Întrebarea din titlu, care de fapt e un vers dintr-un fost foarte popular cântec sovietic („Vor oare ruşii război?”), mi-a răsărit în minte parcurgând comentariile la un articol de al meu („Se caută o idee națională”) tradus în limba rusă (e adevărat, cam în fugă) și postat pe AVA.MD.
Nu mi-am imaginat că, după două decenii și ceva de independență a RM, în societatea noastră, proclamată solemn de comuniști drept polietnică și multiculturală, poate să existe atâta înstrăinare și nedorință de comunicare și dialog civilizat din partea vorbitorilor de limbă rusă. Voi folosi acest termen, vorbitori de limbă rusă, pentru a-i denumi pe acei cetățeni ai RM care aparțin diferitelor minorităţi etnice, dar sunt rusofoni, adică folosesc limba rusă ca limbă de comunicare. Precizez de asemenea că, probabil, e vorba de o parte a acestor cetățeni, nu-mi vine să cred că toți vorbitorii de limbă rusă din RM judecă la fel ca și autorii comentariilor de pe AVA.MD.
Trec peste comentariile vădit provocatoare, xenofobe, cu atacuri la persoana mea, amenințări cu răstignirea, declarat fiind „principalul vinovat al dezbinării interetnice a RM”. (Ca să vezi, nu Igor Smirnov și generalul Lebed, ghidați din capitala măreței Rusii, au rupt Moldova în două, ci umila mea persoană...) Mă voi referi la opiniile exprimate de cititorii care par a fi mai puțin înfierbântați la minte. Și acestea, din păcate, sunt scrise printr-o optică distorsionată și sunt marcate de o intoleranță crasă, revoluționară, de o incapacitate totală de a asculta un alt punct de vedere și de a găsi subiecte comune de dialog politic. Dacă aceste comentarii exprimă adecvat realitatea, înseamnă că prăpastia dintre noi și vorbitorii de limbă rusă este cu mult mai adâncă decât am crezut.
Ca să răspundem la întrebarea de ce în acești ani prăpastia, în loc să dispară, s-a adâncit trebuie, mai întâi, să vedem cine, cum și când a săpat-o. Răspunsul e ușor de ghicit: vorbitorii de limbă rusă vor zice că prăpastia a fost săpată de „voi, românii, naționaliștii, extremiștii, unioniștii ș.a.m.d.”, iar noi vom da vina pe „voi, rușii, ocupanții, șovinii și imperialiștii”. Și cu asta discuția s-a încheiat, dar nu s-a încheiat pacea între noi. De aceea, eu nu voi încerca să dau vina pe „ruși”, ci să analizez cum au evoluat relațiile dintre noi după dispariția URSS. (Ce a fost până la dispariția URSS a fost; e o temă aparte.)
Să pornim de acolo că pentru vorbitorii de limbă rusă dispariția URSS a fost o tragedie, pentru noi însă - o sărbătoare, marcată la Marile Adunări Naționale. Aici apele s-au despărțit. Dispariția URSS nu ne-a solidarizat și nu ne-a unit, ci ne-a dezbinat: noi priveam spre Vest, spre Europa, vorbitorii de limbă rusă - spre Est, spre Rusia. Nici în una din marile noastre probleme vorbitorii de limbă rusă nu s-au solidarizat cu noi. În această ordine de idei i-aș întreba pe autorii comentariilor de pe AVA.MD: când se punea problema revenirii la grafia latină și declararea limbii moldovenești (române) drept limbă de stat, de ce nu ați fost de partea noastră, a moldovenilor?; de ce ați creat Interfrontul și nu recunoșteați dreptul nostru la emancipare națională?; de ce deputații rusofoni din primul Parlament au votat împotriva declarării independenței RM?; de ce Moscova a creat peste Nistru RMN?; de ce și după 22 de ani de la declararea independenței comunitatea rusă nu s-a integrat şi continuă să rămână o enclavă lingvistică și politică?; de ce întotdeauna votați cu comuniștii, dar nu cu partidele proeuropene?; de ce nu v-am auzit niciodată că cereți retragerea armatei ruse?; de ce, cu ce drept - dacă nu ați învățat limba acestei țări - vă pronunțați asupra denumirii limbii noastre? Fără răspunsuri sincere la aceste întrebări nu vom găsi o idee națională care să ne unească.
Vorbitorii de limbă rusă trebuie să renunțe la statutul de înstrăinați în țara pe care și-au ales-o ca să trăiască. Înstrăinații, în contextul dat, nu conține nimic peiorativ și ofensator, ci mai degrabă ceva tragic. Nu poți fi pe deplin fericit într-o țară în care te comporți ca un străin - străin de limba, cultura și de aspirațiile poporului care au dat denumirea acestei țări.
E un punct de vedere, nimic mai mult.
Un lucru este indiscutabil: atâta timp cât vorbitorii de limbă rusă nu vor recunoaște dreptul națiunii titulare la identitate națională, lingvistică și culturală, prăpastia nu va dispărea și pacea nu va pogorî peste Moldova.
Iar cine nu vrea pace, vrea război.
|
După ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolulÎn luna noiembrie 2020 a fost publicat un nou sondaj „desenat” de Asociația Sociologilor şi Demografilor.
( ) Citeşte tot articolul