Social

Iacob Tighineanu – chimist de talent, pedagog de vocatie

Se zice ca cel mai important lucru in viata e sa-ti construiesti o constiinta, o personalitate. Acest aforism il caracterizeaza foarte mult pe domnul profesor Iacob Tighineanu, chimist de talent si pedagog de vocatie, care isi sarbatoreste astazi un important jubileu – 70 de ani.

Originar din nordul Moldovei, Iacob Tighineanu a facut scoala primara in satul de bastina Sevirova, judetul Soroca, apoi si-a continuat studiile in satul vecin Frumusica, unde a absolvit scoala medie. Si-a facut apoi constiincios datoria de student la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie. Ulterior, timp de patru ani a activat in calitate de inginer intr-un laborator veterinar republican de radiologie. In aceasta perioada este invitat sa predea chimia la Institutul de Stat de Medicina din Chisinau si, de atunci, cariera sa prinde un contur clar. Anume aici gaseste solul fertil pentru afirmarea profesionala ulterioara, in calitate de pedagog si de savant. Catedra de chimie anorganica si analitica, in cadrul careia a activat, reprezenta un colectiv monolit si bine cotat in mediul universitar. Din 1965 pana in prezent tine prelegeri in fata studentilor, generatii de studenti fiindu-i recunoscatori pentru talentul sau de profesor, pentru logica si consecutivitatea in expunerea materiei, pentru obiectivitate la evaluarea cunostintelor.

Doar se stie, viitorul medic, indiferent de facultatea si specialitatea aleasa, pana a depune juramantul lui Hipocrate trebuie sa parcurga un intreg univers al formulelor chimice. Dl profesor Iacob Tighineanu este un adevarat magician al acestor formule, cunoscand procedee care ii ajuta pe studenti sa asimileze cu usurinta materia de studiu. A fost si a ramas partasul aplicarii metodelor si procedeelor moderne in procesul de predare si insusire a materiei, a lucrat activ la improspatarea si modificarea programelor de studii. A imbinat intotdeauna activitatea pedagogica cu cea de cercetare. Astfel, la varsta de 31 de ani a sustinut prima teza stiintifica.
 

Alma mater i-a dat mandat de specialist in domeniul chimiei, dar tot ea l-a format ca om de stiinta. Si-a facut onorabil datoria de cadru didactic, dar, concomitent, a studiat si a sintetizat materialul din care apoi a scris cea de-a doua teza. Intre anii 1978-1980 si-a pregatit doctoratul la Institutul de Chimie Fizica al AS a URSS, unde a avut posibilitatea sa cunoasca cele mai prestigioase centre stiintifice de profil din fosta Uniune. Teza de doctor habilitat in chimie a sustinut-o la Facultatea de Chimie Fizica a Universitatii de Stat „ M.V. Lomonosov” din Moscova.
 

Prin anii ’70, timp de un deceniu, la Catedra de chimie bioanorganica si biofizica a institutului de medicina de la Chisinau se crease o situatie dificila. La conducerea ei s-au perindat, consecutiv, mai multe persoane, fapt care se rasfrangea negativ asupra starii de lucruri la catedra si chiar asupra starii de spirit a colaboratorilor. Lucrurile au revenit insa la normal odata cu alegerea prin concurs, in 1985, in calitate de sef, a doctorului habilitat Iacob Tighineanu, om competent, principial si apreciat de catre colectiv pentru prestanta sa profesionala. Domnia Sa a contribuit la perfectarea mai multor aspecte didactice, stiintifice si de educatie, a facut totul pentru a moderniza catedra si a o ajusta la ritmul general universitar. Prin aceasta se explica si faptul ca ulterior a fost reales in functie de trei ori la rand.
 

In anul 1987, sefului de catedra Iacob Tighineanu i se confera titlul didactico-stiintific de profesor universitar. In acelasi an, toate disciplinele chimice din cadrul diverselor catedre ale ISMC au fost comasate in una singura – Catedra de chimie generala si bioorganica, condusa, de asemenea, de dumnealui. Planurile, programele noi sunt revazute in conformitate cu noile cerinte ale timpului. Si astazi Domnia Sa, fiind unul dintre veteranii pretuiti si onorati, se prezinta cu regularitate la prelegeri, participa la imbunatatirea procesului de instruire si educatie. Destinul i-a oferit minunata ocazie sa activeze in invatamantul medical, sa dezvaluie in fata studentilor stiintele vietii: chimia bioanorganica, chimia bioorganica si chimia biofizica, totodata efectuand si cercetari stiintifice.
 

Capacitatile intelectuale, insotite de exigenta, marinimia si curajul civic, l-au ajutat sa manifeste verticalitate in diverse circumstante ale vietii. Astfel, a fost mereu in aceeasi simtire si gandire cu cei incadrati in valul de renastere nationala. A fost si a ramas omul-luptator pentru mai bine, un promotor al reformelor benefice in invatamant, inclusiv in cel medical.
Rodul muncii sale fructuoase il constituie cele peste o suta de lucrari stiintifice, manuale, inventii si inovatii realizate pe parcursul a 45 de ani de activitate la USMF „Nicolae Testemitanu”. De la fondarea catedrei, au fost sustinute 15 teze de doctor si una de doctor habilitat in chimie.
 

In numele corpului profesoral-didactic, al tineretului studios al universitatii, il felicitam cordial pe mult stimatul profesor Iacob Tighineanu cu prilejul aniversarii si ii dorim sa aiba parte de ani multi inainte, toti cu sanatate, cu vesti bune de la prieteni si de la ai casei, bucurii de la cei dragi si apropiati. Fie ca seninatatea si buna dispozitie sa-l insoteasca mereu, iar sufletul sau sa ramana larg deschis catre oameni.

Ion Ababii,
rector, profesor universitar

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *