Ultima oră

Hitler ar fi dorit să fure Giulgiul din Torino

 Giulgiul din Torino, o pânză de in în care credincioşii susţin că ar fi fost învelit trupul lui Iisus Hristos după crucificare, a fost ascuns într-o abaţie benedictină în timpul celui de-al doilea război mondial, deoarece Vaticanul se temea că dictatorul german Adolf Hitler dorea să îl fure, relatează cotidianul britanic The Telegraph, monitorizat de Agerpres. Giulgiul, care va fi expus pulblicului timp de şase săptămâni după Paşte în catedrala din Torino, unde a fost păstrat peste 500 de ani, a fost transferat din motive de siguranţă în 1939 la abaţia benedictină Montevergine din Avellino, regiunea Campania, şi s-a întors la Torino abia în 1946.

”În 1943, când trupele germane au cercetat biserica abaţiei Montevergine, călugării au pretins că sunt într-o rugăciune adâncă în faţa altarului, unde se afla relicva. Acesta este singurul motiv pentru care ea nu a fost descoperită” 

Potrivit actualului director al bibliotecii abaţiei, Părintele Andrea Cardin, motivul mutării a fost ‘obsesia’ lui Hitler faţă de relicva sfântă.

Atât Vaticanul, cât şi casa princiară de Savoia, păstrătoarea şi proprietara de atunci giulgiului, s-au temut că liderul german, cunoscut pentru preocuparea sa pentru ezoteric, va încerca să fure relicva.

”Oficial s-a spus că giulgiul a fost mutat pentru a fi protejat de o posibilă bombardare a oraşului Torino, dar în realitate el a fost mutat pentru a-l proteja de Hitler care, aparent, era obsedat de el. În timpul vizitei în Italia, în 1938, apropiaţii săi au pus întrebări neobişnuite şi insistente despre giulgiu”, a precizat părintele într-un interviu pentru publicaţia italiană Diva e Donna, adăugând că a mutarea s-a făcut la ordinele precise ale casei de Savoia şi ale Vaticanului.

Potrivit părintelui Cardin, după ce Italia a intrat în război în alianţă cu Hitler, iar forţele germane au fost trimise în Italia, giulgiul a fost pe punctul de a fi descoperit.

”În 1943, când trupele germane au cercetat biserica abaţiei Montevergine, călugării au pretins că sunt într-o rugăciune adâncă în faţa altarului, unde se afla relicva. Acesta este singurul motiv pentru care ea nu a fost descoperită”, explică părintele.

Giulgiul, în care se crede că a fost învelit trupul lui Hristos după crucificare, s-a întors la Torino în 1946, la ordinele ultimului rege al Italiei, Umberto al II-lea. Monarhia a fost abolită în 1946, când Italia s-a pronunţat prin referendum pentru statutul de republică, iar proprietatea asupra giulgiului a revenit Sfântului Scaun.

Nu toată lumea crede însă că giulgiul din Torino ar fi o relicvă sfântă. Testele efectuate în urmă 20 de ani au datat materialul ca aparţinând perioadei 1260-1390, deşi rezultatele au fost puternic contestate.

Cu toate acestea, în perioada în care va fi expus publicului în catedrala din Torino, sunt aşteptaţi până la 2 milioane de vizitatori, printre care şi Papa Benedict al XVI-lea, care va efectua o vizită oficială în luna mai.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *