Actualitate

Ian Brzezinski face apel la NATO să-l oprească pe huliganul rus

Potrivit lui Ian Brzezinski, de o importanța reală este consolidarea prezenței militare americane în Europa de Est: raman în vigoare planurile pentru o brigada de tancuri si desfasurarea in Polonia a unui batalion de aviatie. În plus, administrația Trump a anunțat intenția de a crește finanțarea pentru „Inițiativa Europeană de Descurajare“ cu un miliard de dolari.

„Deci, declaratiile pot provoca interpretari, dar acțiunile sunt lipsite de ambiguitate – ideea de bază este că Rusia este o amenințare pentru Occident“ – sustine Ian Brzezinski.

Expertul ne aminteste că Rusia a crescut puterea de foc a artileriei sale și a mărit capacitatea de desfasurare rapida a forței militare de mare dimensiune. „De-a lungul ultimilor zece ani, Putin a pus în practică un plan de modernizare pentru care s-au cheltuit peste 700 de miliarde de dolari. Rezultatul este vizibil. Rusia are acum un sistem de apărare anti-rachetă modern, avioane de lupta, nave de război și a reorganizat forțele speciale. Pentru a evalua progresul este suficient sa comparam invazia fără valoare în Georgia din 2008 și anexarea Crimeei în 2014, care a fost realizata profesional”- susține Brzezinski. Potrivit expertului, Rusia înca nu are o armată capabila să reziste celei americane. Cu toate acestea, ea poate juca acum rolul unui bătăuș mult mai puternic în regiune, avertizeaza analistul american.

Iar cele patru batalioane americane și o brigada de tancuri în țările baltice nu este suficient pentru a-l opri pe acest „huligan“, deoarece 4.000 de militari NATO nu pot acționa ca o contrapondere reală pentru armata de 300.000 de soldati de sub comanda lui Putin. Cei 4.000 pot acționa doar ca „factor de descurajare“, în caz de conflict lor li se vor alatura suficient de repede întăriri armate.

„Acest aspect mă îngrijorează, pentru că alianța nu a confirmat încă faptul că are pregătite planuri operaționale. Primii, după cum am înțeles, la lupta ar trebui să alăture cei 40.000 de soldati din Forța de Reactie Rapida a NATO, dar care încă nu a efectuat un exercițiu comun care sa arăte că Alianța este capabilă să transfere rapid forțe mari pe flancul său estic”, – afirma expertul.

În același timp, în opinia sa, nu ar trebui să ne temem că Rusia va începe în mod real o operațiune militară în țările baltice sau în Arctica. „Preocuparea vine, mai degrabă, din ofensiva militarismului rus și tacticile provocatoare ale lui Putin, care ar putea duce la incidente care sa amenințe să escaladeze conflictul. De exemplu, după ce americanii au doborât un avion de luptă sirian, Putin a intensificat acțiunile provocatoare cu participarea aviației în regiunea Mării Baltice“, – spune Brzezinski. Autorul cere de la NATO sa-si consolideze forțele în estul Europei și sa reacționeze puternic la provocări, înăsprind sancțiunile politice și economice, descurajand astfel Rusia sa contininue cu provocarile.

Experții sunt de părere că acțiunile lui Putin cauta să atinga mai multe obiective: „El vrea să reînvie în regiune sfera de influență a Rusiei, care a existat înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, să preia controlul asupra întregului teritoriu al fostei Uniuni Sovietice și, desigur, sa restabileasca aura ezoterica a măreției Rusiei, dar în primul rând – să discrediteze NATO și sa submineze unitatea aliantei”.

În plus, liderul rus încearcă să submineze Uniunea Europeană, sprijinindu-i pe eurosceptici și populiști. „În acest sens, el nu a atins încă mare succes, cu toate că, desigur, a intervenit în procesul electoral și politica internă a SUA și statelor membre UE, folosind în scopuri politice presiunile economice și amenințări la adresa vecinilor săi, state membre NATO”.

În acest sens, Rusia este pentru Occident o problemă serioasă, afirma analistul.

Între timp, SUA au preluat rolul activ în NATO și pe arena europeană, dar, de asemenea, au decis să folosească forța în Siria, lucru evitat de administrația Obama. În plus, noul guvern de la Washington și-a exprimat mai clar sprijinul pentru Kiev, a înasprit sancțiunile și a afirmat că acestea vor ramane in vigoare „atâta timp cât Rusia nu va pleca din Ucraina“, a spus Brzezinski. El și-a exprimat de asemenea speranța că Washingtonul nu va face „teribila greșeală“ sa recunoasca anexarea Crimeei, ci dimpotrivă, va continua în mod constant sa strânga lațul sancțiunilor, folosind toate instrumentele de influență disponibile.

„Nici SUA, și nici UE nu au profitat pana in prezent de enorma influența economică pe care o posedă. Aceste doua economii, cu un PIB de 18 trilioane de $, sunt integrate cu restul lumii și au surse de energie suficiente. Rusia, cu un PIB de 2 trilioane $ este o benzinarie care deservește un singur client – Europa. În ciuda acestui fapt, pana acum ne-am limitat sa impunem sancțiuni împotriva unor companii individuale și a unor politicieni, dar nu am impus un embargo care sa afecteze întreaga economie rusa“, – a concluzionat expertul american. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *