Atitudini

Haina îl face pe om

Dincolo de asta, ar trebui să recunoaștem că optarea pentru un anume cod de îmbrăcăminte spune ceva despre fiecare.

Sigur că părerile despre Chirtoacă sunt împărțite, cum au fost mereu. Poate că în momentul de față Chirtoacă și-a pierdut câțiva simpatizanți, dar poate a și câștigat alții. Vom vedea exact când vor fi alegerile. Unii sunt supărați că străzile nu sunt gata, alții sunt încântați că parcurile Chișinăului s-au schimbat la față. O altă parte e necăjită că trăiește greu, deși asta cred că ar trebui să li se reproșeze celor care conduc țara, nu primăriei unui oraș, fie el și capitală.

Nu intenționez să spun acum ceva pro sau contra primarului Dorin Chirtoacă. Probabil că sunt motive destule să fim nemulțumiți sau suficiente ca să fim mulțumiți. Însă urmărind știrea despre discursul său și comunicarea intenției de-a candida pe mai departe pentru fotoliul de primar, mi-au sărit în ochi (cine alții?) socialiștii. Îmi atrag mereu atenţia pentru că: pancartele lor nu sunt scrise în limba de stat (?), pentru că unul a venit îmbrăcat în clovn (de ce doar unul?), pentru că sunt neobosiți la scandaluri, pentru că stau în stradă cu cortul să adune semnături pentru Uniunea Vamală și pentru că au mulți bani pentru reclame.

În DEX sunt scrise următoarele definiții în dreptul cuvântului SOCIALÍSM "s. n. 1. formațiune social-economică întemeiată pe proprietatea colectivă asupra mijloacelor de producție și de schimb, ca urmare a desființării claselor sociale. 2. concepție social-politică care susține îngrădirea proprietății private. ♦ ~ științific = parte constitutivă a marxismului, care studiază structura și dinamica proceselor trecerii de la orânduirea capitalistă la cea comunistă; ~ utopic = ansamblu al concepțiilor premarxiste care susțineau necesitatea socialismului, dar nu cu argumente științifice, ci „raționale” și morale. 3. ansamblu de doctrine ale partidelor de stânga nemarxiste. (< fr. socialisme, germ. Sozialismus)." Deci: 1 – un fel de colhoz; 2 – un alt fel de colhoz, dar care are ca scop revenirea în sânul comuniștilor; 3 – un amalgam de doctrine de stânga.

Oare doar eu am auzit de proprietățile socialiștilor? Oare Dodon stă la gazdă? Sau circulă cu troleibuzul nou adus de Chirtoacă? Oare colegii lui de partid mănâncă la cantină? Nu, ci știm cu toții că socialiștii au case, mașini, copii la studii în Europa. Au tot ceea ce au şi colegii lor de la guvernare sau din Partidul Comunist. Deci, există o nepotrivire între ceea ce sunt și ceea ce se declară.

Și atunci cred că într-adevăr haina îl face pe om. Clovnul venit să îl huiduie pe primar e chipul socialistului. Mare păcat că nu s-au îmbrăcat cu toții la fel. Nici nu era nevoie să vorbească, nici să își scrie lozincile în limbi străine. Ci doar așa, pe mute, să apară îmbrăcați în clovn de la primul la ultimul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *