Actualitate

Hora schimbarii la Bruxelles

Duminica, bruxellezii care au iesit la plimbare in Piata Bursei au avut parte de un eveniment mai putin obisnuit: chiar in inima capitalei belgiene, zeci de persoane au incins o Hora moldoveneasca si au scandat „Jos comunistii! Moldova – in Europa!” In acest mod, expatriatii basarabeni au militat pentru alegeri democratice in RM, transmitand astfel celor de acasa mesajul de a iesi la scrutin si a vota Schimbarea, iar partidelor democratice care doresc sa preia guvernarea – de a valorifica aceasta Schimbare spre binele intregului popor, inclusiv al celor plecati peste hotare.

Circa 150 de basarabeni din toate regiunile Belgiei au ales sa-si petreaca impreuna cu familia aceasta superba duminica de primavara la Bruxelles, alaturi de alti conationali, participand la o „Hora a Schimbarii”, pentru a se face si astfel auziti de cei de acasa. Chiar daca sunt la mii de kilometri de bastina, gandul la cele ce se intampla acasa nu-i paraseste; visul de a avea o Moldova la fel de prospera si civilizata ca tara care i-a gazduit in prezent li se pare acum mai aproape ca oricand, iar ziua de 5 aprilie – o excelenta sansa in acest sens. Fiecare din ei are propria poveste despre modul in care a ajuns aici, in inima Europei, despre calvarul pe care l-a infruntat pana a reusit (sau ba) sa-si legalizeze statutul… Insa exista ceva ce-i uneste mai mult ca orice: dorinta de Schimbare in Moldova. „Este extraordinar faptul ca ne-am adunat azi si ne-am strans de maini! Astfel le-am sugerat si celor de acasa sa se uneasca in jurul acestei idei de Schimbare, s-o realizeze umar la umar, caci doar asa vom putea reusi”, spune Gheorghe Postaru, profesor de limba romana de la Vadul lui Isac. „Din ’90 incoace tot speram, cu gandul la Dumnezeu, si tragem nadejde ca schimbarea se va produce, odata si odata, si in Moldova noastra. Acum, insa, in cei patru ani de cand sunt aici, in Belgia, am inteles un lucru: trebuie sa ne gandim la Domnul, dar sa facem si ceea ce ne sta noua in puteri. Noi, oamenii simpli, sa-i alegem pe cei mai buni, iar cei care vin la putere – sa-si respecte promisiunile”, sustine Vasile Cotet.

Oamenii adunati pe scarile din fata Bursei din Bruxelles spun parca lucruri bine cunoscute. Insa sunt adevaruri la care ei au ajuns pasind pe sinuoasa cale a emigrarii. Profesorul de filozofie Valeriu Tataru se afla de noua ani in capitala Europei, timp in care nu a putut sa-si viziteze rudele si prietenii de acasa. Nu am cum sa nu-l cred ca „adevarata schimbare incepe in sufletul si in constiinta omului”. „Am constatat ca, in ultimii opt ani, politica dusa de guvernanti a provocat nu doar saracirea economica a populatiei, ci si degradarea spirituala a societatii; deja incepe exterminarea fizica”, spune Valeriu Tataru, referindu-se la tristele evenimente recente de la Chisinau.

Faptul ca sunt bine informati despre ceea ce se intampla in RM, plus sansa de a trai intr-o societate democrata si civilizata, le-a intarit convingerea ca e imperioasa debarcarea coalitiei ros-oranj de la putere. In rest, fiecare are propria optiune politica si e decis sa-si dea votul conform acesteia. Mai mult ca atat, cu totii si-au telefonat rudele si prietenii de acasa, transmitandu-le mesajul de a iesi neaparat la scrutin, si de a Alege, nu doar a vota. „Suntem o forta mica numeric, dar extraordinara prin optimismul nostru! Consideram ca cei de acasa merita o soarta mai buna, ca Moldova merita o soarta mai buna! Iata de ce am ales hora ca un simbol al consolidarii randurilor, al coeziunii dintre cei plecati si cei ramasi acasa, dintre alegatorii democrati si partidele pe care acestia le sustin”, spune Agafia Cosmir, interpreta de muzica populara de la Cahul. „Stim, adevarata Schimbare nu se va produce chiar pe 5 sau 6 aprilie; este nevoie de mult timp, de rabdare, de vointa, dar si de capacitati de exceptie ale celor ce vor guverna in continuare, pentru ca prea a degradat situatia in Moldova si prea departe s-au miscat statele care, cu ceva timp in urma, se aflau pe o pozitie similara cu a noastra”, adauga Nicolae Pacuraru.

Acelasi gand mi-l impartaseste si Nicole Stariene, o lituanianca angajata la Consiliul Uniunii Europene, care a venit la actiune din solidaritate pentru tara prietenilor ei. „Noi am traversat acum 20 de ani aceasta ruptura de comunism; de altfel, ca si voi. Atat doar ca la noi aceasta a fost una reala. Poate ca si voi ati fi fost acum in UE, daca si guvernantii vostri ar fi actionat in interesul propriului popor”.

Actiunea de duminica a fost o continuare a campaniei „Telefonul Schimbarii”, initiata de Comunitatea basarabenilor din Belgia. Potrivit Ludmilei Bulgaru, organizatoarea campaniei, ideea actiunii a venit din revolta contra refuzului de a deschide sectii de votare peste hotare, in afara ambasadelor si consulatelor. „Mi-am dat seama ca transmiterea mesajului de la om la om, reproducand modul de instalare a basarabenilor in Europa, este unul eficient si convingator. Telefonul nu este cenzurat, deci fiecare basarabean de peste hotare isi poate convinge o familie intreaga sa mearga la vot si sa voteze corect, adica anticomunist”.

In loc de P.S. „Hora Schimbarii” a suscitat interesul viu al trecatorilor. Lumea s-a oprit, a ascultat muzica, a aplaudat dansatorii, a facut poze… O doamna in etate m-a intrebat la un moment, ascultand scandarile „Jos comunistii!”: „Scuzati, va rog, mai exista comunisti in Europa?..”. „Sper mult ca in curand nu vor mai exista!”, i-am raspuns.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *