Externe

Guvernul ungar încearcă să tempereze protestele profesorilor

Laszlo Palkovics, noul responsabil cu educația în cadrul guvernului și succesorul lui Judit Czunyiné Bertalan, va fi însărcinat cu desfășurarea negocierilor care încep marți la Budapesta cu reprezentanții sistemului public de învățământ, a anunțat ministrul resurselor umane, Zoltan Balogh.

Guvernul populistului Viktor Orban încearcă să detensioneze o situație care a făcut câteva mii de persoane să iasă în stradă săptămâna trecută, în cadrul unor proteste organizate în țară împotriva reformelor guvernului.

Manifestația cea mai importantă a avut loc la Miskolc (nord-est), oraș situat la circa 180 de kilometri de Budapesta, de unde a și pornit revolta, la sfârșitul lui 2015. Opozanții au denunțat un sistem devenit insuportabil, din cauza măsurilor luate de guvernul Orban, la putere din 2010, care a dus la centralizarea și la birocratizarea excesivă a sistemului de învățământ.

Numeroase competențe financiare și administrative, deținute până atunci de instituțiile de învățământ, au fost transferate către un organism central (Klik), ceea ce s-a tradus prin reducerea autonomiei școlare. Orban, care s-a declarat vineri "deschis dialogului", își apără reforma și spune că era nevoie urgentă de redresare a unui sistem îndatorat și cu un nivel scăzut al calității.

O nouă manifestație este prevăzută pentru sâmbăta viitoare la Budapesta.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *