Opinii și Editoriale

Harta etnica si recensamntul din 2004

Recent, la „Mesager”, am ascultat o stire care m-a bulversat. Doi istorici etnografi – Dorin Lozovanu, cercetator stiintific superior la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Moldova, presedinte al Asociatiei de Geografie si Etnologie din RM, si Thede Kahl, cercetator la Academia de Stiinte a Austriei, au elaborat Harta Etnica a Moldovei – „Structura si constiinta etnica a populatiei din Moldova”.

Este prima harta detaliata asupra structurii etnice actuale a populatiei RM, la nivel de comune. Din pacate, insa, ea a fost realizata in baza datelor recensamantului din 2004, date despre care stim cu totii ca au fost falsificate cu buna stiinta de catre guvernarea comunista, tocmai sub aspectul componentei etnice a RM. Daca ar fi sa credem acestei harti, pe primul loc ca etnie se afla populatia care s-a identificat ca moldoveni, pe locul doi – ucrainenii, pe locul trei – rusii. Romanii sunt abia pe locul patru. Stirea de la „Mesager”, ziceam, m-a bulversat pentru ca mi-a amintit de acel recensamant fraudulos din 2004, facut la comanda guvernantilor comunisti.

In cadrul recensamantului din 2004 am fost personal martorul rebotezarii mele din roman in moldovean. Cand a intrat in curte reprezentanta primariei, eu trebaluiam prin gospodarie si a intalnit-o sotia mea. La un moment dat, ma invita sotia sa ma apropii de dansele si tovarasa imi intinde stiloul sa semnez ceva. Fiind la curent cu conditiile de desfasurare a recensamantului, i-am cerut fisa ce trebuia indeplinita. Mi-a intins foaia gata completata cu creionul.

La intrebarea mea, de ce a completat fisa in locul meu si, mai ales, de ce a completat-o cu creionul, nu cu stiloul, mi-a raspuns ca… asta e un fel de ciorna, pentru ca dansa doar completeaza fisele, dar la primarie acestea urmeaza sa fie controlate de secretar, ca sa nu se strecoare greseli, si numai dupa aceea vor fi scrise pe curat cu stiloul… Bine, zic, dar de ce mi-ai pus nationalitatea moldovean? „Dar ce sunteti, turc?!” mi-a reprosat ea. I-am spus ca sunt roman si am insistat sa scriu cu mana mea acest lucru. N-a vrut nicidecum sa-mi permita sa-mi scriu eu insumi identitatea, dar am staruit sa scrie ea cu stiloul: roman. La despartire, i-am spus ca nu procedeaza corect si incalca prevederile legii.

La vreo ora dupa aceasta scena, sotia ma intreaba daca reprezentanta de la primarie a corectat si in fisa ei nationalitatea din moldovean in roman. Cand am intrebat-o pe tovarasa, mi-a spus ca deja e tarziu, datele au fost transmise administratiei. Iata asa, in familia noastra, cu ajutorul primariei, eu sunt roman, iar sotia, care e mai romanca decat mine (s-a nascut chiar pe malul Prutului) este moldoveanca.

Dupa aceleasi „reguli” s-a desfasurat recensamantul in toate localitatile din republica. Aproape toti romanii basarabeni au fost inregistrati drept „moldoveni”, fara ca cineva sa-i intrebe macar. Iar multi dintre cei care au insistat sa fie inscrisi „romani” au avut chiar de suferit. De aceea, ma mir ca un istoric etnograf, care locuieste in RM, ia aceste date mincinoase pe bune si elaboreaza in baza lor o „Harta etnica”. Chiar sa nu cunoasca el cum s-a facut recensamantul din 2004?!

Iacob Cazacu-Istrati
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *