Deși este fiziolog de meserie, doctorand în chimie și a activat timp de zece ani în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, având și zeci de brevete de invenții, acum șapte ani, a făcut o schimbare la 180 de grade în cariera ei și a ales să-și dezvolte propriul business, într-un domeniu mai puțin exploatat pe atunci, și anume, o afacere cu costume tradiționale românești.
Vorbim despre Elena Ețcu, directorul companiei „Tradiții noi”, din Chișinău, care administrează, în prezent, un atelier cu peste 60 angajați.
Fiind descendentă dintr-o dinastie de croitori și frizeri, ideea unei asemenea afaceri a luat naștere din plăcerea de a broda și, deși, aparent, de la pasiune la afacere nu e decât un pas, până a fi una de succes, cum este în prezent, Elena Ețcu a trecut prin multe greutăți. Mai mult, creatoarea, deși a avut o perspectivă foarte bună și în domeniul academic, a decis să facă ceea ce îi place. „La început a fost dificil, însă, pas cu pas, într-un timp record, am prins noțiuni de management și contabilitate, iar acum administrez o companie cu peste 60 de angajați, cu mai multe secții de producere”, afirmă Elena Ețcu.
Totodată, dacă acum șapte ani, Elena era unicul lucrător al companiei, fiind și director, și croitor, și designer, fără finanțe, în prezent are o echipă unde fiecare își face meseria cu dăruire, cucerind, astfel, un public larg. „Prima comandă de costume populare a fost la grădinița copilului meu, dar încet-încet, a aflat multă lume de noi, iar acum avem numeroase colaborări atât în țară, cât și în afara ei”, precizează creatoarea.
În ceea ce privește țesăturile din care sunt făcute iile, creatoarea susține că o parte din materiale sunt țesute la război de către moldovence, iar cealaltă parte sunt cumpărate din România, unde sunt sate întregi specializate în anumite tipuri de țesături. „De asemenea, avem câțiva parteneri care ne ajută cu țesături fine din Italia, Arabia Saudită, Ucraina. Alegem ce e mai calitativ, dar și la un preț accesibil. Așadar, iile se mai fac din in topit, foarte fin lucrat, bumbac țesut la război, mătase, batistă”, afirmă Elena Ețcu.
În timp ce prețul unei ii pentru femei variază între 700 și 1500 lei, dacă e brodată cu ajutorul unor mașini de cusut, și de la 2000 lei în sus, dacă e lucrată manual, atunci prețul cămășilor pentru bărbați variază între 800 și 2000 lei. „La o ie, spre exemplu, nu se lucrează mai puțin de două săptămâni. Totuși, dacă ar fi să luăm valoarea reală a unei ii, atunci aceasta ar costa peste 3500 lei”, ne dezvăluie antreprenoarea.
Totuși, deși iile, deocamdată, nu sunt accesibile pentru toți, creatorul popular Elena Ețcu susține că va încerca să promoveze faptul că ia este un accesoriu absolut necesar oricărei femei, fie pentru o ținută casual, de cocktail sau de seară. Această motivație este alimentată și de faptul că mulți străini apreciază și sunt impresionați de portul tradițional românesc. „Deși nu faci bani mulți dintr-o asemenea afacere, știi că ai un scop cultural-educativ și tinzi să creezi mereu modele noi, cu bun gust, care să le placă nu doar moldovenilor, ci și străinilor. Nu-i așa că ne mândrim atunci când o vedetă de la Hollywood îmbracă o ie?”, se întreabă creatoarea Elena Ețcu.
La 24 iunie, la Chișinău a fost celebrată Ziua Universală a Iei tradiționale românești, zi care a fost propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine” și care a ajuns să fie sărbătorită de către românii de pretutindeni în 48 de țări. Prima ediție a Zilei Universale a Iei la Chișinău a demarat în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală cu expoziţii de costume confecţionate de meşterii populari din întreaga țară.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul