Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:51
Abonamente

Editorial 24 Februarie 2014, ora 06:16    Din editia print

Marime Font

Ianukovici, noul Lukaşenko şi frica de libertate

Un lucru a devenit limpede în ultimele zile: preşedintele Ianukovici nu intenţionează să cedeze.  

 
 
 

Negocierile purtate cu opoziţia până acum au avut ca scop să câştige timp. Ianukovici nu doreşte să renunţe la putere, nu vrea să organizeze alegeri anticipate – şi mai presus de toate nu doreşte sub nicio formă să se abată de la cursul supunerii în faţa Moscovei. Ianukovici face tot posibilul pentru a menţine parteneriatul Moscova-Kiev aşa cum a fost stabilit, chiar şi împotriva unei părţi a poporului.

Doar că ucrainenii nu pot fi cumpăraţi, chiar dacă este vorba de miliarde de dolari venite cadou din Rusia. Lucrurile au scăpat de sub control rău de tot la Kiev – nimeni nu neagă că forţele Ministerului de Interne au obligaţia să menţină ordinea, însă trebuie văzut şi cum se realizează această menţinere a ordinii. Una din reclamaţiile cele mai juste ale protestatarilor din Kiev se referă la starea impunătoare a forţelor de ordine care în foarte multe situaţii şi-au depăşit atribuţiile. Din păcate, nu au fost deschise anchete în numeroasele cazuri de răpire şi tortură reclamate de protestatarii ucraineni. Până acum au suportat rigorile legii doar manifestanţii violenţi, poliţiştii care şi-au depăşit atribuţiile au fost lăsaţi în pace. Cu cât trece mai mult timp petrecut în confruntări, cu atât există mai puţine şanse pentru reluarea dialogului, iar Ianukovici pare că nu îşi mai doreşte în realitate dialog cu nimeni în afară de Moscova. Dacă va insista în această poziţie, Ianukovici va ajunge un al doilea Lukaşenko al Europei.Şi aşa ne întoarcem la Chişinău, unde un politician tânăr şi umblat ca Dodon afirmă pe blogul său că nu îşi doreşte o „demonocraţie” precum cea a Uniunii Europene, ci vrea o autocraţie care să asigure ordine şi prosperitate. Fluiditatea şi dezbaterea continuă dintr-un regim democratic le pot părea multora obositoare şi sterile. Însă comparaţi aceste probleme cu posibilitatea de a dispărea peste noapte dintr-o autocraţie, un pericol care îl ameninţă pe orice cetăţean, indiferent cât de aproape ar fi de cercul puterii. Un zâmbet greşit adresat noii gimnaste preferate a autocratului şi zâmbăreţul dispare. 

Un articol de: George Damian
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md