Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Editorial 23 Martie 2015, ora 10:01    Din editia print

Marime Font

Guvernul sub nuc și sub clar de lună?

Am mai spus-o și cu alt prilej: nu mă pricep în economie în așa măsură încât să judec despre ea în termeni de specialitate, științifici. Nu înțeleg foarte clar, care este interdependența dintre PIB și nivelul de viață al societății, cum influențează rezerva valutară a țării asupra vieții de zi cu zi a cetățeanului, cum interacționează macronivelul cu micronivelurile ș.a.m.d.  

În aceste chestiuni ascunse, eu judec ca un diletant, așa cum judecă și poporul meu cu care mă mândresc, când văd cu cât stoicism suportă politica guvernului: unica relație economică pe care o înțeleg este cea dintre leafa pe care o am și capacitatea ei de plată și de cumpărare. Astfel, dacă să zicem, cetățeanul ridică 300 de lei pe lună, iar numai pentru serviciile sociale vitale este obligat să plătească trei sute și un leu, înseamnă că guvernul este imbecil. Când aud că premierul vorbește despre faptul că „s-a îmbunătățit balanța de plăți”, iar „rezerva valutară a fost luată sub control”, sunt obligat să trag cea mai nepatriotică concluzie posibilă: suntem o țară de proști, guvernată de o echipă de șarlatani.
Explic popular ce am în vedere. Eu, un simplu cetățean al necuprinsei republici natale, am observat următorul fenomen ciudat. Așa nitam-nisam, fără nicio motivație, la un moment dat – noaptea – leul se prăbușește cu câteva unități. Imediat, dimineață tare, prețurile la toate serviciile și mărfurile populare saltă brusc cam cu tot atâtea unități. Începe scandalul, ofturile populare, se creează comisii pe lângă președinte, premierul iese la televiziune și explică complexitatea și specificitatea relațiilor dintre macronivel și micronivel, promițând că, grație măsurilor dure întreprinse de guvern, presiunea caselor de schimb valutar asupra leului va scădea și cetățeanul va reintra într-o dulce fază de stabilitate financiară. Peste câteva zile, într-adevăr, leul se ridică cu câteva unități, dar prețurile rămân cu încăpățânare la cota zilei de ieri. Cine beneficiază de această cădere-ridicare periodică? Cetățeanul prost și neavizat în teoria PIB-ului și a balanței de plăți se întreabă disperat: de ce aseară un kilogram de orez costa 7 lei, iar azi 9? Oare acest orez a fost cumpărat pe valută astă-noapte când s-a scumpit dolarul la casele de schimb? De ce, dacă peste două zile leul își mai revine din amețeala căderii, kilul de orez costă tot 9 lei, dar nu 7, ca înainte de amețeală? Personal, ca și concetățenii mei care suntem bioxid de clei la capitolul teoriilor economice, tragem cele mai urâte concluzii despre actuala guvernare: ea, guvernarea, lucrează mână în mână cu mafia și toate căderile leului sunt organizate de guvern.
Cetățeanul turmentat de atâta tranziție și reforme mai are o bănuială: el crede că devalorizarea valutei naționale este opera guvernului care caută pe această cale să tragă foloase maxime (pe seama noastră) din împrumuturile acordate de finanța internațională. El judecă așa: dacă guvernul ia un împrumut, să zicem, de un milion, în condițiile când la Chișinău raportul dintre leu și dolar este de 10 la 1, acest milion, schimbat în lei, dă 10 milioane. Dacă însă, luând acest milion, guvernul depreciază leul cu 2 unități, respectivul milion de dolari, schimbat în lei, dă 12 milioane. Astfel, pe piața internă guvernul „ a câștigat” 2 milioane. Se judecă simplu: cu 12 milioane poți acoperi mai multe „borți” interne, decât cu 10. De aici tragem singura concluzie justă: devalorizarea leului este opera conștientă a guvernului.

Poporul, oricât de prost este, înțelege că prețurile sunt o chestiune fină și complicată și-și dă seama că ele trebuie corelate cu dolarul: dacă cumperi de la capitaliști un săpunel cu un dolar, nu-l poți vinde aici cu 50 de cenți, trebuie să-l vinzi cu un dolar și ceva, că ce fel de comerț ar fi acesta? De atâta țările au guverne, ca ele, guvernele adicătelea să nu ne spună balade despre macroniveluri și îmbunătățirea balanței de prețuri, dar să se gândească cum să coreleze prețul de un dolar al săpunelului cu pensia bătrânilor noștri enigmatici și cuminți. Pensionarul care primește o pensie echivalentă cu 6-7 dolari, chiar dacă-i place igiena personală din fragedă pruncie și nu dorește ca la această vârstă onorabilă să-l umple păduchii, n-are cum, obiectiv, să-și cumpere acest săpunel. Misiunea unui guvern este să-l facă pe dracu’ în patru, dar să nu admită ca nesuferitele insecte să se instaleze cu viața și traiul în pletele dalbe ale sfătoșilor noștri bunei și bunicuțe. Uite anume acest lucru nu-l poate face guvernul, fapt pentru care își merită pe deplin supranumele de guvern păduchios. („Guvern păduchios” nu înseamnă, Doamne ferește, că premierul și miniștrii lui ar avea păduchi, ci că acest guvern favorizează creșterea numărului acestor vietăți pe cap de locuitor (sărac).)


Dacă totuna am avansat atât de mult în asemenea concluzii, îmi mai permiteți o paralelă. Pe când mă ridicam și eu, drăguliță Doamne, băietan la casa părinților mei, era la noi în sat una Ninuța Mămăicăi. Fată bătrână și nemăritată, ființă accesibilă și neconformistă, deservea seară de seară, vara sub nucul din grădină, iarna în cladăucă pe lejancă, populația masculină care, pe moment, nu avea alte variante mai onorabile. (Adică făcea sex contra plată, deși atunci în locul expresiei de azi „a face sex” se folosea alt verb, probabil unul dintre cele mai vechi și mai latine verbe de acțiune din limba noastră.) Îi deservea pe toți – de la seniorii cu iarna în plete până la junii imberbi de prin clasa a noua. Sistemul de plată era foarte democratic: dacă beneficiarul nu avea ruble, se achita (ca guvernul de azi cu pensionarii) cu ce avea - gospodarii cu o geantă de cartofi, un borcănaș de untură etc., elevii cu o lanternă, cu un cuțitaș, un toc-rezervor etc. Accepta și serviciile pe datorie. Odată, însă, un tăuraș de prin clasa a zecea a fraierit-o cumplit: după ce a beneficiat sub nuc și sub lună de dulceața Ninuței, nu s-a ținut de cuvânt și nu i-a adus lanterna promisă. Scandalul a fost de pomină: văzând că acesta nu-și achită restanța, Ninuța se duce la părinții datornicului să le bată obrazul și să-și ia ceea ce câștigase prin munculița cinstită. Mama clientului a sărit s-o flocăiască pe Ninuța, tatăl lui însă a curmat conflictul: pe Ninuța a alungat-o de la poartă (precum poliția pe manifestanții din fața sediului guvernului), iar pe datornic l-a chemat după șopron, i-a atins două palme zdravene și i-a spus că obligațiunile contractuale trebuie întotdeauna respectate. Ca să restabilească relațiile de încredere, el s-a dus personal seara la Ninuța, cu o geantă de goldane, bune de chisăliță furate din livada colhozului, că băiatul său nu avea lanternă.

… Acum o să mă întrebați: dar ce are bătrâna poveste a Ninuței cu guvernul nostru? Bineînțeles, n-are nimic, doar poate ceva-ceva în aspectul concluziilor: după o sută de zile de guvernare deputații l-au invitat pe premier după șopron, dar în loc să-i aplice o pereche de palme pe chestia scăderii nivelului de trai al populației, i-au ascultat poveștile despre slăbiciunea PIB-ului național.
M-aș scârbi mult dacă cititorul ar conchide că eu admit o analogie directă între popor și Ninuța. Analogia, repet, e doar la nivelul concluziilor și simbolurilor și, deoarece nu mă pricep să judec despre economie în termeni științifici, formulez această concluzie sub chip de întrebare, adresată guvernului: dacă nu ai lanternă, ce cauți la Ninuța sub nuc și sub clar de lună?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000  

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)