Actualitate

Haos in Kirgistan: La Djalal-Abad se impart pusti kalasnikov

Aproximativ 2.000 de sustinatori ai presedintelui kirghiz Kurmanbek Bakiev s-au strans in piata centrala din orasul Djalal-Abad, din sudul tarii, dupa ce persoane necunoscute au distribuit pusti kalasnikov, relateaza RIA Novosti. Sosirea lui Bakiev a fost salutata cu apaluze.

Potrivit locuitorilor din oras, sustinatorii presedintelui ar putea incerca sa preia controlul asupra sediului administratiei regionale, condusa de persoane numite de guvernul provizoriu. Potrivit martorilor, persoane necunoscute au impartit in ultimul timp arme la Djalal-Abad, in special pusti kalasnikov, relateaza NewsIn.

"Pregatim o operatiune speciala, dar Bakiev se ascunde in spatele unui scut uman (…). Speram sa putem sa o desfasuram fara pierderi civile", a declarat Almaz Atambaiev, numarul doi in noul guvern, fara a preciza natura sau data acestei operatiuni.

"Sa incerce sa ma aresteze sau sa ma ucida. Cred ca va duce la o varsare de sange pe care nimeni nu o va putea justifica", a avertizat seful statului, dupa un discurs rostit in fata mai multor mii de sustinatori stransi in satul sau natal, Teyyit, in apropiere de Jalalabad.
Noile autoritati kirghize i-au ridicat imunitatea lui Bakiev

Guvernul interimar kirghiz, care a preluat putea saptamana trecuta, a adoptat un decret prin care is-a ridicat imunitatea presedintelui Kurmanbek Bakiev, relateaza RIA Novosti. Vicepremierul Azimbek Beknazarov a declarat ca masura intra in vigoare imediat si le permite autoritatilor sa emita un mandat de arestare pe numele sau. Noul guvern i-a dat un ultimatum lui Bakiev sa se intoarca in capitala pentru a fi arestat.

Beknarov a precizat ca a fost suspendata si activitatea Curtii Constitutionale, pana la adoptarea unei noi legi fundamentale. Anterior, Guvernul de la Biskek a afirmat ca intentioneaza sa organizeze un referendum privind o noua Constitutie in doua sau trei luni.

Sursa: 9am

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *