Guvern

Guvernul vrea anularea compensaţiilor pentru 12 categorii sociale

Proiectul mai prevede că mărimea compensaţiilor nominative pentru veteranii de război şi participanţii la lichidarea avariei de la Cernobâl nu va putea fi majorată. Totodată, este aplicat moratoriu pe deschiderea dreptului pentru noi beneficiari de compensaţii.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în 2010 în Republica Moldova erau 241 de mii de beneficiari de compensaţii nominative, iar suma alocată din buget depăşea 350 de milioane de lei. Potrivit executivului, adoptarea de către Parlament a modificărilor propuse la Legea cu privire la protecţia socială specială a unor categorii de populaţie (din 14 aprilie 2000) va reduce în jumătate cheltuielile bugetului pentru plata compensaţiilor.

Cele 12 categorii sociale pentru care se propune anularea compensaţiilor nominative urmează să aplice în sistemul de ajutor social, bazat pe testarea veniturilor. Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a menţionat că aceste modificări se înscriu în contextul eficientizării sistemului de asistenţă socială, asigurării echităţii sociale la repartizarea mijloacelor financiare alocate din contul statului pentru asistenţa socială a familiilor aflate în dificultate.

Sursa: Info-prim.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *