Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Editorial 23 Martie 2015, ora 10:01    Din editia print

Marime Font

Guvernul sub nuc și sub clar de lună?

Am mai spus-o și cu alt prilej: nu mă pricep în economie în așa măsură încât să judec despre ea în termeni de specialitate, științifici. Nu înțeleg foarte clar, care este interdependența dintre PIB și nivelul de viață al societății, cum influențează rezerva valutară a țării asupra vieții de zi cu zi a cetățeanului, cum interacționează macronivelul cu micronivelurile ș.a.m.d.  

În aceste chestiuni ascunse, eu judec ca un diletant, așa cum judecă și poporul meu cu care mă mândresc, când văd cu cât stoicism suportă politica guvernului: unica relație economică pe care o înțeleg este cea dintre leafa pe care o am și capacitatea ei de plată și de cumpărare. Astfel, dacă să zicem, cetățeanul ridică 300 de lei pe lună, iar numai pentru serviciile sociale vitale este obligat să plătească trei sute și un leu, înseamnă că guvernul este imbecil. Când aud că premierul vorbește despre faptul că „s-a îmbunătățit balanța de plăți”, iar „rezerva valutară a fost luată sub control”, sunt obligat să trag cea mai nepatriotică concluzie posibilă: suntem o țară de proști, guvernată de o echipă de șarlatani.
Explic popular ce am în vedere. Eu, un simplu cetățean al necuprinsei republici natale, am observat următorul fenomen ciudat. Așa nitam-nisam, fără nicio motivație, la un moment dat – noaptea – leul se prăbușește cu câteva unități. Imediat, dimineață tare, prețurile la toate serviciile și mărfurile populare saltă brusc cam cu tot atâtea unități. Începe scandalul, ofturile populare, se creează comisii pe lângă președinte, premierul iese la televiziune și explică complexitatea și specificitatea relațiilor dintre macronivel și micronivel, promițând că, grație măsurilor dure întreprinse de guvern, presiunea caselor de schimb valutar asupra leului va scădea și cetățeanul va reintra într-o dulce fază de stabilitate financiară. Peste câteva zile, într-adevăr, leul se ridică cu câteva unități, dar prețurile rămân cu încăpățânare la cota zilei de ieri. Cine beneficiază de această cădere-ridicare periodică? Cetățeanul prost și neavizat în teoria PIB-ului și a balanței de plăți se întreabă disperat: de ce aseară un kilogram de orez costa 7 lei, iar azi 9? Oare acest orez a fost cumpărat pe valută astă-noapte când s-a scumpit dolarul la casele de schimb? De ce, dacă peste două zile leul își mai revine din amețeala căderii, kilul de orez costă tot 9 lei, dar nu 7, ca înainte de amețeală? Personal, ca și concetățenii mei care suntem bioxid de clei la capitolul teoriilor economice, tragem cele mai urâte concluzii despre actuala guvernare: ea, guvernarea, lucrează mână în mână cu mafia și toate căderile leului sunt organizate de guvern.
Cetățeanul turmentat de atâta tranziție și reforme mai are o bănuială: el crede că devalorizarea valutei naționale este opera guvernului care caută pe această cale să tragă foloase maxime (pe seama noastră) din împrumuturile acordate de finanța internațională. El judecă așa: dacă guvernul ia un împrumut, să zicem, de un milion, în condițiile când la Chișinău raportul dintre leu și dolar este de 10 la 1, acest milion, schimbat în lei, dă 10 milioane. Dacă însă, luând acest milion, guvernul depreciază leul cu 2 unități, respectivul milion de dolari, schimbat în lei, dă 12 milioane. Astfel, pe piața internă guvernul „ a câștigat” 2 milioane. Se judecă simplu: cu 12 milioane poți acoperi mai multe „borți” interne, decât cu 10. De aici tragem singura concluzie justă: devalorizarea leului este opera conștientă a guvernului.

