Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Comentariu 15 August 2015, ora 09:29    Din editia print

Marime Font

Heroina despre care nu vom afla nimic

Miercuri, presa anunța despre o captură record de droguri descoperită vreodată în vămile Republicii Moldova. 

Vameșii de la Giurgiulești au găsit 136 de kilograme de heroină într-un camion care transporta teracotă şi se deplasa din Ucraina spre România, cu destinaţia Bulgaria. Valoarea stupefiantelor s-ar ridica la 10-20 de milioane de euro. Șoferul camionului, un bărbat de origine română cu cetățenie bulgară, a fost reținut pentru 72 de ore. De va fi găsit vinovat, acesta va decide unde îşi va ispăși pedeapsa: fie în Moldova, fie în Bulgaria.

Pariul cu heroină

După ce am aflat această notate, am pus pariu cu un prieten că adevărații traficanți ai acestor droguri nu vor fi pedepsiți. De exemplu, ar putea să se anunţe că respectivii nu pot fi găsiţi, iar în locul lor să mănânce pușcăria alții, care nu au nici în clin, nici în mânecă cu heroina. Chiar şi tu, cel care citeşti aceste rânduri, ai putea ajunge în rândul lor, dacă, printr-o nenorocire, ai intra în dizgraţia poliţiei moldave. Probabil, puţin mai târziu va scăpa și șoferul basma curată, fiindcă cei care i-au încărcat camionul vor fi interesați să-i cumpere libertatea, pentru ca el să-şi ţină limba după dinţi. Fireşte, dacă ţinem cont de tradiţiile justiţiei autohtone, e posibilă şi o altă versiune: șoferul să divulge identitatea traficanţilor, însă aceștia să nu fie trași la răspundere „din lipsa componenței de infracțiune”. Indiferent dacă va fi aşa sau altfel, cele 136 kg de heroină se vor pierde din senin, cel mai degrabă… Iar peste câţiva ani, toţi responsabilii de acest dosar vor fugi de această întrebare ca de tatăl veşnicului întuneric.

Prietenul cu care am pariat are o rudă în poliție și caută întotdeauna să mă convingă că lucrurile în țara noastră sunt mult mai frumoase decât le vedem noi în realitate. Însă el trăieşte într-un fel de poveste, căci deseori îmi dau seama că nici lui nu-i vine să creadă în ceea ce spune. Pur şi simplu aşa îi place omului să vorbească…

Pe heroina din 2008 s-a pus cruce

Dar poate că eu trăiesc într-un coşmar şi văd lucrurile doar în culori negre? Nu zic nu, să zicem că e aşa! Cu toate acestea, haideţi să aruncăm cu ochiul în urmă şi la alte ştiri similare, care, în anii precedenţi, ne-au umplut presa cu titluri: „Uluitor!”, „Incredibil!” sau „Șocant!”. Mai întâi de toate ne vom aminti de o altă captură de heroină, din anul 2008, care a rămas cunoscută ca cea mai mare de acest fel din istoria RM. Atunci poliţia a găsit 200 de kilograme de droguri în niște saci cu fasole, transportați de un microbuz prin Chișinău. La început, au fost reținuți patru polițiști și doi cetățeni turci, pentru ca în cele din urmă să fie condamnat la zece ani de detenţie doar Karalar Murat Hamza, șoferul automobilului. E adevărat că, după ce au fost eliberaţi, ceilalţi învinuiți în acest dosar au declarat presei că au fost aleși drept țapi ispășitori și că într-adevăr nu poartă nicio culpă. Dacă e așa, de ce nu au fost identificați adevărații vinovați? Din incompetența poliției noastre sau din alte motive?


Au trecut câţiva ani şi atunci când presa a uitat deja de acest caz, în iunie 2014, şi Karalar a fost eliberat condiționat de către un judecător de instrucție din Rezina. Turcul a fugit din Moldova și pe dosar s-a pus cruce. Crede cineva că toți au scăpat basma curată fără să plătească mită? Eu nu cred.

Cât ține de locul aflării celor 200 kg de heroină, procurorii spuneau că acestea se află la SIS, în timp ce surse din această instituție dau de înţeles că informația respectivă este falsă. Dar dacă, totuși, heroina este depozitată la Securitate, de ce nu este distrusă? Este o întrebare la care nimeni nu are răspuns… Această apăsătoare tăcere într-o ţară unde se fură totul şi unde banul este mai presus decât Dumnezeu, trezeşte volens-nolens serioase dubii, dar şi o altă întrebare: cine din autorităţile noastre ar da foc la atâta bănet?

„Venin” fără venin…

Un alt caz asemănător a fost intens mediatizat în iunie 2014, după ce MAI a anunțat că a descoperit un caz de contrabandă a peste 9000 de fiole cu venin de viperă. Puțin mai târziu, însă, jurnaliştii de la deschide.md au demonstrat că acest dosar este cusut cu ață albă. În primul rând, mașina folosită de către contrabandiști nu a fost confiscată ca și corp delict, fapt care nu-și găseşte nicio explicație în cadrul unul dosar penal. În al doilea rând, fiolele capturate nu conțineau venin de viperă, ci receptivi pentru identificarea unor substanțe toxice, care pot fi găsite atât la Serviciul Protecție Civilă şi Situații Excepționale, cât şi în unele unități militare din ţara noastră. Și de data aceasta au fost reținute câteva persoane, care apoi au văzut libertatea. Astfel, deschide.md a constatat că acest caz este mai întâi de toate un spectacol regizat de poliție cu scopul de a-și lustrui imaginea prin titlurile bombastice din buletinele de ştiri.

Cum şi de ce sunt arestaţi nevinovaţii?

Din păcate, cele două cazuri relatate mai sus nu sunt unice. Dacă am urmări cu atenţie cum se sfârșește o mare parte a dosarelor intentate cu multe surle și trâmbițe în cadrul unor conferinţe de presă, am constata că singura noutate în aceste cazuri reprezintă exclusiv momentul reținerii unor presupuşi infractori. În consecinţă, însă, multe din monstruoasele crime, despre care suntem anunţaţi în ziare şi la TV, se încheie în instanță cu achitarea învinuiților.

Dar există și cazuri, în care unii moldoveni sunt băgaţi la răcoare doar cu scopul de a fi scurşi de bani. Se procedează astfel: omul este provocat de poliţie să săvârşească o infracţiune, după care este reţinut şi șantajat să plătească câteva mii de euro, pentru a scăpa basma curată. Astfel, bogaţii văd libertatea, iar săracii, chiar dacă nu poartă nicio vină, înfundă pușcăriile. Gravitatea acestei crime contra populaţiei constă în faptul că nimeni nu-i mai crede pe bieţii muritori, condamnați la pușcărie, că sunt nevinovaţi. Astfel ei sunt excluşi din societate pentru tot restul vieții.

Cum şi de ce rămân liberi vinovaţii?

Anume această stare de lucruri îi face pe moldoveni să-şi piardă încrederea în poliție. Iată, bunăoară, de ce toți au făcut bancuri, când poliţia a anunţat recent, cu multă mândrie, că dintr-o mașină a Băncii de Economii a căzut ca printr-o minune un sac plin cu bani, pe care nimeni n-a îndrăznit să-l deschidă. Sau atunci când cele mai înalte persoane din MAI, inclusiv ministrul Balan, s-au deplasat la o grădiniță, unde un individ încerca să se sinucidă…

Neîncrederea în oamenii cu epoleţi ne face să-i ascultăm cu multă îndoială chiar și atunci când aceştia reușesc să rețină adevăraţi infractori. Trebuie să recunoaştem că există şi cazuri în care, cu toate că poliţia îşi face meseria pe cinste, dosarele intentate cu mult tam-tam nu au nicio finalitate. Şi aceasta din simplul motiv că, într-un dosar penal, sunt implicați și procurori, și magistrați. Există procurori simpli, dar şi procurori la Curtea de Apel. De asemenea, există judecători ai primei instanţe, ai Curţii de Apel, dar şi ai Curţii Supreme de Justiție. Și dintre aceștia toți, de obicei, se găsește câte vreunul care ia, dacă i se întinde, mai ales atunci când este vorba despre dosare, în care sunt puşi în joc bani mari.

Iată de ce am pariat cu prietenul meu că traficații celor 136 de kg de heroină nu vor fi găsiți, nici condamnați. Deși, recunosc, m-aș bucura să pierd pariul…

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)