Astăzi 26 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:05
Abonamente

Cultură 23 Decembrie 2015, ora 07:17    Din editia print

Și-a jertfit copilăria ca să devină interpretă

Marime Font

A plecat din sat la o vârstă fragedă ca să-și încerce norocul la un liceu de muzică din Chișinău. De multe ori a vrut să renunțe. Era privită de sus de colegii din oraș. Noaptea plângea, iar dis-de-dimineață mergea în sala de repetiții ca să deslușească notele muzicale.

Vorbesc despre Luciana Spânu, o tânără interpretă de muzică populară de doar 25 de ani, care a reușit să cucerească publicul prin talentul său și nu prin pile sau cunoscuți. Ea demonstrează că este posibil să-ți faci o carieră muzicală, fiind dintr-o familie simplă și având doar multă voință și încrederea că vei reuși.

Luciana Spânu este de baștină din s. Hirova, r-nul Călărași. A învățat la școala din localitate șase clase, până când lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. „La noi în casă mereu s-a cântat. Auz muzical au toți membrii familiei. Tatăl meu cânta la saxofon, iar mama cânta cu vocea la sărbătorile din sat sau chiar și în raion. Eu am prins dragostea de muzică de la ei. Când eram la grădiniță și la școală cântam la toate concertele. De mică cântam la nunți alături de tata. Câștigam câte 100 de lei și credeam că am o avere. Au fost nopți când am înghețat de frig. De multe ori stăteam în remorcile de la tractor. Erau niște condiții dificile, dar de atunci am înțeles că-mi place să fiu în centrul atenției… să cânt”, cu aceste cuvinte și-a început povestea interlocutoarea mea.

„Eram considerați de sortul doi”


La un moment dat, pe când Luciana avea 12 ani, cineva le-a propus părinților ei s-o ducă la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, din Chișinău. Aceasta a fost o provocare atât pentru părinți, cât și pentru copila lor. „Eram așa entuziasmată, strigam de bucurie: vreau să mă duc la muzică, vreau! Eram foarte dornică și îndrăzneață ca să încerc ceva nou. Într-un final, am luat decizia că o să plec în Capitală”, își amintește tânăra interpretă.

Loading...


Primele săptămâni la liceu i s-au părut un coșmar. S-a pomenit într-un cămin, cu alte câteva sute de copii, mulți dintre ei tot la fel de speriați. Având o legătură foarte strânsă cu părinții, copila a suferit cel mai mult de dorul lor. A nimerit într-o lume total necunoscută, unde i se puneau în față cărți cu note muzicale, de care habar nu avea și pe care abia urma să le descopere. Într-o vară, fetița a făcut patru clase muzicale și a reușit să se apropie de semenii săi din clasa a șasea, care deja aveau puse bazele. „Am făcut foarte multe ore de solfegiu, dirijare, că deja și mama mea știa unele note muzicale. Am muncit mult ca să-i ajung din urmă pe ceilalți, pentru că-mi era rușine să nu pot face față. Mai era și diferența dintre cei din oraș și care am venit de la sat. Mereu simțeam o presiune. Noi, cei din sat, eram considerați de sortul doi”, mărturisește Luciana.

De multe ori ea s-a gândit să renunțe, dar o speria gândul că trebuie să revină acolo, unde nu erau multe perspective. Totodată au încurajat-o și părinții. Chiar și așa, la început plângea aproape zilnic „în cor” cu celelalte colege de cameră. Însă, a doua zi dimineața, la ora cinci, ea era deja în sala de ocupație. Gândul că ar putea să revină în sat o speria cel mai mult și… a ales să muncească.

„Am îndrăgit flautul”


De la bun început, i s-a dat în mână un instrument muzical pe care trebuia să-l ghideze și să-l dirijeze. Când a susținut examenul de intrare, profesorii s-au uitat la degetele ei și la statură și au stabilit că va cânta la flaut. „Habar nu aveam ce-i cu acest instrument! Ca să dai un sunet plăcut cu el trebuie să ai forță, iar eu pe atunci n-o prea aveam. Am avut un profesor extraordinar care mi-a dezvoltat abilitățile necesare și, la un moment dat, am realizat c-am îndrăgit flautul”, recunoaște moldoveanca.

Încă de pe băncile liceului, Luciana Spânu a înțeles că vrea să cânte cu vocea, însă nu era nimeni care să ofere lecții de canto. Oricum ea nu a renunțat la această idee și atunci când a absolvit 12 clase, a ales să meargă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Acolo a dat examenele de intrare și a fost acceptată doar în bază de contract. Nemulțumită de acest lucru, proaspăta absolventă și-a luat actele imediat. „Logica a fost simplă. M-am gândit că dacă eu am finalizat un liceu de profil, nu e normal să achit contract de rând cu cineva care nu are idee ce înseamnă notele de pe portativ. Părinții deja vroiau să-mi achite contractul, dar nu m-au putut convinge să rămân”, povestește ea dezamăgită.

Timp de un an după aceasta, tânăra s-a gândit dacă ar trebui să meargă în Italia, unde deja muncea mama ei sau trebuie să rămână aici și să-și găsească o altă activitate care să-i placă. Totul s-a schimbat în anul 2012, atunci când a participat la o preselecție. Acolo l-a întâlnit pe producătorul muzical Oleg Volontir, cu care au început o colaborare frumoasă, care durează și în prezent. „El m-a întrebat ce vreau să fac. Eu i-am zis că mi-aș dori o carieră în acest domeniu, însă cel mai mult contează s-o încep frumos și corect. Acum, în amalgamul acesta de tot felul de interpreți și de influențe, este foarte ușor să te rătăcești. Drept rezultat, el s-a oferit să-mi fie sprijin. Împreună am decis că o să cânt muzică populară”, susține interpreta.

Cei doi au pus pe roate proiectul „Luciana Spânu”. Au urmat sute de repetiții, ore de canto și foarte multe concerte. Obiectivul era înregistrarea unui CD.


Luciana Spânu alături de producătorul muzical Oleg Volontir

Pe scena Filarmonicii Naționale

Prin urmare, pe data de 27 aprilie 2015, tânăra interpretă a organizat la Filarmonica Națională un concert cu genericul „Pe drumul care merg eu”, unde a interpretat piesele incluse pe primul său disc. „A fost un spectacol cu muzică pur folclorică. A fost un succes! A fost apogeul carierei mele”, mărturisește cu mândrie interlocutoarea. Totuși „în culisele acestei reușite”, au fost multe dificultăți. Cu doar câteva zile înainte de eveniment, Luciana a aflat că s-au vândut doar câteva bilete pentru concertul său. Totuși, rudele, prietenii, familia au ajutat-o să realizeze biletele în timp util, iar în ziua evenimentului, sala a fost practic plină, iar publicul a fost foarte receptiv la melodiile care răsunau de pe scenă.

„N-am făcut acest spectacol ca să avem câștig bănesc. L-am organizat pentru a promova muzica, numele meu și proiectul în general. Printre spectatori au fost maeștrii Vasile Iovu și Petre Neamțu, iar asta a însemnat pentru mine o apreciere importantă din partea lor. După concert au urmat invitații la televiziuni și la multe alte evenimente”, mărturisește cu bucurie tânăra.


Luciana pe scena Filarmonicii Naționale, 27 aprilie 2015

Acum, când deja evoluează pe cele mai importante scene din țară și de peste hotare, Luciana recunoaște că a fost nevoită să jertfească o parte din copilăria sa pentru a obține recunoștința publicului, dar nu regretă nimic. Cei mai mândri sunt părinții ei, cei care nu au lăsat-o să renunțe atunci când i-a fost cel mai greu. Se mândrește cu ea și producătorul muzical Oleg Volontir. Acum „echipa” planifică să înregistreze un alt CD, cu piese deja mai comerciale, pe care le solicită publicul.

Luciana încă mai cântă pe la nunți și alte evenimente de acest gen. Ea spune că nu-i este rușine pentru că-și câștigă banii prin muncă sinceră și face ceea ce-i place. La concertele cu tentă politică preferă să nu se implice, pentru că, zice ea: „Contează mai mult demnitatea decât banul.”

De-a lungul carierei sale Luciana Spânu a participat la diferite concursuri naționale și internaționale unde s-a ales cu numeroase premii. Cel mai mare succes al său, tânăra interpretă în consideră locul I la Festivalul „Satule Mândră Grădină”, organizat în Bucecea, România.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:12

 Compania aeriană Air New Zealand a anunţat miercuri că analizează posibilitatea de a introduce cuşete cu paturi pentru pasagerii de la clasa economy, o iniţiativă destinată să îmbunătăţească confortul pasagerilor pentru zborurile pe distanţe lungi, transmite AFP....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:04

Grecii nu au intrat în panică atunci când în ţara lor a fost confirmat miercuri primul caz de infectare cu coronavirus, a declarat la Digi24 Nikos Koudunis, medic din Atena. Oamenii au urmărit permanent ce s-a întâmplat în alte ţări, iar autorităţile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 15:57

 Papa Francisc şi-a exprimat miercuri apropierea faţă de persoanele contagiate cu noul coronavirus din întreaga lume, precum şi faţă de personalul medical care îi îngrijeşte şi de angajaţii serviciilor de protecţie civilă, relatează AFP. "Vreau să-mi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 15:53

 Loreen, cea mai cunoscută câştigătoare a concursului Eurovision din ultimii zece ani, şi Ulrikke şi Sandro, concurenţi din partea Norvegiei şi Ciprului la ediţia din acest an a concursului, vor fi prezenţi la Finala Naţională a Eurovision Song Contest, care va avea loc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 14:57

Locuitorii Moldovei sunt în așteptarea plăților fără numerar în transportul public și sunt gata de utilizare a biometriei

Locuitorii Moldovei sunt  în așteptarea plăților fără numerar în transportul public și sunt gata de utilizare a biometriei

  90% dintre deținătorii de carduri consideră, că plățile fără numerar sunt convenabile și sigure. În același timp, inovațiile de plată sunt cel mai așteptate în transportul public, asistența medicală, timpul liber și în educație.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 14:47

Flashmob inedit // „Pro-Imobil” a distribuit măști medicinale pe străzile capitalei: „Aveți grijă de sănătatea Dvs și a noastră!”

Flashmob inedit // „Pro-Imobil” a distribuit măști medicinale pe străzile capitalei: „Aveți grijă de sănătatea Dvs și a noastră!”

O companie imobiliară a organizat, astăzi, în Chișinău, un flashmob cu genericul „Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, astfel având grijă și de sănătatea noastră!”. Zeci de angajați ai firmei au distribuit, în capitală, măști de protecție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 11:39

Vivat Justiția! De acum încolo orice moldovean în orice sat își va putea crea propriul partid politic!

Vivat Justiția! De acum încolo orice moldovean în orice sat își va putea crea propriul partid politic!

O decizie cel puțin stranie a fost adoptată de Curtea Constituțională la 25 februarie 2020. Aceasta vizează constituționalitatea art. 8 alin. (1) lit. d) din Legea privind partidele politice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 11:34

Zagorodnîi, înapoi la șefia ANSC! Riscă să fie demis a doua oară. Alaiba: „Că e cumătru cu Flocea de la CNA o fi o simplă coincidență”

Zagorodnîi, înapoi la șefia ANSC! Riscă să fie demis a doua oară. Alaiba: „Că e cumătru cu Flocea de la CNA o fi o simplă coincidență”

Șeful Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) a rămas tot Anatolie Zagorodnîi, deși în iulie 2019 a fost demis în Parlament. Asta datorită unei hotărâri a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, care i-a admis cererea și l-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 11:17

”Realizează-ți visele” de 5 milioane de lei la show-ul TV ”Loteria Națională”

”Realizează-ți visele” de 5 milioane de lei la show-ul TV ”Loteria Națională”

Biletul ”Realizează-ți visele” este unul dintre furnizorii principali de norocoși pentru show-ul TV ”Loteria Națională”. Fiecare al zecelea preferat al sorții care a ajuns pe scena generozității, unde săptămânal se pun în joc premii în valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 10:28

Matineele de primăvară din grădinițe sunt amânate, în contextul virozelor

Matineele de primăvară din grădinițe sunt amânate, în contextul virozelor

În instituțiile de învățământ din Chișinău vor fi luate măsuri sporite de igienizare a încăperilor din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri de gripă, infecții respiratorii acute și apariției riscului de coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 10:21

Soțul unei românce, confirmat cu coronavirus, în Italia, la Rimini

Soțul unei românce, confirmat cu coronavirus, în Italia, la Rimini

Soțul unei românce, aflat în Italia a fost confirmat cu coronavirus. El a trecut și prin România weekendul trecut. Conform presei din Italia, un bărbat de 71 de ani, italian căsătorit cu o româncă, a fost confirmat cu coronavirus, la Rimini. Bărbatul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 10:13

Cea mai importantă femeie din zodiac! În jurul ei se învârte lumea!

Cea mai importantă femeie din zodiac! În jurul ei se învârte lumea!

 Fiecare femeie este importantă în felul ei, pentru că are un rol bine stabilit pentru cei din jur. Fie că este mamă, soție sau prietenă, absența ei s-ar simți cu siguranță. Este bine cunoscut faptul că prezența unei femei nu poate fi înlocuită cu nimic, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 09:54

Dodon vrea să schimbe Constituția pentru a bloca Unirea

Dodon vrea să schimbe Constituția pentru a bloca Unirea

Președintele pro-rus al R. Moldova, Igor Dodon, vrea să schimbe Constituția, pentru a limita posibilitatea unioniștilor în organizarea unui referendum pentru Unirea cu România. Declarația a fost făcută de șeful statului la un post de televiziune controlat de socialiști.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 09:52

Astenia de primăvară. Top cele mai bune remedii naturale ca să o combați. Variante de MENIU zilnic

Astenia de primăvară. Top cele mai bune remedii naturale ca să o combați. Variante de MENIU zilnic

Astenia de primavara este o conditie medicala care se traduce prin stare de epuizare, oboseala cauzate de schimbarea anotimpurilor. Pe langa starile de oboseala, astenia de primavara mai este asociata cu melancolia si chiar cu depresia usoara. Astenia de primavara. Simptome Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 26 Februarie 2020, ora: 09:31

START VÂNZĂRI ÎN NEWTON HOUSE 2 - 600€/m2

START VÂNZĂRI ÎN NEWTON HOUSE 2 - 600€/m2

După ce solicitările au depășit numărul ofertelor în complexul Newton House, compania de construcție a luat decizia de a demara a doua parte a proiectului-Newton House 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 09:06

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

EMMA Capital Group a achiziționat o participație de 24% la companiile Premier Energy SRL și Premier Energy Distribution SA din Moldova, ajungând să deţină 93% din capital. Operațiunea s-a făcut departe de Moldova, în paradisul fiscal din Cipru, scrie Mold-street.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 08:49

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:59

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitari de 1 Martie. Prima zi a primaverii poate fi un bun prilej de a le transmite, cu ocazia Martisorului, cele mai frumoase urari persoanelor dragi din familia ta, prietenelor sau colegelor. Un mic martisor si un ghiocel iti daruiesc, ca sa stii ca a venit primavara. E timpul sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:50

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 11 morți, în Italia, după ce, marți, au mai murit patru persoane, au anunțat autorităţile italiene, potrivit agenției ANSA. În total, peste 320 de persoane au fost infectate cu noul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:42

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Perspectiva sumbră că epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării pune sub semnul întrebării stabilitatea economiei mondiale, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:39

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Totul s-a întâmplat în seara de 23 februarie. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat pentru echipa 902 că femeia a chemat poliția la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:37

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

În seara zilei de 25 februarie, ora 18:15, în apropierea satului Corjova, r-nul Criuleni, s-a produs un accident rutier, soldat cu trei persoane rănite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:24

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

PREMIERĂ! 6, 7 martie, Teatrul Luceafărul! 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:16

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

 Astăzi vom avea o zi senină și extrem de caldă pentru ultima decadă a lunii februarie: mercurul în termometre va urca până la gradația de +17 grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:14

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Grupul de investigaţie The Bellingcat face dezvăluiri inedite despre activitatea unuia dintre cei trei cetăţeni ruşi inculpaţi în Bulgaria în dosarul otrăvirii omului de afaceri Emilian Ghebrev.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)