Astăzi 28 Martie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:43
Abonamente

Actualitate 7 August 2019, ora 10:40

Ideologia urii și cum se poate lupta cu ea

Marime Font

Mulți dintre criminalii în masă din zilele noastre scriu câte un manifest. Ei nu omoară doar pentru că au fost afectați psihologic de o traumă. Ei nu omoară doar pentru că sunt jalnic de singuri și profund pesimiști în privința propriei vieți. Ei sunt inspirați să ucidă de către o ideologie împărtășită, o ideologie pe care ei speră s-o răspândească printr-un val de teroare, scrie New York Times, citat de Rador.

Cea mai clară formulare a acelei ideologii a fost scrisă de bărbatul inculpat pentru seria de omoruri din Christchurch, Noua Zeelandă. Manifestul lui a fost citat de alți teroriști; cel suspectat de împușcăturile în masă din acest weekend din El Paso l-a citat în propriul său manifest.

Nu e tocmai lucrul la care v-ați fi așteptat. La un moment dat autorul scrie despre călătoriile sale prin toată lumea: „Peste tot pe unde am călătorit, cu doar câteva mici excepții, am fost tratat minunat, adesea ca un musafir și chiar ca prieten. Diversele culturi ale lumii m-au întâmpinat cu căldură și compasiune și m-am bucurat foarte mult de aproape fiecare moment pe care l-am petrecut cu ele.”

Loading...


Ideologia pe care o propovăduiește el în continuare este extrem de mult bazată pe rasă, dar nu este xenofobie sau supremație albă în sensul lor clasic. Cea mai pregnantă trăsătură a ei este esențialismul. Cel mai important lucru pe care-l poți cunoaște despre o persoană este rasa lui sau a ei. Un alb privește lumea ca un alb și un latino-american ca un latino-american. Identitatea este rasială.

A doua trăsătură importantă este separatismul. Rasele sunt sănătoase atunci când sunt pure și nediluate. Lumea este sănătoasă atunci când oamenii de rase diferite trăiesc separat. Lumea este bolnavă atunci când rasele se amestecă. „Sunt împotriva amestecului raselor, întrucât distruge diversitatea genetică și creează probleme de identitate”, a scris suspectul din El Paso.

A treia trăsătură este darwinismul rasial. Rasele sunt prinse într-o luptă darwiniană în cadrul căreia încearcă să-și depășească adversarii prin reproducere. În prezent rasa neagră și cea brună sunt mai puternice decât rasa albă și sunt pe punctul de a o anihila prin invazie.

Imigranții, scria suspectul din Christchurch, provin „dintr-o cultură cu rate înalte ale fertilității, încredere socială mai mare și tradiții solide, robuste, care urmăresc să ocupe pământurile popoarelor mele și să-mi substituie etnic propria populație.”

Dacă le permitem să vină la noi în țară, imigranții bruni îi vor copleși pe albi tot așa cum europenii i-au copleșit pe americanii nativi în urmă cu secole. După cum s-a exprimat suspectul din El Paso: „Nativii nu au luat în serios invazia europenilor, iar acum ce a mai rămas este doar o umbră a ceea ce era”. Imigrația înseamnă înlocuirea albilor. Imigrația înseamnă genocidul albilor.

Aceasta nu este o ideologie născută din încrederea de sine a albilor, ci, din contră, din insecuritatea lor.

Această ideologie reprezintă o formă extremă a unei mișcări mai ample - anti-pluralismul - care acum a căpătat multe forme. Naționaliștii de tipul lui Trump, populiștii autoritari și jihadiștii islamici sunt versiuni diferite ale anti-pluralismului.

Aceste mișcări sunt reacții împotriva diversității, fluidității și naturii interdependente a vieții moderne. Anti-pluraliștii tânjesc la revenirea la niște frontiere clare, adevăruri consacrate și identități stabile. Ei ucid pentru o fantezie, o lume ce strălucește în imaginația lor, dar care în viața reală nu a existat vreodată.

Lupta dintre pluralism și anti-pluralism este una dintre marile lupte letale ale vremurilor noastre și se poartă pe toate fronturile.

Noi, pluraliștii, nu credem că ființele umane pot fi reduse la o unică etichetă rasială. Fiecare persoană constituie o simfonie de identități. Viețile noastre sunt bogate fiindcă fiecare dintre noi conține multitudini.

Pluraliștii cred în integrare, nu în separare. Noi prețuim acea integrare care anti-pluraliștilor le induce atacuri de panică. În urmă cu jumătate de secol puține mariaje depășeau granița culorii pielii. Acum, 17% din mariajele americane sunt interrasiale.

Pluraliștii extind necontenit definiția lui „noi”, în loc să o restrângă. Acum 80 de ani protestanții, catolicii și evreii nu se înțelegeau, astfel că a fost creată o nouă categorie, „iudeo-creștin”, care a introdus oameni până atunci certați într-un nou „noi”. Acum 30 de ani au început să apară rivalități între negri și latino-americani, și astfel a fost utilizată categoria „oameni de culoare” pentru a se crea un „noi” mai larg.

Pluraliștii cred că amestecul culturilor a fost dintotdeauna și ar și trebuie să fie condiția umană. Toate culturile se definesc și se reînnoiesc pe sine prin întâlnirea cu celelalte. O cultură pură este o cultură moartă, în vreme ce un amalgam cultural este o cultură creativă. Însăși civilizația pe care separatiștii albi caută să o conserve este produsul unor valuri anterioare de imigrație.

În fine, pluralismul înseamnă aventura vieții. Pluralismul nu înseamnă doar să ai oameni diverși coexistând în același loc. Înseamnă să ieși din carapace să te implici în viața celorlalți. Este un dialog constant care nu are final, întrucât nu există un unic răspuns privitor la felul în care ar trebui să trăim.

Viața într-o societate pluralistă este o spirală care se rotește continuu. Există inamici ai pluralismului care o sfâșie și țesătorii ai comunității care o leagă într-un tot. Nu există vreun punct nemișcat. E numai schimbare, fluiditate și mișcare de la cap la coadă.

Teroriștii visează la o lume pură, statică. Însă unicul lucru static este moartea, acesta fiind și motivul pentru care ei sunt atrași atât de patologic de moarte. Pluralismul înseamnă mișcare, interdependență și viață. Lupta care va urma este legată de valori concurente în aceeași măsură în care e legată și de controlul armelor de foc și vindecarea rănilor sufletești. Pluralismul înflorește atunci când le spunem pe nume lucrurilor pe care teroriștii le urăsc la noi - și când le trăim.

Articol de David Brooks, New York Times (traducere Rador)

https://www.hotnews.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 28 Martie 2020, ora: 18:43 de Silviu Tănase

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova Din editia print / Foto: colaj Timpul.md

Erodarea imaginii unui guvern, are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern, generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, până când oamenii vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:02

Republica Macedonia de Nord este oficial un nou stat NATO, al 30-lea. Am îndeplinit visul generaţiilor

Republica Macedonia de Nord este oficial un nou stat NATO, al 30-lea. Am îndeplinit visul generaţiilor

Macedonia de Nord a aderat, vineri, la Alianţa Nord-Atlantică, devenind al 30-lea stat membru al organizaţiei, informează Mediafax, care citează Deutsche Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:00

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

Acțiunile guvernării în contextul combaterii răspândirii coronavirusului îi alertează pe medici. Unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican infectați cu COVID-19 a lansat o petiție pe internet în care cere autorităților să-și rectifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:39

LIVE VIDEO / Coronavirus în R. Moldova: Ministerul Sănătății prezintă date actualizate despre numărul de infectați și starea lor

LIVE VIDEO / Coronavirus în R. Moldova: Ministerul Sănătății prezintă date actualizate despre numărul de infectați și starea lor

În prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 199 de cazuri cu COVID-19. Despre aceasta a declarat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing de presă. 11 persoane au fost tratate, iar două persoane au decedat de la începerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:04

INFORMAȚII OFICIALE / Cetățenii R. Moldova care vor să revină ACASĂ cu curse aeriene charter se pot înregistra ONLINE pe paginile ambasadelor

INFORMAȚII OFICIALE / Cetățenii R. Moldova care vor să revină ACASĂ cu curse aeriene charter se pot înregistra ONLINE pe paginile ambasadelor

Ministerul moldovean de externe anunță că începând de sâmbătă, 28 martie, moldovenii care vor să revină în țară cu curse aeriene charter se pot înregistra pe paginile de net și Facebook ale ambasadelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 08:03

România a primit al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud / Au fost aduse Ministerul Apărării (FOTO)

România a primit al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud / Au fost aduse Ministerul Apărării (FOTO)

 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că alte aproximativ 45 de tone de echipamente medicale vor fi aduse, sâmbătă, din Coreea de Sud, cu o aeronavă C-17 Globemaster III. Astfel, vor ajunge în ţară încă 100.000 de combinezoane de protecţie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:57

România: Numărul MORȚILOR a ajuns la 26 de victime

România: Numărul MORȚILOR a ajuns la 26 de victime

​Numărul deceselor din cauza coronavirusului a ajuns în România la 26, după ce un bărbat de 65 de ani din județul Timiș a murit la la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:53

Surse: Arafat l-a umilit total pe Ludovic Orban! Cum l-a îngenunchiat pe premierul României este jenant

Arafat l-a umilit total pe Ludovic Orban! Cum l-a îngenunchiat pe premierul României este jenant

Raed Arafat pare a fi de departe cel mai abil politician din România, după Traian Băsescu, căruia, însă a reușit să-i dărâme totuși un guvern. Indiferent de partidele care s-au perindat pe la putere, el a rezistat eroic în funcția de șef a ceea ce astăzi este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:46

Bilanţul pandemiei de COVID-19 în SUA: peste 100.000 de cazuri

Bilanţul pandemiei de COVID-19 în SUA: peste 100.000 de cazuri

La aproape trei luni de când omenirea a început să vorbească despre noul coronavirus SARS-CoV-2, pandemia de Covid-19 - declarată între timp - continuă să facă ravagii pe continentul european și își face simțită prezența tot mai pregnant în Statele Unite....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:45

OFICIAL / Republica Moldova va trece la ora de vară duminică, 29 martie

OFICIAL / Republica Moldova va trece la ora de vară duminică, 29 martie

Republica Moldova va trece la ora de vară pe 29 martie, ultima duminică a lunii. Ceasurile vor fi schimbate cu o oră înainte. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:42

Renato Usatîi: Igor Dodon a cerut CNA-ului, SIS-ului și Procuraturii să mă DISTRUGĂ

Renato Usatîi: Igor Dodon a cerut CNA-ului, SIS-ului și Procuraturii să mă DISTRUGĂ

Președintele Igor Dodon ar fi cerut CNA, SIS-ului și Procuraturii Anticorupție să-l distrugă pe liderul Partidului Nostru Renato Usatîi. Despre aceasta edilul de la Bălți a anunțat într-un live pe Facebook, în care a spus că l-a înfuriat pe Dodon după a reușit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 04:43

Horoscop lunar DRAGOSTE APRILIE 2020. Mai multă energie în relații

Horoscop lunar DRAGOSTE APRILIE 2020. Mai multă energie în relații

Horoscop lunar dragoste APRILIE 2020 iti dezvaluie care sunt oportunitatile, provocarile sau situatiile de care avem nevoie de la Univers. Luna APRILIE se anunta intensa din punct de vedere astral. Afla in continuare cum se vor rasfrange acestea asupra vietii amoroase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 00:04

Nicolae Negru // Unirea rațională sau de ce mă alungă Chirtoca de acasă?

Nicolae Negru // Unirea rațională sau de ce mă alungă Chirtoca de acasă?

E 27 martie, Ziua Unirii, și e o ocazie potrivită să-i răspund domnului Chirtoca, consilier în Consiliul Municipal Chișinău, președintele companiei DAAC Hermes S.A., fondator al Asociației istoricilor și politologilor PRO Moldova, care mă acuză de „ne-iubire de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 20:03

ULTIMA ORĂ /// ZECE cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// ZECE cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 10 persoane sunt infectate, 2 sunt suspecte, 17 se află în carantină și 112 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 19:11

Oleg Serebrian: Dacă dintre două rele nu alegi nici una, te poți alege cu amândouă

Oleg Serebrian: Dacă dintre două rele nu alegi nici una, te poți alege cu amândouă

Caricaturizând oarecum lucrurile... Mai întâi ascultăm ce ne spun virusologii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 18:48

BILANȚ ÎNGROZITOR: Aproape 1000 de persoane au murit în ultimele 24 de ore în Italia

BILANȚ ÎNGROZITOR: Aproape 1000 de persoane au murit în ultimele 24 de ore în Italia

Bilanțul deceselor în Italia a crescut la 9.134, după ce țara a raportat vineri 969 noi decese, acesta fiind cel mai grav bilanț raportat de la începutul pandemiei, relatează AFP

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 18:26

PETIȚIE / Cerem ministrei Dumbraveanu RESTABILIREA în funcție a d-lui Anatolie Ciubotaru la Spitalul Republican

PETIȚIE / Cerem ministrei Dumbraveanu RESTABILIREA în funcție a d-lui Anatolie Ciubotaru la Spitalul Republican

A lucrat chirurg toata viata lui, cel mai mult - chirurg toracal (de plamini) vreo 15 ani si cardiochirurg mai mult de 25 de ani. Peste 20 de ani a condus Serviciul de Chirurgie a Inimii din cadrul SCR. A lucrat 5 ani in Germania, la fel in cardiochirurgie, chirurgie experimentala si a predat in...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 17:54

Testul rapid pentru CORONAVIRUS cu precizie de 95%: rezultatul e gata în mai puțin de 2,5 ore

Testul rapid pentru CORONAVIRUS cu precizie de 95%: rezultatul e gata în mai puțin de 2,5 ore

Testul acesta a fost dezvoltat de Bosch și, în faza de cercetare în laborator, s-a dovedit atât rapid, cât și eficient. Conform companiei, testul rapid permite depistarea simultană a zece agenți patogeni respiratori pentru diagnosticarea diferențială și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 17:00

+ 22 DE CAZURI NOI de infectare cu virusul Covid-19. Bilanțul în Moldova a ajuns la 199 de persoane infectate. 9 oameni au fost TRATAȚI

+ 22 DE CAZURI NOI de infectare cu virusul Covid-19. Bilanțul în Moldova a ajuns la 199 de persoane infectate. 9 oameni au fost TRATAȚI

 Alte 22 de cazuri noi de infecție cu COVID-19 confirmate astăzi de laboratorul ANSP, dintre care 18 cu transmitere locală (Chișinău, Soroca, Ștefan-Vodă, Bălți, Ialoveni, Transnistria) și 4 de import, la cetățeni reveniți din România, Rusia, Franța și Marea Britanie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 16:49

Tentativă de suicid, la BOTANICA. Un bărbat amenința că va sări de la etajul șapte / VIDEO

Tentativă de suicid, la BOTANICA. Un bărbat amenința că va sări de la etajul șapte / VIDEO

Tentativă de suicid, în capitală. Un bărbat amenința că va sări de la etajul 7. S-a întâmplat în data de 27 martie, în jurul orei 13.40, pe bulevardul Dacia din capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 16:31

Un italian în vârstă de 101 ani s-a VINDECAT de COVID-19 și a fost EXTERNAT din spital

Un italian în vârstă de 101 ani s-a VINDECAT de COVID-19 și a fost EXTERNAT din spital

​​Un bărbat în vârstă de 101 ani a fost externat din spital după ce s-a vindecat de noul coronavirus, a declarat Gloria Lisi, viceprimarul orașului italian Rimini, citat de CNN. Bărbatul, care a fost numit doar „domnul P”, a fost internat la spitalul din Rimini,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)