Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Actualitate 17 Iunie 2011, ora 06:07    Din editia print

Herostraţii moldoveni

Marime Font

Câţiva „istorici” continuă să falsifice istoria Basarabiei. Falsifică totul ce le iese în cale, numai ca să exprime contrariul şi să deformeze conştiinţa oamenilor. Aceştia sunt Herostraţii de la noi. 

Recent, S. Nazaria, doctor în politologie, un erete schismatic al istoriografiei, şi V. Stepaniuc, „doctor în istorie”, dar realmente un rusist pregătit pentru şcolile moldoveneşti, publică o inepţie pretenţioasă de umplutură istoriografică falsă „consacrată” Basarabiei din secolul XX. Dânşii nu ostenesc niciun pic să-şi exprime „punctul de vedere” incompetent, racordat însă perfect la anumite interese geopolitice primitive şi abandonate de civilizaţia contemporană. Acelaşi „punct de vedere”, pretinşii „experţi în materie” tentează să-l exprime prin metoda selectării haotice a pasajelor din felurite publicaţii. Altfel zis, autorii menţionaţi şi-au asumat o responsabilitate deloc onorabilă – să contribuie la soluţionarea problemelor istoriografice acumulate pe parcursul secolului vizat. Gravitatea devine şi mai accentuată din cauză că volumul nu include idei originale, ei pur şi simplu relansează docil conceptul istoriografic sovietic, redus până la didactica unui manual şcolar.

O… fondaţie suspectă

S. Nazaria şi V. Stepaniuc se află în opoziţie permanentă cu majoritatea absolută a istoricilor şi, în genere, cu opinia intelectualităţii naţionale şi străine. De fiecare dată, bănuiala cade nu numai pe felul de a fi recalcitranţi, dar, probabil, şi pe incapacitatea de a efectua analize şi sinteze ştiinţifice de rigoare. În viziunea lor, istoria reprezintă o componentă a politicii statului, fără drept de autonomie. Din acest considerent, dânşii afirmă că lucrarea este una „istorico-politologică a problemei basarabene în contextul relaţiilor internaţionale din epoca războaielor mondiale (1917-1947)”. Corect ar fi să se indice anii 1914–1945, dar nu asta constituie esenţa cărţii, ci orientarea ei ideologică, deplasarea perversă de la criteriile adevărului ştiinţific.

La cele spuse, menţionăm cu regret că apariţia cărţii a fost susţinută financiar de „Fondaţia” (corect: Fundaţia) „Историческая память” („Memoria istorică”) din Rusia, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi alte organizaţii. „Fondaţia” alimentează şi alte programe similare, din considerente expansioniste, şi pretenţiile amortizează într-un fel. Nu este clar însă până la capăt comportamentul Ambasadei Federaţiei Ruse. Din cele ce se ştie, orice ambasadă are misiune diplomatică, şi nu una politică. Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la Chişinău, ne învaţă în ce limbă să vorbim, ce istorie să învăţăm, ne impune legi ca limba rusă să fie ridicată la grad de stat etc. Finanţarea exerciţiilor „istoriografice” ale celor doi Herostraţi moldoveni, cu siguranţă, face parte din seria unor acţiuni expansioniste ruseşti. Este vorba de un amestec în treburile interne ale unui stat suveran.


Între timp, S. Nazaria şi V. Stepaniuc nu prea cunosc ce este istoriografia. Deschidem DEX-ul: „Ştiinţă auxiliară a istoriei, care se ocupă cu studiul evoluţiei concepţiilor istorice şi al operelor istorice”. Prin urmare, pentru a scrie opere istoriografice este necesar să cunoşti perfect problemele teoretice generale şi particulare, conţinutul evoluţiei societăţii şi efectul factorilor obiectivi şi subiectivi. Oponenţii noştri au ieşit din acest cadru şi procedează simplu: fără a cerceta fenomenele istorice, au preluat conceptul istoriografic sovietic, cu unele rectificări formale. În consecinţă, pretinsul studiu din start îşi pierde valoarea enunţată.

„Basarabia nu mai aparţine Imperiului Rus”

Din text se observă că autorii nu cunosc până la capăt obiectul luat în dezbatere. Doar căderea ţarismului este un product condiţionat de mişcarea naţională a popoarelor cotropite de Rusia. În acest proces este inclusă şi Basarabia. Guvernul Provizoriu democratic emană, pe 5 martie 1917, autorităţilor guberniale din Chişinău o telegramă oficială rezonabilă: „Бессарабия больше не принадлежит Российской империи, она становится свободной” („Basarabia nu mai aparţine Imperiului Rus, ea obţine libertate”). De aici încolo, provincia începe să-şi caute un viitor propriu, finalizat cu Unirea din 1918. Acestui act s-au opus numai forţele alogene, cercurile reacţionare şovine şi elementele trădătoare. Acestea, în colaborare cu grupările vagabonde ale armatei ţariste descompuse, terorizau populaţia ţinutului, „organizau” aşa-numitele „organe de stat sovietice”, practicau alte acţiuni antinaţionale. Tocmai la moment intervin forţele sănătoase ale Basarabiei, care au fondat în mod legal Sfatul Ţării, organ care va realiza Unirea cu Ţara. Acest organ a demonstrat caracter politic şi diplomatic matur. El nu a susţinut lovitura de stat din Rusia, condusă de bolşevici, formal - menţinea Basarabia în componenţa Rusiei albgardiste (guvernul lui Kolceak), creează o formaţiune statală provizorie - Republica Democratică Moldovenească (2.XII.1917), pe 24 ianuarie 1918 anunţă independenţa R.D.M. şi la 27 martie (9 aprilie) decide Unirea. Restul evenimentelor care au derulat în provincie nu au nici o importanţă, doar că frânau mersul obiectiv al istoriei ţinutului „curat românesc” (N. Iorga). Aşa că „părerile istoriografice” ale lui Nazaria şi Stepaniuc ies din logică şi reflectă interese exclusiv străine. Totodată, oponenţii noştri nu preferă să descrie crimele adevărate săvârşite de comunişti în stânga Nistrului - procese politice, execuţii în masă, deportări criminale, ucrainizare şi rusificare forţată etc.

Basarabia, revenită în mediul ei natural, se dezvoltă proporţional cu restul teritoriilor naţionale. Reforma agrară a înzestrat real populaţia cu pământ. Constituţia din martie 1923, una din cele mai democratice Constituţii la scară mondială, asigura drepturi largi tuturor cetăţenilor, învăţământ primar gratuit etc. Poveştile precum că basarabenii erau înjosiţi, bătuţi, ucişi sunt lipsite de orice temei.

Un manual şcolar de tip sovietic şi foarte slab

Într-o ordine de idei, Nazaria şi Stepaniuc ignoră cu desăvârşire existenţa concurenţei de interese dintre cele două extreme europene - nazismul german şi comunismul sovietic, tratează unilateral esenţa agresivă a Pactului Ribbentrop-Molotov. În viziunea lor, populaţia se afla în aşteptarea actului de „eliberare” din 28 iunie 1940. Logica dânşilor ar fi următoarea: basarabenii doreau regimul colonial stalinist, represiunile politice, deportările din vara anului 1941, executarea a peste 20 mii de oameni la Ivdel - Katyniul nostru adevărat (?!).
Cel puţin stranie este poziţia autorilor în crearea ilicită a RSS Moldoveneşti. Doctorii în ştiinţe ar trebui să ştie că intrarea unui stat în componenţa altui stat are proceduri juridice bine formulate. În conformitate cu normele existente, era necesar mai întâi constituirea pe teritoriul ocupat de trupele sovietice a unei formaţiuni statale (parlament, guvern etc.), care ar fi cerut includerea în componenţa URSS. În realitate, însă, lucrurile au derulat în alt mod. Au fost luaţi de pe stradă 34 de inşi şi transportaţi cu pompă la Moscova. Aceştia, „în numele poporului moldovenesc”, au cerut crearea RSSM şi includerea ei în componenţa URSS. La rândul său, Sesiunea a VII-a a Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice satisface „rugămintea poporului moldovenesc”.

Bravii autori omit din „cercetările” lor „istoriografice” pierderea Hotinului şi fostului judeţ Ismail. Basarabia a fost retezată teritorial, pentru a satisface poftele fostului lider ucrainean N. Hruşciov. Este un alt „triumf al adevărului istoric” trecut prin prisma istoriografică a celor doi autori.
Tot atât de „legală” a fost şi „eliberarea” din martie-septembrie 1944. Odată cu trecerea oştirilor sovietice spre Apus, în fotolii de „lideri” ai republicii sovietice moldoveneşti sunt plasate elemente străine şi docile noului regim totalitar. Provincia devine o anexă fără drepturi a Imperiului sovietic.

În genere, „elaborarea” semnată de S. Nazaria şi V. Stepaniuc poate fi comparată cu un manual şcolar de tip sovietic şi foarte slab. Scopul lui rămâne acelaşi – deformarea continuă a istoriei ţinutului dintre Prut şi Nistru, infectarea conştiinţei populaţiei cu virusul neadevărului istoric. Cartea este scrisă fără a se respecta elementare rigori logice, mulţimea de citate produce efectul oboselii şi slăbeşte interesul faţă de publicaţie, lipseşte analiza istoriografică anunţată.


Teo-Teodor Marşalcovschi,
doctor în ştiinţe istorice
Gheorghe Cernea,
profesor universitar
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)