Ultima oră

Haos in Kirgizstan: 74 de morti in urma protestelor

Protestatarii au incendiat si jefuit parti ale sediului guvernului din capitala kirghiza Biskek, dupa ce opozitia a anuntat ca a preluat controlul in tara, potrivit unui jurnalist al agentiei ruse de presa, aflat la fata locului.

Joi dimineata, circa 1.000 de persoane se aflau in piata din fata Guvernului, iar mai multe persoane scoteau din cladire echipamente si covoare. De la etajele sase si sapte, unde se aflau birourile presedintelui, iesea fum.

Un portret stropit cu sange al presedintelui Kurmanbek Bakiev atarna de un gard al Guvernului, informeaza NewsIn.

[Haos in Kirgistan: Presedintele, indepartat de la putere]

Mai multe incendii au fost inregistrate in oras, iar centre comerciale si magazine au fost jefuite. Scene similare pot fi vazute pe intreg teritoriul fostei republici sovietice.

Opozitia, care a sustinut o conferinta de presa la ora locala 11.00 (9.00 ora Romaniei) a indemnat la calm si a cerut oprirea jafurilor.

Premierul numit de opozitie Rosa Otunbaieva a spus ca prim-ministrul in functie Daniar Usenov a semnat o scrisoare de demisie si ca nu se stie unde se afla Bakiev.

In pofida haosului, primarul Biskekului a dat asigurari ca serviciile vitale vor fi mentinute. Maturatorii de strada curatau joi dimineata urmele celor trei zile de proteste violente.

Tulburarile politice majore au inceput in Kirgizstan luna trecuta, fortele de opozitie acuzand Guvernul ca cenzureaza presa si nu aduce stabilitate si crestere economica in tara.

Situatia a escaladat marti, cand mai multi lideri de opozitie au fost arestati, dupa ce politia si activistii s-au batut in orasul Talas din nord-vestul tarii. Miercuri, miscarea s-a extins in toata tara.

Sursa: 9am

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *