Chișinău

Hoţii au lăsat un bloc de locuit fără căldură

Vlad Coteţ, viceprimar al capitalei, a declarat ieri, în timpul şedinţei operative de la Primăria Chişinău că robinetele furate sunt din ceramică. Din acest motiv au şi fost tentante pentru hoţi. Poliţia anchetează acest caz, dar, deocamdată, nu a descoperit nimic.

La şedinţă s-a constatat că încă nu toate blocurile sunt alimentate cu agent termic. Mihai Arusoi, director comercial la SA „Termocom”, a spus că mai mulţi administratori din capitală, dar şi din suburbii, au refuzat conectarea blocurilor la agentul termic pentru că temperaturile de afară sunt destul de înalte. Primarul Dorin Chirtoacă a criticat şefii asociaţiilor şi cooperativelor pentru că mulţi dintre ei iau astfel de decizii de sine stătător, fără a consulta locatarii.

Deoarece afară e cald, autoritatea publică locală a îndemnat locuitorii municipiului Chişinău să economisească agentul termic. Astfel, persoana din bloc care are acces la contor trebuie să închidă robinetul pe parcursul zilei, de la 9.00 până la 20.00, iar la grădiniţe şi şcoli agentul termic să fie închis pe parcursul nopţii. În acest sens va fi pregătită şi semnată o dispoziţie a primarului general Dorin Chirtoacă.

Totodată, SA „Termocom” reaminteşte consumatorilor despre necesitatea achitării în cel mai scurt timp a plăţilor pentru energia termică consumată. În acelaşi timp, autoritatea publică locală continuă să primească cereri pentru indemnizaţiile la căldură.

Deşi „Termocom” furnizează agent termic tuturor, întreprinderea nu va fi îngăduitoare cu datornicii. „Termocom” a expediat avertizări tuturor consumatorilor care au datorii mai mari de 1000 de lei pentru încălzirea din sezonul trecut. Acestora li s-a dat posibilitatea să încheie un contract cu „Termocom” de reeşalonare a datoriilor. Cei care neglijează avertizarea vor fi daţi în judecată. Anul curent, „Termocom” a obţinut de la populaţie, prin instanţă, achitarea a peste o sută milioane de lei.

Ieri, premierul Vlad Filat a reacţionat la iniţiativa Ministerului Economiei potrivit căreia locatarii cu încălzire autonomă ar trebui să plătească 20% din tariful pentru beneficiarii sistemului centralizat. „Această idee este una incorectă şi contrară regulilor economiei de piaţă. Un consumator nu poate fi obligat să achite servicii de care nu beneficiază. În plus, legislaţia în vigoare a RM prevede dreptul consumatorului la libera alegere a producătorului, furnizorului de mărfuri şi servicii etc.”, consideră premierul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *