Guvern

„Hai, Moldova, să scăpăm de gunoaie!”

Daniela Cibotari, una dintre membrele mişcării, spune că scopul proiectului este de a atenţiona şi informa opinia publică despre problema deşeurilor, astfel încât ea să fie soluţionată cât mai curând şi mai eficient. „Avem multe deşeuri, dar şi noi suntem mulţi. Vrem să ne unim eforturile pentru a construi o Moldovă curată”.

Ana este elevă la Liceul „Gheorghe Asachi” din capitală şi spune că-i alături de acei care au iniţiat acest proiect, deoarece îşi doreşte un oraş mai curat. „Chişinăul este capitala ţării şi ar trebui să fie un exemplu pentru toţi. Pornind de la curăţenia generală a oraşului, vom putea mobiliza toată republica”. Proiectul este sprijinit şi de premierul Vlad Filat, care a semnat o dispoziţie privind antrenarea mai multor instituţii în acesta. Astfel, Ministerul Mediului urmează să examineze posibilitatea alocării din Fondul Ecologic Naţional a mijloacelor necesare pentru publicarea materialelor promoţionale; Inspectoratul Ecologic de Stat – să ajute la procesul de cartare (GPS) a gunoiştilor; întreprinderile subordonate Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi celui al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor – să pună la dispoziţie unităţile de transport necesare; Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale – să ofere inventar pentru lucrările de salubrizare. De asemenea, li s-a sugerat să se implice în acţiune şi autorităţilor publice locale.

Prima acţiune practică a proiectului „Hai, Moldova!” va avea loc mâine, 19 martie, atunci când va fi organizată o curăţenie generală a Parcului „Valea Trandafirilor” din capitală. Sunt invitaţi toţi cetăţenii care pot să-şi dedice patru ore din viaţa lor pentru o Moldovă curată şi sănătoasă. „Hai, Moldova!” este cea mai mare acţiune de implicare socială din istoria RM, care îşi propune să desfăşoare o campanie de salubrizare a întregii ţări într-o singură zi – la 16 aprilie. Apropo, de această dată, Ziua Naţională de Curăţenie în RM coincide cu cea din Ucraina, tot pe 16 aprilie.

„Dacă fiecare dintre noi ar strânge în această zi câte un sac de gunoi, am aduna patru milioane de saci, care, puşi unul lângă altul, ar putea desena graniţele întregii republici, adică 1906 km”, susţin organizatorii. Cei interesaţi să afle mai multe despre proiect o pot face, accesând pagina web a Mişcării – www.hai.md.

Natalia Sandu,
Irina Jurja

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *