din China în urmă cu câteva zile s-a prezentat la spitalul din Bacău, având simptome de gripă, și este trimis la Institutul Balș, potrivit unor surse oficiale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:56

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării de la Zagreb, citat de Reuters şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:14

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Președintele Igor Dodon susține că a găsit de unde vin fake-news-urile cu „stoparea pensiilor celor care au copii peste hotare” și „divorțul cu soția” la adresa șefului statului. Potrivit lui, în spatele acestora ar sta „unii deputați de la PD”, fără a preciza și cine anume.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 27 Ianuarie 2020, ora: 13:11

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:09

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:36

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:15

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800 de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800  de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constitutionala planifica sa cumpere o masina de 40 de mii de euro. Cel putin asta scrie in planul de achizitii publicat de institutie pentru anul 2020. Masina ar putea fi cumparata in luna februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:09

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Produsul mândriei naționale, Vinul Moldovei a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii 5 ani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:06

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Un bărbat a fost atacat cu un cuțit în sectorul Botanica al capitalei. Agresorul a fost reținut de carabinieri. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Carabinierilor, În noaptea de 27 ianuarie 2020, aproximativ ora 02.15, pe strada Sarmizegetusa din capitală,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 10:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Compania rusă Fort construiește sub licență concurentul direct al AK-47: pușca de asalt americană AR-15.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:52

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuța, a fost ales unanim în calitate de Președinte al Partidului Verde Ecologist, iar Anatolie Prohnițchi a devenit Prim vice-președinte al Partidului. Deciziile au fost luate, duminică, 26 ianuarie, în cadrul Congresului extraordinar al partidului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:29 de George Damian

„Eu sunt boier moldovan, român e țăranul” – o dezinformare filo-rusă

„Eu sunt boier moldovan, român e țăranul” – o dezinformare filo-rusă Foto: Vasile Alecsandri

Reapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Virusul ucigaş loveşte toată omenirea! Este alertă globală! 5 măsuri de prevenţie

Virusul ucigaş loveşte toată omenirea! Este alertă globală! 5 măsuri de prevenţie

Virusul ucigaş din China nu mai este localizat doar în China sau în Asia, ci a devenit o problemă la nivel global. Parlamentul European ar trebui să ia două măsuri de urgenţă pentru a limita propagarea virusului, spune un celebru medic român, care mai oferă şi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)