Editorial

Iertarea care eliberează

Şi nu banalul şi tehnicul „îmi pare rău” – deşi nici pe acesta nu am învăţat încă să-l spunem, nici măcar atunci când suntem conştienţi şi convinşi că am greşit – dar iertarea adevărată, care îl eliberează pe cel vinovat, dar şi pe cel care a avut de suferit. Gândurile au pornit de la o melodie cântată la un final de petrecere – „am să te iert în fiecare noapte şi-ai să mă minţi în fiecare zi…” – şi au ajuns la un vers din poetul rus Vladimir Levi, care s-ar traduce în felul următor: „Iubirea se măsoară cu puterea de a ierta, ataşamentul – cu durerea despărţirii, iar ura – cu dispreţul cu care îţi aminteşti de promisiunile făcute” (pentru cei care ştiu rusa, vedeţi http://www.serann.ru/t/t322_3.html).

Cine ştie să ierte mai uşor – bărbaţii sau femeile? Cei părăsiţi sau cei care părăsesc? Cei răniţi sau cei care, voit sau ne-voit, rănesc? De ce ar trebui iertate şi „victimele”, nu doar „călăii”? Dar poate că „victimele” şi-au dorit atât de mult să fie victime, încât „călăilor” nu le-a rămas decât să fie călăi?

I-am pus întrebarea unui amic care, de peste 13 ani, nu-i poate ierta unei femei faptul că a iubit-o. Iar ea l-a părăsit… Şi nu-i poate ierta cu atâta pasiune, încât nici măcar un pahar de vin, la o reuniune mondenă unde se pomenesc din întâmplare, nu binevoieşte să-i aducă… L-am întrebat dacă e convins că a iubit-o şi dacă, nu cumva, era doar ideea lui despre sine. Sau poate că soclul pe care o urcase era, în realitate, o colivie de rigori cărora ea nu le putea şi nu dorea să le facă faţă? Iar ea a simţit acest egoism al lui şi l-a eliberat… L-am sfătuit s-o elibereze şi el, iertând-o şi, astfel, să se elibereze şi pe sine. Iar la următoarea reuniune mondenă, să ciocnească un pahar.

Timpul. Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *