Astăzi 24 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 23 Februarie 2019
Abonamente

Moldova 21 Iulie 2014, ora 07:23    Din editia print

Satul DrojdieniHaiducii noștri au trăit și-au să trăiască!

Marime Font

De cel puțin 370 de ani, în valea Budăi, acum Valea Bujorului, se întinde satul Drojdieni, care a fost și a rămas mai mult un satelit al satelor vecine, Șișcani și Bujor. Istoricii povestesc că din timpuri vechi aici locuiau răzeşi şi mazili, iar acum Drojdieni este populat de 420 de persoane. 

Drojdieni nu este un sat care poate fi găsit pe orice hartă și nici navigatorul auto nu arată drumul spre acesta. Nu are primărie proprie, grădinița riscă să fie închisă, iar fiecare a doua familie are pe cineva plecat peste hotare la muncă.


Totuși, am ajuns în sat în momentul în care se construia rețeaua de canalizare, pentru care fiecare locuitor a plătit în jur de trei mii de lei. Conform primarului de Șișcani, Vladimir Bodean, în administrarea căruia este și Drojdieni, în proiectul de canalizare s-au investit 5,7 milioane lei, dintre care 280 de mii au fost colectate de la locuitorii satului.


Mai mult, Primăria de Șișcani restaurează Casa de cultură a satului, care a fost construită în 1960. „S-au investit 300 de mii pentru instalarea acoperișului, geamurilor și ușilor. Iar anul curent sunt preconizate 110 mii de lei pentru reparația sălilor de confecții și pentru restaurarea fațadei”, a povestit primarul.


În timp ce unii lucrau de zor pentru crearea unor condiții europene pentru locuitorii satului, alții se odihneau. Anatol, un bărbat de 55 de ani, după ce a recunoscut că este în stare de ebrietate, fiindcă a sărbătorit Sf. Apostoli Petru și Pavel, care avusese loc cu trei zile în urmă, a povestit în culori roz despre sat. „Trăim bine. Lucrez la pământ, cresc viță-de-vie”, afirmă bărbatul ai cărui patru copii muncesc în Franța, Elveția, Italia și Rusia, iar soția sa - în Italia. Ionela, nepoata sa de zece ani, învață în Rusia, însă nu poate alege unde îi place mai mult să trăiască.

Iarăși, cine muncește, are

Doamna Maria care venise în vizită la un locuitor al satului a zis că aici „se trăiește cum se vede”. Împrejur, însă, se vedeau case bine îngrijite, cu grădini verzi și pline de legume și fructe, dar și case care stau să pice, păzite de câini slăbiți de foame și grădini părăsite. Adică… se trăiește după cum se muncește.

În una dintre casele sărăcăcioase am găsit-o pe Valentina, mamă a șapte copii. „Înainte lucram la colhoz. Acum nu am ce face și nici loturi de pământ nu am. Alții lucrează cu ziua sau pleacă la Chișinău”, spune aceasta. În timp ce soțul ei lucrează ocazional în domeniul construcțiilor în capitală sau Lăpușna, copiii o ajută la muncă pe deal. „Trebuie să le fac buletine și să sper că nu vor fi luați la armată. Oricum, în Chișinău este greu de găsit lucru”, explică doamna, întrebată de ce aceștia nu se angajează în capitală. Totuși speră că odată cu semnarea Acordului de Asociere, cel puțin pentru tineret va fi mai bine. „Nu avem noi televizor ca să urmărim știrile. Am mulți copii și nu avem bani să ne cumpărăm televizor. Mă mai ajută fata de 24 de ani care lucrează la Chișinău”, povestește Valentina despre fiica sa care muncește la o fabrică de producere a macaroanelor. Totuși, cu excepția celor care se apropie sau au împlinit deja majoratul, femeia mai are doi copii școlari și unul de un an și jumătate. „Nu-mi prea place la școală fiindcă e departe”, spune Eugenia care trece în clasa a VIII-a, care merge la școală cu microbuzul asigurat de primărie, ce se mai strică și de obicei, iarna. Părinții, deocamdată nu știu ce va face Eugenia după absolvirea gimnaziului. „Dacă va învăța bine se va duce mai departe, dacă nu, va sta ca și fratele său mai mare – acasă”, încheie Valentina.

Ileana, mamă a trei copii, cu vârsta cuprinsă de la un an până la șapte, spune că se întreține cu banii soțului care lucrează în Rusia, în construcții, deja de opt ani. De la stat primește indemnizația de 400 de lei doar pentru copilul de un an. „Eu cresc pici, cu asta mă ocup”, spune aceasta, fiind nemulțumită de faptul că „grădinița se încălzește de la plită, clădirea neavând încălzire centralizată”. În prezent, grădinița este frecventată de 25 de copii. „Dacă vom trece la autofinanțare, grădinița va fi închisă. Acest lucru se va afla după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2015”, a explicat primarul.

Eu cu rușii nu țin!

Unul dintre sătenii care au ales să nu plece în Rusia este Pavel, care deține un lot de două hectare pe care cultivă porumb. Comparativ cu alte familii din sat, cea a domnului Pavel a rămas unită. „Fiica mea s-a căsătorit și locuiește în Drojdieni. Lucrează și ea la pământ ca și noi”, povestește acesta.

Săteanul Mihai, de 55 ani, se plânge însă că le-au fost luate pământurile pe care le avea demult, și a rămas doar cu trei hectare. „Aici se trăiește tare greu și mai trebuie să plătim impozitul de aproximativ 1100 lei. Am vrut să sădesc ceva pe teren, dar din cauza vremii nu am reușit. Avem doar ce creștem în grădină”, spune acesta, arătând că-și crește pe lângă casă o iapă, o purcică și câteva păsări. Soția lui, Claudia este plecată la muncă cu ziua, unde primește 120 de lei. Mai are doi copii, fata lucrează în Chișinău, iar băiatul este plecat la Moscova. „Nu știu de partea cui sunteți voi, dar eu cu rușii nu țin, vă spun sincer. Noi trăim pentru Europa. Acum o ducem greu, dar ne descurcăm, fiindcă haiducii noștri au trăit și-au să trăiască!”, spune Mihail, îngrijorat de prezența reportofonului.

Nu au bani de pâine, dar nici să lucreze nu vor

Mihai povestește că în sat sunt mai mulți proprietari de terenuri care cresc viță-de-vie, porumb sau altele, totuși unii dintre ei au avut de suferit pierderi din cauza grindinei. Unul dintre aceștia este Petru, de baștină din Drojdieni, care are un lot de zece hectare unde cultivă viță-de-vie, de șapte ani. „Muncesc încontinuu, n-am nici zile libere, nici sărbători”, spune gospodarul care a rămas cu 150 de mii de lei datorie de anul trecut. „Avem cheltuieli mari, oamenii nu vor să lucreze. Cei de treabă au murit și au rămas cei care nu au bani să plătească grădinița pentru copii, dar nici nu vor să lucreze. Sunt niște trântori adevărați care stau acasă, beau și fumează”, se revoltă acesta. Anii trecuți vindea kilogramul de struguri cu 11-12 lei, acum, însă, nu crede că va putea vinde cu mai mult de cinci lei. Petru este convins că în Europa sunt de toate și producția noastră nu este necesară. „Am fost în România și ni s-a spus că ei au poama lor și ne-au trimis la porcii de ruși să-i hrănim”, povestește gospodarul. Chiar și în Italia, unde locuiește și lucrează fiica sa, Petru a observat piețele pline de struguri.

Grădinița, camera de odihnă
Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 15:53

 Bogdan Chirieac a analizat planul lui Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:44

O înregistrare audio, publicată pe rețelele de socializare, demonstrează clar corupția și șantajul la care se dedau socialiștii, în frunte cu președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal, Ion Ceban, în „lupta” declarată la televizor împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)