Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:49
Abonamente

Actualitate 17 Iunie 2011, ora 06:07    Din editia print

Herostraţii moldoveni

Marime Font

Câţiva „istorici” continuă să falsifice istoria Basarabiei. Falsifică totul ce le iese în cale, numai ca să exprime contrariul şi să deformeze conştiinţa oamenilor. Aceştia sunt Herostraţii de la noi. 

Recent, S. Nazaria, doctor în politologie, un erete schismatic al istoriografiei, şi V. Stepaniuc, „doctor în istorie”, dar realmente un rusist pregătit pentru şcolile moldoveneşti, publică o inepţie pretenţioasă de umplutură istoriografică falsă „consacrată” Basarabiei din secolul XX. Dânşii nu ostenesc niciun pic să-şi exprime „punctul de vedere” incompetent, racordat însă perfect la anumite interese geopolitice primitive şi abandonate de civilizaţia contemporană. Acelaşi „punct de vedere”, pretinşii „experţi în materie” tentează să-l exprime prin metoda selectării haotice a pasajelor din felurite publicaţii. Altfel zis, autorii menţionaţi şi-au asumat o responsabilitate deloc onorabilă – să contribuie la soluţionarea problemelor istoriografice acumulate pe parcursul secolului vizat. Gravitatea devine şi mai accentuată din cauză că volumul nu include idei originale, ei pur şi simplu relansează docil conceptul istoriografic sovietic, redus până la didactica unui manual şcolar.

O… fondaţie suspectă

S. Nazaria şi V. Stepaniuc se află în opoziţie permanentă cu majoritatea absolută a istoricilor şi, în genere, cu opinia intelectualităţii naţionale şi străine. De fiecare dată, bănuiala cade nu numai pe felul de a fi recalcitranţi, dar, probabil, şi pe incapacitatea de a efectua analize şi sinteze ştiinţifice de rigoare. În viziunea lor, istoria reprezintă o componentă a politicii statului, fără drept de autonomie. Din acest considerent, dânşii afirmă că lucrarea este una „istorico-politologică a problemei basarabene în contextul relaţiilor internaţionale din epoca războaielor mondiale (1917-1947)”. Corect ar fi să se indice anii 1914–1945, dar nu asta constituie esenţa cărţii, ci orientarea ei ideologică, deplasarea perversă de la criteriile adevărului ştiinţific.

La cele spuse, menţionăm cu regret că apariţia cărţii a fost susţinută financiar de „Fondaţia” (corect: Fundaţia) „Историческая память” („Memoria istorică”) din Rusia, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi alte organizaţii. „Fondaţia” alimentează şi alte programe similare, din considerente expansioniste, şi pretenţiile amortizează într-un fel. Nu este clar însă până la capăt comportamentul Ambasadei Federaţiei Ruse. Din cele ce se ştie, orice ambasadă are misiune diplomatică, şi nu una politică. Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la Chişinău, ne învaţă în ce limbă să vorbim, ce istorie să învăţăm, ne impune legi ca limba rusă să fie ridicată la grad de stat etc. Finanţarea exerciţiilor „istoriografice” ale celor doi Herostraţi moldoveni, cu siguranţă, face parte din seria unor acţiuni expansioniste ruseşti. Este vorba de un amestec în treburile interne ale unui stat suveran.


Între timp, S. Nazaria şi V. Stepaniuc nu prea cunosc ce este istoriografia. Deschidem DEX-ul: „Ştiinţă auxiliară a istoriei, care se ocupă cu studiul evoluţiei concepţiilor istorice şi al operelor istorice”. Prin urmare, pentru a scrie opere istoriografice este necesar să cunoşti perfect problemele teoretice generale şi particulare, conţinutul evoluţiei societăţii şi efectul factorilor obiectivi şi subiectivi. Oponenţii noştri au ieşit din acest cadru şi procedează simplu: fără a cerceta fenomenele istorice, au preluat conceptul istoriografic sovietic, cu unele rectificări formale. În consecinţă, pretinsul studiu din start îşi pierde valoarea enunţată.

„Basarabia nu mai aparţine Imperiului Rus”

Din text se observă că autorii nu cunosc până la capăt obiectul luat în dezbatere. Doar căderea ţarismului este un product condiţionat de mişcarea naţională a popoarelor cotropite de Rusia. În acest proces este inclusă şi Basarabia. Guvernul Provizoriu democratic emană, pe 5 martie 1917, autorităţilor guberniale din Chişinău o telegramă oficială rezonabilă: „Бессарабия больше не принадлежит Российской империи, она становится свободной” („Basarabia nu mai aparţine Imperiului Rus, ea obţine libertate”). De aici încolo, provincia începe să-şi caute un viitor propriu, finalizat cu Unirea din 1918. Acestui act s-au opus numai forţele alogene, cercurile reacţionare şovine şi elementele trădătoare. Acestea, în colaborare cu grupările vagabonde ale armatei ţariste descompuse, terorizau populaţia ţinutului, „organizau” aşa-numitele „organe de stat sovietice”, practicau alte acţiuni antinaţionale. Tocmai la moment intervin forţele sănătoase ale Basarabiei, care au fondat în mod legal Sfatul Ţării, organ care va realiza Unirea cu Ţara. Acest organ a demonstrat caracter politic şi diplomatic matur. El nu a susţinut lovitura de stat din Rusia, condusă de bolşevici, formal - menţinea Basarabia în componenţa Rusiei albgardiste (guvernul lui Kolceak), creează o formaţiune statală provizorie - Republica Democratică Moldovenească (2.XII.1917), pe 24 ianuarie 1918 anunţă independenţa R.D.M. şi la 27 martie (9 aprilie) decide Unirea. Restul evenimentelor care au derulat în provincie nu au nici o importanţă, doar că frânau mersul obiectiv al istoriei ţinutului „curat românesc” (N. Iorga). Aşa că „părerile istoriografice” ale lui Nazaria şi Stepaniuc ies din logică şi reflectă interese exclusiv străine. Totodată, oponenţii noştri nu preferă să descrie crimele adevărate săvârşite de comunişti în stânga Nistrului - procese politice, execuţii în masă, deportări criminale, ucrainizare şi rusificare forţată etc.

Basarabia, revenită în mediul ei natural, se dezvoltă proporţional cu restul teritoriilor naţionale. Reforma agrară a înzestrat real populaţia cu pământ. Constituţia din martie 1923, una din cele mai democratice Constituţii la scară mondială, asigura drepturi largi tuturor cetăţenilor, învăţământ primar gratuit etc. Poveştile precum că basarabenii erau înjosiţi, bătuţi, ucişi sunt lipsite de orice temei.

Un manual şcolar de tip sovietic şi foarte slab

Într-o ordine de idei, Nazaria şi Stepaniuc ignoră cu desăvârşire existenţa concurenţei de interese dintre cele două extreme europene - nazismul german şi comunismul sovietic, tratează unilateral esenţa agresivă a Pactului Ribbentrop-Molotov. În viziunea lor, populaţia se afla în aşteptarea actului de „eliberare” din 28 iunie 1940. Logica dânşilor ar fi următoarea: basarabenii doreau regimul colonial stalinist, represiunile politice, deportările din vara anului 1941, executarea a peste 20 mii de oameni la Ivdel - Katyniul nostru adevărat (?!).
Cel puţin stranie este poziţia autorilor în crearea ilicită a RSS Moldoveneşti. Doctorii în ştiinţe ar trebui să ştie că intrarea unui stat în componenţa altui stat are proceduri juridice bine formulate. În conformitate cu normele existente, era necesar mai întâi constituirea pe teritoriul ocupat de trupele sovietice a unei formaţiuni statale (parlament, guvern etc.), care ar fi cerut includerea în componenţa URSS. În realitate, însă, lucrurile au derulat în alt mod. Au fost luaţi de pe stradă 34 de inşi şi transportaţi cu pompă la Moscova. Aceştia, „în numele poporului moldovenesc”, au cerut crearea RSSM şi includerea ei în componenţa URSS. La rândul său, Sesiunea a VII-a a Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice satisface „rugămintea poporului moldovenesc”.

Bravii autori omit din „cercetările” lor „istoriografice” pierderea Hotinului şi fostului judeţ Ismail. Basarabia a fost retezată teritorial, pentru a satisface poftele fostului lider ucrainean N. Hruşciov. Este un alt „triumf al adevărului istoric” trecut prin prisma istoriografică a celor doi autori.
Tot atât de „legală” a fost şi „eliberarea” din martie-septembrie 1944. Odată cu trecerea oştirilor sovietice spre Apus, în fotolii de „lideri” ai republicii sovietice moldoveneşti sunt plasate elemente străine şi docile noului regim totalitar. Provincia devine o anexă fără drepturi a Imperiului sovietic.

În genere, „elaborarea” semnată de S. Nazaria şi V. Stepaniuc poate fi comparată cu un manual şcolar de tip sovietic şi foarte slab. Scopul lui rămâne acelaşi – deformarea continuă a istoriei ţinutului dintre Prut şi Nistru, infectarea conştiinţei populaţiei cu virusul neadevărului istoric. Cartea este scrisă fără a se respecta elementare rigori logice, mulţimea de citate produce efectul oboselii şi slăbeşte interesul faţă de publicaţie, lipseşte analiza istoriografică anunţată.


Teo-Teodor Marşalcovschi,
doctor în ştiinţe istorice
Gheorghe Cernea,
profesor universitar
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)