Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Comentariu 6 Septembrie 2012, ora 05:54    Din editia print

Marime Font

Și de ce ar trebui să renunțăm la românism?

A apărut o „a treia cale” perversă în discuția referitoare la identitatea națională din R. Moldova. 

 
 

Promovată de intelectuali tineri, spălați la vocabular și cu studiile la zi, pare chiar foarte atractivă și bine structurată la prima vedere. În realitate, nu este altceva decât o reluare a unor vechi teze cominterniste peste care s-a așternut o piele tânără, dar care poartă același genom.

Pe scurt, această „a treia cale” susține că românii s-au purtat ca niște colonizatori în Basarabia, că au încercat să impună (mai mult sau mai puțin cu forța) o constructivă identitară străină populației dintre Prut și Nistru. Conform acestor teze, la începutul secolului al XIX-lea când Basarabia a fost anexată la Imperiul Țarist populația de aici nu avea o structură identitară definită. Mai mult, nici în restul provinciilor locuite de vorbitorii de limbă română nu ar fi existat o conștiință identitară românească. Manualul spune clar: secolul al XIX-lea este secolul de formare a națiunilor, națiunea română nu avea cum să existe.Mergând pe urmele acestui raționament, avem o populație vorbitoare a unei limbi unice în arealul geografic carpato-danubiano-pontic, populație lipsită de identitate, înapoiată din punct de vedere politic-administrativ, aproape primitivă și complet lipsită de cultură. În două din aceste provincii s-a format - cu o viteză greu de explicat pentru premisele prea puțin favorabile - o națiune și un stat care a imitat prost modelele occidentale. Și pentru că această națiune trebuia să poarte un nume i s-a spus națiunea română (unii autori se îndoiesc până și de legitimitatea acestui nume). Teritoriul și populația dintre Prut și Nistru s-au aflat în afara ariei de acoperire a acestei noi națiuni, astfel că nu au avut niciun fel de legătură cu ea. Populația din Basarabia este tratată drept o masă incipientă, care a pornit de la zero și a avut neșansa să se afle în calea coloniștilor români care au încercat permanent să își impună construcția națională (șchioapă, cum altfel?!) asupra acestei populații. În paralel, Imperiul Rus a sprijinit o construcție identitară moldovenească.

Conform susținătorilor acestui raționament construcția identitară românească trebuie aruncată la gunoi, laolaltă cu cea identitară moldovenească de sorginte sovietică. În locul lor trebuie să fie demarată o nouă construcție identitară moldovenească. Aici deja eu nu mai prea înțeleg - logica părăsește acest raționament. Construcția identitară românească beneficiază de un maxim efort de „deconstrucție” și „demitizare”. Paragrafe întregi ne explică de ce construcțiile identitare sunt rele - și brusc, apare „noua construcție identitară moldovenească”. Păi, este bine sau nu este bine să construiești identități naționale? Și de ce identitatea națională românească ar fi mai prejos decât „noua construcție identitară moldovenească?”. Și nici nu sunt foarte lămurit cât de nouă este „noua identitate moldovenească”. Mie îmi miroase a ceva foarte vechi și foarte otrăvitor. 

Un articol de: George Damian
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul