Actualitate

Haosul vizelor

Dupa 9 aprilie 2009, doar 286 de cetateni romani au obtinut invitatii pentru vize in RM, din cei 1347 care au adresat cereri
Iata ca am spart zidul gros al Biroului migratie si azil al MAI, diriguitorii caruia de mai multe saptamani tin sub capac informatiile cu privire la cifra solicitantilor de invitatii pentru cetatenii romani, in vederea deschiderii vizelor pentru RM. In urma insistentelor noastre, Veaceslav Banzari, directorul Biroului, ne-a raspuns ca, in perioada 9 aprilie – 4 mai, au fost adresate 1347 de cereri pentru eliberarea invitatiilor cetatenilor romani si au fost eliberate doar 286 de acte pentru perfectarea vizelor.

Mai ramane o enigma: cati cetateni romani au intrat in RM dupa 7 aprilie, in urma declaratiilor acuzatoare ale presedintelui Vladimir Voronin precum ca Romania ar fi fost implicata intr-o tentativa de lovitura de stat. Reprezentantii Serviciului Graniceri al RM ne-au declarat ca deocamdata nu dispun de posibilitati tehnice de a ne informa in aceasta chestiune. Totusi, ne-au dat o umbra de speranta ca, in curand, ne vor satisface cererea de acces la astfel de informatii.
 

Debandada si lipsa de informare
Debandada, invalmaseala, pierdere de timp si cheltuieli in plus – astfel poate fi caracterizata atmosfera de la Biroul migratie si azil, unde zilnic numerosi cetateni moldoveni solicita invitatii pentru rude, prieteni si parteneri de afaceri din Romania, care vor sa obtina vize ca sa treaca Prutul. Toti solicitantii de invitatii cu care am discutat au declarat la unison ca sunt nevoiti sa bata pragurile de doua-trei ori pana depun setul de acte cerut de institutie. Iar unii lupta cu birocratia din luna aprilie si tot fara succes. Oamenii spun ca autoritatile nu sunt pregatite pentru noul sistem de vize, de fiecare data ofera informatii confuze si diferite cu privire la depunerea actelor. Reprezentanti ai intreprinderilor sustin ca, din cauza introducerii vizelor, s-au periclitat relatiile economice cu partenerii de peste Prut.Sergiu Goncear, jurist la o intreprindere comerciala din Chisinau, ni s-a plans ca a venit a treia oara pentru a depune actele. „Avem afaceri cu o persoana juridica din Romania. Atat soferii care aduc marfa, cat si directorul lor, au nevoie de vize. A doua oara am prezentat contractul dintre parti, copiile contractelor de munca ale celor vizati, copiile pasapoartelor si demersurile in cauza. Nu au fost acceptate, pentru ca ni s-au cerut… si copiile paginilor cu stampilele ce confirma cand au mai intrat in RM. Nu stiu daca voi avea noroc sa le depun odata. Apoi, mai avem de asteptat circa 30 de zile pana la perfectarea invitatiilor, dupa care va urma perioada asteptarii vizelor ce pot fi obtinute doar la Bucuresti”.
 

Parintii din RM solicita vize pentru fiii lor din Romania
Mariana Vulpe: „Muncesc in Romania si ma casatoresc cu un cetatean roman. Trebuie sa fac o invitatie de deschidere a vizei pentru mirele meu ca sa vina sa-mi cunoasca parintii. Ne descurajeaza acest haos, logodnicul meu demult trebuia sa fie aici, la viitorii socri”. Domnul Veaceslav e in varsta si e tare nemultumit ca deja a doua oara a fost nevoit sa vina la birou pentru a depune o cerere de deschidere a vizelor pentru fiul lui, detinator al dublei cetatenii, stabilit in orasul Galati. Baiatului i-a expirat pasaportul moldovenesc si nu poate ajunge acasa. „E o mare prostie sa solicit invitatie pentru copilul meu”, s-a indignat domnul Veaceslav. Ecaterina lucreaza la o intreprindere mixta moldo-romana si fondatorii din Romania nu pot ajunge in RM fara vize, iar ea lupta sa depuna actele pentru ei a treia oara. „Este o lipsa acuta de informatii la Biroul migratie si azil. Am fost de doua ori aici ca sa inteleg ce acte trebuie sa prezint pentru perfectarea vizelor. Se inventeaza mereu altceva, ca sa taraganeze procesul. Ne confruntam cu o mare birocratie, nici autoritatile nu sunt pregatite pentru acest sistem de vize. De parca am trai in Irak sau Zimbabwe. La Consulatul Romaniei, tara UE, in maximum sapte zile se obtine viza”.
Domnul Vasile a doua oara a incercat sa depuna actele ca sa-l aduca acasa pe fiul sau, detinator al dublei cetatenii, caruia i-a expirat pasaportul moldovenesc. Tanarul nu poate ajunge la parinti impreuna cu sotia si copilul, cetateni romani. „Copiii mei se deplasau liber la parinti. Vizele acestea ne-au complicat viata de familie”.
 

UE cere anularea vizelor de intrare in RM
Dupa 9 aprilie, de la introducerea vizelor de intrare pe teritoriul RM pentru cetatenii romani, majoritatea calatorilor in aceasta directie sunt cetateni moldoveni si cetateni cu cetatenie dubla, sustin reprezentantii transportului de rute dinspre si catre RM. Iurie Marin, managerul unei firme de transport de pe ruta Cluj-Chisinau, a comunicat jurnalistilor romani ca, de la aplicarea regimului de vize, printre pasageri nu au figurat cetateni romani. El a declarat ca disensiunile dintre Chisinau si Bucuresti au lovit din punct de vedere financiar firmele de transport de pasageri, spunand ca studentii moldoveni merg acasa doar de doua-trei ori pe an.
De mentionat ca reprezentantul special al UE in RM, Kalman Mizsei, a declarat recent ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa anuleze regimul de vize pentru cetatenii romani. El a subliniat ca nu a vazut niciun fel de probe care ar incrimina Romania de implicare intr-o tentativa de lovitura de stat in RM.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *