Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:01
Abonamente

Moldova 21 Iulie 2014, ora 07:23    Din editia print

Satul DrojdieniHaiducii noștri au trăit și-au să trăiască!

Marime Font

De cel puțin 370 de ani, în valea Budăi, acum Valea Bujorului, se întinde satul Drojdieni, care a fost și a rămas mai mult un satelit al satelor vecine, Șișcani și Bujor. Istoricii povestesc că din timpuri vechi aici locuiau răzeşi şi mazili, iar acum Drojdieni este populat de 420 de persoane. 

Drojdieni nu este un sat care poate fi găsit pe orice hartă și nici navigatorul auto nu arată drumul spre acesta. Nu are primărie proprie, grădinița riscă să fie închisă, iar fiecare a doua familie are pe cineva plecat peste hotare la muncă.


Totuși, am ajuns în sat în momentul în care se construia rețeaua de canalizare, pentru care fiecare locuitor a plătit în jur de trei mii de lei. Conform primarului de Șișcani, Vladimir Bodean, în administrarea căruia este și Drojdieni, în proiectul de canalizare s-au investit 5,7 milioane lei, dintre care 280 de mii au fost colectate de la locuitorii satului.


Mai mult, Primăria de Șișcani restaurează Casa de cultură a satului, care a fost construită în 1960. „S-au investit 300 de mii pentru instalarea acoperișului, geamurilor și ușilor. Iar anul curent sunt preconizate 110 mii de lei pentru reparația sălilor de confecții și pentru restaurarea fațadei”, a povestit primarul.


În timp ce unii lucrau de zor pentru crearea unor condiții europene pentru locuitorii satului, alții se odihneau. Anatol, un bărbat de 55 de ani, după ce a recunoscut că este în stare de ebrietate, fiindcă a sărbătorit Sf. Apostoli Petru și Pavel, care avusese loc cu trei zile în urmă, a povestit în culori roz despre sat. „Trăim bine. Lucrez la pământ, cresc viță-de-vie”, afirmă bărbatul ai cărui patru copii muncesc în Franța, Elveția, Italia și Rusia, iar soția sa - în Italia. Ionela, nepoata sa de zece ani, învață în Rusia, însă nu poate alege unde îi place mai mult să trăiască.

Iarăși, cine muncește, are

Doamna Maria care venise în vizită la un locuitor al satului a zis că aici „se trăiește cum se vede”. Împrejur, însă, se vedeau case bine îngrijite, cu grădini verzi și pline de legume și fructe, dar și case care stau să pice, păzite de câini slăbiți de foame și grădini părăsite. Adică… se trăiește după cum se muncește.

În una dintre casele sărăcăcioase am găsit-o pe Valentina, mamă a șapte copii. „Înainte lucram la colhoz. Acum nu am ce face și nici loturi de pământ nu am. Alții lucrează cu ziua sau pleacă la Chișinău”, spune aceasta. În timp ce soțul ei lucrează ocazional în domeniul construcțiilor în capitală sau Lăpușna, copiii o ajută la muncă pe deal. „Trebuie să le fac buletine și să sper că nu vor fi luați la armată. Oricum, în Chișinău este greu de găsit lucru”, explică doamna, întrebată de ce aceștia nu se angajează în capitală. Totuși speră că odată cu semnarea Acordului de Asociere, cel puțin pentru tineret va fi mai bine. „Nu avem noi televizor ca să urmărim știrile. Am mulți copii și nu avem bani să ne cumpărăm televizor. Mă mai ajută fata de 24 de ani care lucrează la Chișinău”, povestește Valentina despre fiica sa care muncește la o fabrică de producere a macaroanelor. Totuși, cu excepția celor care se apropie sau au împlinit deja majoratul, femeia mai are doi copii școlari și unul de un an și jumătate. „Nu-mi prea place la școală fiindcă e departe”, spune Eugenia care trece în clasa a VIII-a, care merge la școală cu microbuzul asigurat de primărie, ce se mai strică și de obicei, iarna. Părinții, deocamdată nu știu ce va face Eugenia după absolvirea gimnaziului. „Dacă va învăța bine se va duce mai departe, dacă nu, va sta ca și fratele său mai mare – acasă”, încheie Valentina.

Ileana, mamă a trei copii, cu vârsta cuprinsă de la un an până la șapte, spune că se întreține cu banii soțului care lucrează în Rusia, în construcții, deja de opt ani. De la stat primește indemnizația de 400 de lei doar pentru copilul de un an. „Eu cresc pici, cu asta mă ocup”, spune aceasta, fiind nemulțumită de faptul că „grădinița se încălzește de la plită, clădirea neavând încălzire centralizată”. În prezent, grădinița este frecventată de 25 de copii. „Dacă vom trece la autofinanțare, grădinița va fi închisă. Acest lucru se va afla după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2015”, a explicat primarul.

Eu cu rușii nu țin!

Unul dintre sătenii care au ales să nu plece în Rusia este Pavel, care deține un lot de două hectare pe care cultivă porumb. Comparativ cu alte familii din sat, cea a domnului Pavel a rămas unită. „Fiica mea s-a căsătorit și locuiește în Drojdieni. Lucrează și ea la pământ ca și noi”, povestește acesta.

Săteanul Mihai, de 55 ani, se plânge însă că le-au fost luate pământurile pe care le avea demult, și a rămas doar cu trei hectare. „Aici se trăiește tare greu și mai trebuie să plătim impozitul de aproximativ 1100 lei. Am vrut să sădesc ceva pe teren, dar din cauza vremii nu am reușit. Avem doar ce creștem în grădină”, spune acesta, arătând că-și crește pe lângă casă o iapă, o purcică și câteva păsări. Soția lui, Claudia este plecată la muncă cu ziua, unde primește 120 de lei. Mai are doi copii, fata lucrează în Chișinău, iar băiatul este plecat la Moscova. „Nu știu de partea cui sunteți voi, dar eu cu rușii nu țin, vă spun sincer. Noi trăim pentru Europa. Acum o ducem greu, dar ne descurcăm, fiindcă haiducii noștri au trăit și-au să trăiască!”, spune Mihail, îngrijorat de prezența reportofonului.

Nu au bani de pâine, dar nici să lucreze nu vor

Mihai povestește că în sat sunt mai mulți proprietari de terenuri care cresc viță-de-vie, porumb sau altele, totuși unii dintre ei au avut de suferit pierderi din cauza grindinei. Unul dintre aceștia este Petru, de baștină din Drojdieni, care are un lot de zece hectare unde cultivă viță-de-vie, de șapte ani. „Muncesc încontinuu, n-am nici zile libere, nici sărbători”, spune gospodarul care a rămas cu 150 de mii de lei datorie de anul trecut. „Avem cheltuieli mari, oamenii nu vor să lucreze. Cei de treabă au murit și au rămas cei care nu au bani să plătească grădinița pentru copii, dar nici nu vor să lucreze. Sunt niște trântori adevărați care stau acasă, beau și fumează”, se revoltă acesta. Anii trecuți vindea kilogramul de struguri cu 11-12 lei, acum, însă, nu crede că va putea vinde cu mai mult de cinci lei. Petru este convins că în Europa sunt de toate și producția noastră nu este necesară. „Am fost în România și ni s-a spus că ei au poama lor și ne-au trimis la porcii de ruși să-i hrănim”, povestește gospodarul. Chiar și în Italia, unde locuiește și lucrează fiica sa, Petru a observat piețele pline de struguri.

Grădinița, camera de odihnă
Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)