Poporul, oricât de prost este, înțelege că prețurile sunt o chestiune fină și complicată și-și dă seama că ele trebuie corelate cu dolarul: dacă cumperi de la capitaliști un săpunel cu un dolar, nu-l poți vinde aici cu 50 de cenți, trebuie să-l vinzi cu un dolar și ceva, că ce fel de comerț ar fi acesta? De atâta țările au guverne, ca ele, guvernele adicătelea să nu ne spună balade despre macroniveluri și îmbunătățirea balanței de prețuri, dar să se gândească cum să coreleze prețul de un dolar al săpunelului cu pensia bătrânilor noștri enigmatici și cuminți. Pensionarul care primește o pensie echivalentă cu 6-7 dolari, chiar dacă-i place igiena personală din fragedă pruncie și nu dorește ca la această vârstă onorabilă să-l umple păduchii, n-are cum, obiectiv, să-și cumpere acest săpunel. Misiunea unui guvern este să-l facă pe dracu’ în patru, dar să nu admită ca nesuferitele insecte să se instaleze cu viața și traiul în pletele dalbe ale sfătoșilor noștri bunei și bunicuțe. Uite anume acest lucru nu-l poate face guvernul, fapt pentru care își merită pe deplin supranumele de guvern păduchios. („Guvern păduchios” nu înseamnă, Doamne ferește, că premierul și miniștrii lui ar avea păduchi, ci că acest guvern favorizează creșterea numărului acestor vietăți pe cap de locuitor (sărac).)


Dacă totuna am avansat atât de mult în asemenea concluzii, îmi mai permiteți o paralelă. Pe când mă ridicam și eu, drăguliță Doamne, băietan la casa părinților mei, era la noi în sat una Ninuța Mămăicăi. Fată bătrână și nemăritată, ființă accesibilă și neconformistă, deservea seară de seară, vara sub nucul din grădină, iarna în cladăucă pe lejancă, populația masculină care, pe moment, nu avea alte variante mai onorabile. (Adică făcea sex contra plată, deși atunci în locul expresiei de azi „a face sex” se folosea alt verb, probabil unul dintre cele mai vechi și mai latine verbe de acțiune din limba noastră.) Îi deservea pe toți – de la seniorii cu iarna în plete până la junii imberbi de prin clasa a noua. Sistemul de plată era foarte democratic: dacă beneficiarul nu avea ruble, se achita (ca guvernul de azi cu pensionarii) cu ce avea - gospodarii cu o geantă de cartofi, un borcănaș de untură etc., elevii cu o lanternă, cu un cuțitaș, un toc-rezervor etc. Accepta și serviciile pe datorie. Odată, însă, un tăuraș de prin clasa a zecea a fraierit-o cumplit: după ce a beneficiat sub nuc și sub lună de dulceața Ninuței, nu s-a ținut de cuvânt și nu i-a adus lanterna promisă. Scandalul a fost de pomină: văzând că acesta nu-și achită restanța, Ninuța se duce la părinții datornicului să le bată obrazul și să-și ia ceea ce câștigase prin munculița cinstită. Mama clientului a sărit s-o flocăiască pe Ninuța, tatăl lui însă a curmat conflictul: pe Ninuța a alungat-o de la poartă (precum poliția pe manifestanții din fața sediului guvernului), iar pe datornic l-a chemat după șopron, i-a atins două palme zdravene și i-a spus că obligațiunile contractuale trebuie întotdeauna respectate. Ca să restabilească relațiile de încredere, el s-a dus personal seara la Ninuța, cu o geantă de goldane, bune de chisăliță furate din livada colhozului, că băiatul său nu avea lanternă.

… Acum o să mă întrebați: dar ce are bătrâna poveste a Ninuței cu guvernul nostru? Bineînțeles, n-are nimic, doar poate ceva-ceva în aspectul concluziilor: după o sută de zile de guvernare deputații l-au invitat pe premier după șopron, dar în loc să-i aplice o pereche de palme pe chestia scăderii nivelului de trai al populației, i-au ascultat poveștile despre slăbiciunea PIB-ului național.
M-aș scârbi mult dacă cititorul ar conchide că eu admit o analogie directă între popor și Ninuța. Analogia, repet, e doar la nivelul concluziilor și simbolurilor și, deoarece nu mă pricep să judec despre economie în termeni științifici, formulez această concluzie sub chip de întrebare, adresată guvernului: dacă nu ai lanternă, ce cauți la Ninuța sub nuc și sub clar de lună?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000  

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)