Actualitate

Guvernul va aloca 82 mln. lei pentru compensarea tarifelor

Guvernul R. Moldova va aloca 82 mln. lei pentru compensarea diferentei de tarif la serviciile comunale majorate de la 19 ianuarie 2009. De asistenta suplimentara vor beneficia 20 de mii de familii si peste 180 de mii de persoane defavorizate, inclusiv unii bugetari. Anuntul a fost facut in cadrul conferintei de presa, sustinuta de prim-ministrul Vlad Filat.

Filat a anuntat ca acest proiect de lege urmeaza sa fie aprobat la sedinta de azi a guvernului, dupa care, in regim de urgenta, va fi examinat la una din sedintele proxime ale parlamentului. Potrivit lui Filat, aceasta lege ar putea fi publicata in „Monitorul Oficial” saptamana viitoare. „Timpul de actiune al legii sunt lunile ianuarie, februarie si martie, dupa care la sfarsit de an vom veni cu o alta lege pentru a sustine cetatenii defavorizati. Ne dorim ca pentru anul viitor acest proces sa fie mai simplu de administrat”, a declarat Filat.

Vlad Filat a anuntat ca interventia Guvernului pentru sustinerea populatiei a fost posibila datorita ajutorului acordat de partenerii externi. Potrivit premierului, 1,4 mln. euro urmeaza sa acorde Comisia Europeana, 2,3 mln. euro – SUA si alte 3 mln. lire sterline – Departamentul pentru Dezvoltare Internationala al Marii Britanii.

Cele 82 mln. lei sunt pentru acordarea de compensatii pentru 20 de mii de familii defavorizate, peste 115 mii de persoane beneficiare de pensii sau alocatii sociale si peste 67 de mii de bugetari cu un salariu lunar de pana la 700 lei.

Intrebat despre modalitatea alocarii acestor compensatii, Filat a spus ca va functiona sistemul deja existent – banii vor fi distribuiti prin sistemul de ajutor social existent. Premierul a mai spus ca de data aceasta cabinetul de ministri a decis ca banii sa fie transferati cetateanului si nu furnizorilor de servicii.

In bugetul de stat din 2010 au fost prevazute 688 mln. lei pentru ajutor social si compensatii nominative.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *