Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Comentariu 15 August 2015, ora 09:29    Din editia print

Marime Font

Heroina despre care nu vom afla nimic

Miercuri, presa anunța despre o captură record de droguri descoperită vreodată în vămile Republicii Moldova. 

 
 
 

Vameșii de la Giurgiulești au găsit 136 de kilograme de heroină într-un camion care transporta teracotă şi se deplasa din Ucraina spre România, cu destinaţia Bulgaria. Valoarea stupefiantelor s-ar ridica la 10-20 de milioane de euro. Șoferul camionului, un bărbat de origine română cu cetățenie bulgară, a fost reținut pentru 72 de ore. De va fi găsit vinovat, acesta va decide unde îşi va ispăși pedeapsa: fie în Moldova, fie în Bulgaria.

Pariul cu heroină

După ce am aflat această notate, am pus pariu cu un prieten că adevărații traficanți ai acestor droguri nu vor fi pedepsiți. De exemplu, ar putea să se anunţe că respectivii nu pot fi găsiţi, iar în locul lor să mănânce pușcăria alții, care nu au nici în clin, nici în mânecă cu heroina. Chiar şi tu, cel care citeşti aceste rânduri, ai putea ajunge în rândul lor, dacă, printr-o nenorocire, ai intra în dizgraţia poliţiei moldave. Probabil, puţin mai târziu va scăpa și șoferul basma curată, fiindcă cei care i-au încărcat camionul vor fi interesați să-i cumpere libertatea, pentru ca el să-şi ţină limba după dinţi. Fireşte, dacă ţinem cont de tradiţiile justiţiei autohtone, e posibilă şi o altă versiune: șoferul să divulge identitatea traficanţilor, însă aceștia să nu fie trași la răspundere „din lipsa componenței de infracțiune”. Indiferent dacă va fi aşa sau altfel, cele 136 kg de heroină se vor pierde din senin, cel mai degrabă… Iar peste câţiva ani, toţi responsabilii de acest dosar vor fugi de această întrebare ca de tatăl veşnicului întuneric.

Prietenul cu care am pariat are o rudă în poliție și caută întotdeauna să mă convingă că lucrurile în țara noastră sunt mult mai frumoase decât le vedem noi în realitate. Însă el trăieşte într-un fel de poveste, căci deseori îmi dau seama că nici lui nu-i vine să creadă în ceea ce spune. Pur şi simplu aşa îi place omului să vorbească…

Pe heroina din 2008 s-a pus cruce

Dar poate că eu trăiesc într-un coşmar şi văd lucrurile doar în culori negre? Nu zic nu, să zicem că e aşa! Cu toate acestea, haideţi să aruncăm cu ochiul în urmă şi la alte ştiri similare, care, în anii precedenţi, ne-au umplut presa cu titluri: „Uluitor!”, „Incredibil!” sau „Șocant!”. Mai întâi de toate ne vom aminti de o altă captură de heroină, din anul 2008, care a rămas cunoscută ca cea mai mare de acest fel din istoria RM. Atunci poliţia a găsit 200 de kilograme de droguri în niște saci cu fasole, transportați de un microbuz prin Chișinău. La început, au fost reținuți patru polițiști și doi cetățeni turci, pentru ca în cele din urmă să fie condamnat la zece ani de detenţie doar Karalar Murat Hamza, șoferul automobilului. E adevărat că, după ce au fost eliberaţi, ceilalţi învinuiți în acest dosar au declarat presei că au fost aleși drept țapi ispășitori și că într-adevăr nu poartă nicio culpă. Dacă e așa, de ce nu au fost identificați adevărații vinovați? Din incompetența poliției noastre sau din alte motive?Au trecut câţiva ani şi atunci când presa a uitat deja de acest caz, în iunie 2014, şi Karalar a fost eliberat condiționat de către un judecător de instrucție din Rezina. Turcul a fugit din Moldova și pe dosar s-a pus cruce. Crede cineva că toți au scăpat basma curată fără să plătească mită? Eu nu cred.

Cât ține de locul aflării celor 200 kg de heroină, procurorii spuneau că acestea se află la SIS, în timp ce surse din această instituție dau de înţeles că informația respectivă este falsă. Dar dacă, totuși, heroina este depozitată la Securitate, de ce nu este distrusă? Este o întrebare la care nimeni nu are răspuns… Această apăsătoare tăcere într-o ţară unde se fură totul şi unde banul este mai presus decât Dumnezeu, trezeşte volens-nolens serioase dubii, dar şi o altă întrebare: cine din autorităţile noastre ar da foc la atâta bănet?

„Venin” fără venin…

Un alt caz asemănător a fost intens mediatizat în iunie 2014, după ce MAI a anunțat că a descoperit un caz de contrabandă a peste 9000 de fiole cu venin de viperă. Puțin mai târziu, însă, jurnaliştii de la deschide.md au demonstrat că acest dosar este cusut cu ață albă. În primul rând, mașina folosită de către contrabandiști nu a fost confiscată ca și corp delict, fapt care nu-și găseşte nicio explicație în cadrul unul dosar penal. În al doilea rând, fiolele capturate nu conțineau venin de viperă, ci receptivi pentru identificarea unor substanțe toxice, care pot fi găsite atât la Serviciul Protecție Civilă şi Situații Excepționale, cât şi în unele unități militare din ţara noastră. Și de data aceasta au fost reținute câteva persoane, care apoi au văzut libertatea. Astfel, deschide.md a constatat că acest caz este mai întâi de toate un spectacol regizat de poliție cu scopul de a-și lustrui imaginea prin titlurile bombastice din buletinele de ştiri.

Cum şi de ce sunt arestaţi nevinovaţii?

Din păcate, cele două cazuri relatate mai sus nu sunt unice. Dacă am urmări cu atenţie cum se sfârșește o mare parte a dosarelor intentate cu multe surle și trâmbițe în cadrul unor conferinţe de presă, am constata că singura noutate în aceste cazuri reprezintă exclusiv momentul reținerii unor presupuşi infractori. În consecinţă, însă, multe din monstruoasele crime, despre care suntem anunţaţi în ziare şi la TV, se încheie în instanță cu achitarea învinuiților.

Dar există și cazuri, în care unii moldoveni sunt băgaţi la răcoare doar cu scopul de a fi scurşi de bani. Se procedează astfel: omul este provocat de poliţie să săvârşească o infracţiune, după care este reţinut şi șantajat să plătească câteva mii de euro, pentru a scăpa basma curată. Astfel, bogaţii văd libertatea, iar săracii, chiar dacă nu poartă nicio vină, înfundă pușcăriile. Gravitatea acestei crime contra populaţiei constă în faptul că nimeni nu-i mai crede pe bieţii muritori, condamnați la pușcărie, că sunt nevinovaţi. Astfel ei sunt excluşi din societate pentru tot restul vieții.

Cum şi de ce rămân liberi vinovaţii?

Anume această stare de lucruri îi face pe moldoveni să-şi piardă încrederea în poliție. Iată, bunăoară, de ce toți au făcut bancuri, când poliţia a anunţat recent, cu multă mândrie, că dintr-o mașină a Băncii de Economii a căzut ca printr-o minune un sac plin cu bani, pe care nimeni n-a îndrăznit să-l deschidă. Sau atunci când cele mai înalte persoane din MAI, inclusiv ministrul Balan, s-au deplasat la o grădiniță, unde un individ încerca să se sinucidă…

Neîncrederea în oamenii cu epoleţi ne face să-i ascultăm cu multă îndoială chiar și atunci când aceştia reușesc să rețină adevăraţi infractori. Trebuie să recunoaştem că există şi cazuri în care, cu toate că poliţia îşi face meseria pe cinste, dosarele intentate cu mult tam-tam nu au nicio finalitate. Şi aceasta din simplul motiv că, într-un dosar penal, sunt implicați și procurori, și magistrați. Există procurori simpli, dar şi procurori la Curtea de Apel. De asemenea, există judecători ai primei instanţe, ai Curţii de Apel, dar şi ai Curţii Supreme de Justiție. Și dintre aceștia toți, de obicei, se găsește câte vreunul care ia, dacă i se întinde, mai ales atunci când este vorba despre dosare, în care sunt puşi în joc bani mari.

Iată de ce am pariat cu prietenul meu că traficații celor 136 de kg de heroină nu vor fi găsiți, nici condamnați. Deși, recunosc, m-aș bucura să pierd pariul…

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md