Astăzi 8 Iulie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 7 Iulie 2020
Abonamente

Constantin Tănase 8 Noiembrie 2014, ora 07:47    Din editia print

Marime Font

Și amintirile s-au făcut destin… (reportaj sentimental)

Chestia ce va urma poate fi una sentimentală, din care motiv rog cititorul s-o judece tot sentimental. Dacă, desigur, se poate așa ceva – să judeci sentimental. 

Nemțenii, satul meu de baștină din lunca Prutului, era cândva un sat de gospodari, cu o economie și o cultură înfloritoare, cum se scria pe timpuri la gazeta raională „Zorile comunismului”. Satul era locul de reședință al „selsovietului”, „selpoului”, colhozului „Grănicerul sovietic”, avea școală medie cu școală-internat, Casă de cultură, casă de deservire socială, câteva grădinițe, într-un cuvânt, era un sat socialist multilateral dezvoltat. Bineînțeles, nu avea biserică; temeliile bisericii noi, începute pe timpul românilor, fuseseră distruse și piatra - cărată acasă de harnicii colhoznici, iar bisericuța veche de lemn, care funcționa, a fost închisă prin 60, când consătenii mei, deschiși la tot ce e nou, la îndemnul organizației de partid a colhozului, au decis s-o rupă cu obscurantismul trecutului și să pășească pe calea nouă, luminată de ideile avansate ale științei sovietice. Satul clocotea de vuietul tractoarelor și al tractoriștilor beți care legau cu otgoane groase de metal răstignirile de pe răscrucile drumurilor, de pe lângă fântâni și le cărau la „cimitirul spiritual al istoriei”.

Astăzi, satul Nemțeni se aseamănă el însuși cu un cimitir spiritul al istoriei; nu-i vorbă, mai circulă din când în când autobuzul până la Hâncești, școala mai funcționează, se desfășoară și alegeri. Își fac loc și elementele economiei noi, de piață, de unde conchidem că foștii colhoznici se despart cu plăcere de trecutul socialist întunecat, care pe atunci li se părea luminos și pe care l-au zidit cu propriul elan cântând. Acum ei construiesc de zor viitorul capitalist luminos, dovadă - acareturile jefuite ale fostului colhoz și fermele ruinate de la marginea satului în care nu mai există nicio suflare de vită cornută mare sau mică, de unde viitorii capitaliști agricoli fură tot ce a mai rămas nefurat – câte „un list de șifer”, o fereastră, o „trubă” etc.

Loading...


Un alt semn al timpurilor noi, capitaliste este barul „Dacia”. Pe firmă chiar așa e scris: BAR DACIA și sătenii, oameni cu simțul umorului, recunoscut departe de hotarele satului, îi zic scurt, cu un singur cuvânt – Bardacia. Astăzi, Bardacia pare să fie unicul centru spiritual și cultural al Nemțenilor. Când guvernul le-a dat țăranilor liberi câte o sută și ceva de lei pentru lucrările agricole de primăvară, Bardacia a fost asaltată la propriu și la figurat. Bucuroși de chilipir, nemțenii, fără niciun fel de remușcare patriotică de natură bugetară sau agricolă, fără a se mai consulta cu primăria, au dat năvală la Bardacia și au băut banii primiți de la guvern. La replica unora (foarte puțini, de altfel) că decât ar bea banii, mai bine ar cumpăra un kil de salam și un pumn de bomboane pentru copii, viitorii capitaliști agricoli răspundeau, cu pragmatismul și umorul ce-i caracterizează: dacă fumeii mele îi priesc mai mult fasulele, de ce să-i trivojăsc stomahu cu cârnaț kapcionîi, iar copchiilor de ce să le stric dinții cu bomboane, că ce, n-ai auzit că de la dulce le chică măselele?

Și uite așa, ca să nu strice „stomahu fumeii” ori, Doamne ferește, să nu le „chice măselele copchiilor”, ex-colhoznicii au „chișăt banii la Bardacia”, cum s-a exprimat plastic și sugestiv, una din „fumeiile” rămasă cu „stomahu” sănătos și au intrat flămânzi și fără un leu în campaniile ce au urmat – agricolă și electorală. Supărați pe destin și pe vechea administrație locală, sătenii l-au răsturnat pe fostul primar, localnic, și au ales în locul lui pe un altul, venit în acel sat din alt sat.

După ultimele ploi, satul arată ca periferiile Belgradului după raidurile nocturne ale aviației NATO. Hudițele satului sunt adevărate tranșee și au devenit impracticabile nu numai pentru mașini și căruțe, ci chiar și pentru săteni: când se decid să pornească „spre centru”, ei se aseamănă cu adevărați alpiniști. Vegetația luxuriantă și huceagurile au readus speciile de păsări, trecute de mult în Cartea roșie. Cumpenele negre de la fântâni parcă-s aduse de la Muzeul satului. Turmele de capre amintesc scene bucolice din viața vechilor iudei. Peste sat plutește o liniște moartă, amestecată cu un miros jilav și fierbinte de boz înflorit (poama-câinelui, cum i se mai spune pe aici). Cu bisericuța zidită doar pe jumătate, cu un primar nou și din alt sat, cu drumuri alpine, cu case intrate în pământ, cu huceaguri pline de păsăret cântător, cu Bardacia și cu oameni îmbrăcați în zdrențe, satul copilăriei mele plutește amețit în izul arhaic al florilor albe de poama-câinelui. Două inimi de-ai avea, totuna n-ar putea cuprinde toată jalea, ce se revarsă, agresivă, când vezi aceste priveliști de la sfârșit de lume. Urci pe dealul Obilenilor și mai arunci o privire asupra Nemțenilor. O zare nemărginită, tăiată la orizont de culmile cenușii ale altei țări, respirația rece a Prutului care se scurge rușinat printre sălciile din vale, un cer adânc cu ciocârlii înnebunite de atâta soare și cântec, margini de drum, înecate în flori de sulfină și cicoare, pâlcuri de nu-mă-uita, străjuite solemn de lumânărica Domnului, cuiburi răzlețe de sânziene, rătăcite ca niște făclii galbene prin verdele amețit, și toate acestea sub un cer mai adânc decât veșnicia. Sus cerul, senin și răzbunător, jos, satul acesta pierdut în ceața amiezii, care plutește, ca o nălucă, dincolo de valul de inele de căldură ce sfredelesc distanța ce ne desparte. Sus, o lumină sinilie și infinită, un drum fără întoarcere, jos – tot ce am vrut să am, dar n-am putut să am și nu voi putea să am niciodată.

Un drum fără întoarcere într-un sat înecat în parfumul fierbinte și jilav al florilor albe de boz. Un sat care, cu cât trec anii, lasă tot mai puțin loc și pentru mine. El se uită cu ochi răi la mine, eu mă uit la el cu văzul rănit și însângerat. El – cu Bardacia lui, cu primarul lui, cu cumpenele de la fântâni, eu – cu ciocârliile mele, cu aroma uscată a florilor de nu-mă-uita, cu galbenul uleios al lumânărelelor Domnului, cu flăcăruile de sânziene și jăraticul moale al florilor de pojarniță. Între el și mine se așterne o zare străină, dar ucigător de dulce, o linie de demarcație peste care nu voi mai trece nici eu, nici satul meu…

… V-am prevenit că chestia poate fi una sentimentală. Veți zice poate că nu e bine ca un coșcogeamite bărbat să umble cu floricele și ciocârlii. Dar nu mai pot face nimic cu mine. Dacă tot recunoaștem că fiecare vine pe lumea aceasta ca să-și împlinească destinul lui, de ce să nu fim sentimentali când ne atingem de el, de acest destin? Eu mă atinsesem de el în copilărie, acolo la Nemțeni, cu râpile celea pline de flori tămâioase și ierbi în vânt cântătoare, cu larma nopților de vară, cu o lună mușcată pusă la murat în ochiurile plutitoare de băltoace, cu liniștea dimineților înrourate, perforată mărunțel de mitralierele greierilor neadormiți… Apoi, l-am pierdut de mulți ani, încâlcit în iluzii și himere. Astăzi, așezat, geometric, la mijloc – între amintirile cu flori și ciocârlii și între iluzii și himere – cine m-ar mai putea sili să-mi trădez copilăria și să aleg Bardacia? Eu aleg amintirile, cu Nemțenii copilăriei mele. Iar amintirile sunt și ele un destin, nu? Poate cel mai împlinit destin dintre toate destinele…

(fragment din prima carte, Ochiul lui Esop, 2000) 

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)