Internațional

Hezbollah acuză Israelul de asasinarea lui Rafic Hariri

 "Acuz inamicul sionist de asasinarea pemierului martir Rafic Hariri, la 14 februarie 2005", a afirmat acesta, într-un discurs difuzat pe un ecran uriaş, în faţa a mii de susţinători ai mişcării, adunaţi într-un cartier de periferie, în sudul Beirutului.

"Într-o conferinţă de presă, pe care o voi susţine la 9 august, voi prezenta elemente care vor dezvălui piste importante la nivelul anchetei, în vederea aflării adevărului", a continuat el în acest discurs, care a marcat patru ani de la sfârşitul războiului din 2006 între Hezbollah şi statul evreu.

Liderul Hezbollah a criticat frecvent faptul că ancheta internaţioală efectuată de ONU nu a abordat niciodată, în opinia sa, o pistă israeliană în asasinarea lui Hariri, fost premier şi milionar, ucis într-un atentat cu o camionetă-capcană, la Beirut.

Nasrallah a declarat, totodată, că va prezenta "o dovadă concretă (…) şi audiovizuală asupra încercărilor Israelului, prin intermediul agenţilor săi, de a profita de rivalitatea politică existentă, în trecut, între Rafic Hariri şi Hezbollah, pentru a convinge pe apropiaţii acestuia că mişcarea avea intenţia de a-l asasina" pe acest lider.

La 22 iulie, Nasrallah a anunţat că se aşteaptă ca Tribunalul Special pentru Liban (TSL), creat în 2007 de ONU, să acuze membri din cadrul mişcării sale de implicare în asasinarea lui Hariri.

TSL urmează să facă public actul de acuzare între "septembrie şi decembrie", potrivit preşedintelui Tribunalului, Antonio Cassese.

Perspectiva unei acuzări a Hezbollah, un actor important al politicii libaneze, ridică unele temeri privind o revenire la violenţele cu caracter interconfesional, din mai 2008, în care s-au confruntat susţinători ai sunnitului Saad Hariri, fiul lui Rafic, şi cei ai mişcării şiite, în care au fost ucise aproximativ 100 de persoane.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, şi regele Abdallah al Arabiei Saudite au vizitat Libanul, săptămâna trecută, cu scopul de a diminua tensiunile apărute după acest anunţ.

Siria, aliată a Hezbollah în regiune, care a fost ţinta unor acuzaţii privind asasinaea lui Hariri, a dezminţit, întotdeauna, orice implicare în acest caz.

În vara lui 2006, a avut loc o confruntare între mişcarea Hezbollah şi Israel, în care au fost ucişi peste 1.200 de libanezi, majoritatea civili, dar şi aproximativ 160 de israelieni, majoritatea militari.

În plus, Hassan Nasrallah a avertizat, marţi seară, că puternica sa mişcare nu va rămâne inactivă în cazul unei noi "agresiuni sioniste", în contextul în care, în urma unor confruntări, care au avut loc marţi, la frontieră, între forţele israeliene şi libaneze, au fost ucise patru persoane, între care trei libanezi.

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *