Editorial

Idioţenia, între crimă şi plăcere

Declaraţia e adresată preşedintelui României, Traian Băsescu, iar o copie a fost remisă Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.
Precum e şi firesc în nefirescul R. Moldova de astăzi, „cea mai idioată Declaraţie” este semnată de nişte reprezentanţi prin excelenţă ai „speciei marginalilor” – cei câţiva membri ai Partidului „Patrioţii Moldovei”. (Sunt sigură că într-o zi sau două cu ei se vor solidariza, cel puţin, marginalii de la PSD-ul lui Şelin, despre care colegul meu a uitat să menţioneze, deşi ei nu scapă nici un prilej să se bage în seamă şi să-şi manifeste antiromânismul şi antieuropenismul.) Aşadar, în ziua de 24 ianuarie 2012, când românii serbau ce-a de-a 153-a aniversare a Unirii din 1859, „în legătură cu…, reieşind din…, ţinând seama de… şi cont de faptul că…”, patrioţii-…oţi ai Moldovei au făcut mutre deştepte şi au conchis că „Republica Moldova este succesoare cu drepturi depline a statului istoric MOLDOVA MARE”, motiv din care formaţiunea „…face publică desfacerea Acordului cu privire la unificarea Principatului autonom Moldova şi a Valahiei, care s-a produs la 24 ianuarie 1859”…

„Parcă nu suntem în 1 aprilie!”, mai că mi-a venit şi mie să exclam, precum a făcut amica Oxana Iuteş la aflarea veştii despre lansarea trenului Chişinău-Milano. Deşi, recunosc, chiar şi un tren mergând spre Milano dintr-o ţară în care drumurile mai rămân pline cu gropi, un tren care porneşte cu şase vagoane şi ajunge doar cu două, celelalte apucând-o, de la Bucureşti, spre alte destinaţii, pare o gluma mai puţin gravă decât „desfacerea Acordului cu privire la unificarea Principatului autonom Moldova şi a Valahiei, produs la 24 ianuarie 1859”. E ca şi cum m-aş apuca eu să denunţ actul de constituire al Statelor Unite ale Americii…

„Câinii latră, caravana trece”, vor spune mulţi şi vor avea dreptate. Partea proastă e că, pentru anumite segmente de cetăţeni, lătratul acestor jigodii are efectul de pictură chinezească care le surpă creierii şi le întunecă mintea. Iar consecinţele sunt multiple – de la intimidarea celor pentru care R. Moldova este cel de-al doilea stat românesc şi al cărui viitor îl văd, de asemenea, prin România, până la schimbarea balanţei opiniei publice în favoarea unei Uniuni Euroasiatice, renunţând la Uniunea Europeană.

Patrioţii-…oţi ai Moldovei ştiu acest lucru şi mizează pe el, de aceea se şi rânduiesc cu protestele la Ambasada României. Astăzi, partidul patrioţilor, mâne al social-democraţilor, poimâine tineretul rus, mai răspoimâine tineretul conservator… şi de la capăt. Dacă mai au noroc să-i filmeze vreo televiziune – ori de vreun jurnalist, alde mine, care le dedică un editorial întreg -, îşi consideră misiunea îndeplinită. Şi cred că toată ţara îi crede.

Dar eu am scris ca să ştie că nu e chiar aşa. Că nu e chiar în puterea oricărui… patriot să demoleze o ţară. Precum nu e în puterea oricărui jurnalist să denunţe actul de constituire al Statelor Unite ale Americii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *