Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 14:49
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora 12:58

Iată ce îi trebuie copilului pentru a se dezvolta şi a crește fericit

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Copiii cresc, învață şi se dezvoltă nu pentru că îi tragem de urechi, ci pentru că sunt copii. Acest lucru e incorporat în ei. Pentru ca copilul să vrea să cunoască totul nu ai nevoie de tehnici speciale. Copilul doar trebuie să nu aibă frică şi să-i fie interesant.

 Fără frică – e atunci când părinții sunt bine. Când aceștia iubesc, sunt alături de el şi copilul pentru ei întotdeauna e bun. Dacă copilul e singur, respins, dacă se teme de furia şi frustrarea părinților – atunci nu se poate dezvolta. Toate forțele psihice se consumă pentru a face faţă anxietății. Cum spun psihologii: Efectul frânează intelectul. Sistemul limbic se răzvrătește și nu-i permite creierului superior (cortical) să funcționeze. Atunci ce fel de activitate cognitivă poate fi.

Iar dacă copilul e liniștit pentru relația sa cu părinții, el se întoarce cu spatele la ei, cu faţa la lume şi merge s-o exploreze.Dacă copilul trăiește într-un mediu bogat spiritual şi mintal, un mediu interesant, intrigant, dacă însuși părinților le este interesant totul, dacă au prieteni inteligenți și interesanți cu care comunică în prezența copiilor, dacă au un job iubit despre care vorbesc acasă cu copiii, atunci nu au necesitatea să dezvolte ceva forțat în copil. Necesitatea firească de a învăța îşi va face treaba.

Singurul lucru pe care este foarte important să-l urmărești – ca copilului să nu-i fie frică în relația cu tine și cu lumea în general. Activitatea cognitivă nu tolerează stresul puternic şi îndelungat. În cazul în care copilului îi este rău, se teme, e singur atunci nu va fi interesat de cunoștințe noi.

Îmi place foarte mult textul lui Gordon Neufeld: “Dezvoltarea are loc în punctul de liniște” Așa este. Şi nu doar la copii, ci și la adulți. Aşa suntem noi oamenii construiți: de îndată ce nevoile de bază ne sunt satisfăcute, imediat ce suntem calmi şi ne este bine, suntem nerăbdători să aflăm sau să facem ceva nou.

Pentru ca un copil să se dezvolte bine şi ca activitatea sa cognitivă să înflorească, e nevoie doar de dragostea părinților, o atmosferă bună în casă, securitate, încredere.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md