Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 28 Mai 2020, ora 19:49

Igor Șarov: „Suntem categoric împotriva comasărilor automate ale universităților”

Marime Font

Institutul de Relații Internaționale și Universitatea „Dimitrie Cantemir”, fosta Universitate a Academiei de Științe, urmează a fi absorbite de Universitatea de Stat din Moldova.

Promoțiile din acest an ar trebui să fie ultimele, dacă inițiativa ministrului Igor Șarov va fi aprobată în ședința de guvern. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Șarov explică de ce este necesară optimizarea rețelei de universități de stat și care sunt pașii următori pe care-i are în vedere.

Igor Șarov: „Analizele care au fost făcute pornesc de la anumite realități. Realitatea este recunoscută unanim: avem puțini studenți și avem multe universități. Conform ultimelor date estimate, numărul de studenți care își fac studiile la licență, master în învățământul superior în perioada anului 2015 a constituit 89.528 de studenți, iar în anul de studii 2019-2020 s-a diminuat până la 52.739 de studenți. Actualmente, la universitățile care urmează a fi fuzionate, numărul de studenți este de 364 de studenți la IRIM (Institutul de Relații Internaționale din Moldova), datele la 1 octombrie 2019 la licență și master, iar la acest moment are 309 studenți, deci în descreștere. La Universitatea „Dimitrie Cantemir” din 243 de studenți la 1 octombrie 2019 la acest moment au rămas 184 de studenți la licență și master. Noi vorbim despre un proces de raționalizare care are la bază mai multe criterii. Au fost stabilite domeniile strategice: învățământul pedagogic, medicină, inginerie și IT.”

Loading...


Europa Liberă: Ce înseamnă aceste domenii strategice? Ele vor fi vizate sau nu?

Igor Șarov: „Nu. Din contra, ne-am pus ca prioritate de dezvoltare care se vor regăsi în comanda de stat ca și o prioritate. Al doilea moment este faptul că programe similare acestor două universități se regăsesc și în alte universități. Al treilea moment: numărul mic de studenți. Patru: costurile mari pentru instruirea unui student. Spre exemplu, costul de instruire per student la IRIM a fost 53.400 și în comparație, să spunem, cu Universitatea de Stat din Moldova, unde costul este de 33.130 de lei pentru anul precedent de studii. Și, în sfârșit, încă un argument este lipsa spațiului de instruire la IRIM, care creează incomodități pentru Colegiul „Alexei Mateevici”, unde este amplasată instituția, colegiul având o capacitate de 900 de elevi, iar actualmente învață în el 850 de elevi și observăm (ceea ce ne bucură) o tendință de creștere a interesului pentru specialitățile pedagogice la colegiu. În ceea ce privește pașii care urmează să fie făcuți până la 1 septembrie, noi îi vedem în felul următor: a fost elaborat un proiect de hotărâre de guvern pentru absorbția de către Universitatea de Stat din Moldova a IRIM-ului și a Universității „Dimitrie Cantemir”. O să fie anunțat colectivul în momentul care va trece hotărârea de guvern, care, de altfel, va fi supusă unei analize publice și puteți să faceți cunoștință cu această hotărâre de guvern. Colectivul va fi anunțat despre procesul de fuziune și despre faptul că vor fi disponibilizați doar în cazul că nu vor fi angajați la Universitatea de Stat din Moldova. În acest an, următorul pas - IRIM și Universitatea „Dimitrie Cantemir” nu vor avea admitere.”

Europa Liberă: Fuziunea va avea loc într-o perioadă mai scurtă, adică două-trei luni sau cât timp va dura?

Igor Șarov: „Până la începutul anului de studii, în așa fel ca studenții care învață la aceste universități să-și poată continua studiile fie la Universitatea de Stat din Moldova, fie la oricare din universități unde vor dori și unde există programe similare. IRIM și Universitatea „Dimitrie Cantemir” vor încheia acest an universitar pentru studenți, vor elibera diplome pentru absolvenți și vor fi constituite comisii pentru predarea patrimoniului, în așa fel încât noul an de studii să fie început la Universitatea de Stat din Moldova ori pentru studenții, repet, care vor dori la alte universități, care își fac studiile la moment la acestea, să aibă posibilitatea de a alege. Despre necesitatea la întrebarea pe care Dvs. mi-ați dat-o, estimările care au fost realizate cu susținerea Fondului Monetar Internațional în anul 2018, de altfel am avut pe parcursul lunii februarie 2018 până în luna noiembrie o echipă a Fondului Monetar Internațional care a demonstrat că, dacă am reduce cel puțin patru universități din rețeaua de instituții de învățământ superior, am putea economisi 85 de milioane de lei, care pot fi redirecționați: 1. spre îmbunătățirea calității programelor de studii superioare; 2. creșterea profesională a cadrelor universitare; 3. remunerarea performanțelor cadrelor universitare; 4. consolidarea segmentului cercetării în universități și, în sfârșit, îmbunătățirea bazei tehnico-materiale.”

Europa Liberă: Înțeleg că aveți în vedere deja ce alte două urmează să fie comasate?

Igor Șarov: „Noi nu luăm această practică de reduce automată a universităților. Următorul pas va fi introducerea noii formule de finanțare în universități per student, despre care vom informa ulterior, dar sper ca cu colegii să definitivăm acest document și săptămâna viitoare să anunțăm despre un nou pas pe care îl vom face în această ordine de idei.”

Europa Liberă: Dați de înțeles că nu va urma pasul doi chiar atât de rapid? Nu altă comasare?

Igor Șarov: „Pasul doi va fi introducerea noii formule de finanțare.”

Europa Liberă: Universitatea din Tiraspol ce soartă va avea? Nu se are în vedere o comasare, eventual cu Universitatea „Ion Creangă”, ca să fie o singură universitate pedagogică?

Igor Șarov: „Nu. Vor fi modificate mecanismele de finanțare a învățământului superior. Din contra vor fi consolidate universitățile regionale în nordul și sudul Republicii Moldova, transformând aceste instituții de învățământ superior în centre regionale de susținere a sectorului economic, în special acolo unde avem zone economice libere. Și un alt moment este evaluarea externă în scopul acreditării tuturor programelor de studii superioare de licență, master și doctorat pentru a asigura activitatea pe piața educațională a instituțiilor de învățământ superior cu programe de studii superioare de calitate. Noi acum vorbim doar despre pașii care sunt întreprinși de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în acest an. După introducerea noii formule de finanțare, respectiv vom vedea de acum care va fi impactul asupra universităților. Repet, noi suntem categoric împotriva comasărilor automate ale universităților, fiindcă trebuie să luăm în calcul interesele colectivelor, interesele oamenilor și săptămâna viitoare vom propune o hotărâre de guvern cu noua finanțare a instituțiilor de învățământ superior.”

Europa Liberă: În cazul facultăților, la fel care se dublează ca profil, am în vedere același drept care este în fiecare universitate, ar putea exista, iată și pe măsura asta, comasări?

Igor Șarov: „Noi vom reveni la acest subiect atunci când va fi definitivată comanda de stat. Comanda de stat cred că vom putea s-o prezentăm pentru aprobare în ședință de guvern săptămâna viitoare.”

Europa Liberă: Ați făcut referire la Fondul Monetar Internațional, am văzut că și Banca Mondială dă un credit pentru reformarea sistemului de învățământ superior. În ce măsură astfel de reforme sunt condiționate din exterior, pentru că s-ar putea ca cineva să speculeze acest aspect?

Igor Șarov: „Categoric nu, nu sunt condiționate, sunt problemele doar ale Republicii Moldova, din contra prin aceste măsuri pe care le întreprindem acum de introducere a noii formule de finanțare, ne dorim foarte mult să rămână pe piață universități puternice și creditul despre care Dvs. ați vorbit și care sper să fie în continuare aprobat și în Parlamentul Republicii Moldova în valoare de 35 de milioane de dolari să vină pentru întărirea capacităților universităților. Sunt sigur că vor fi prezentate diferite proiecte de către universități care vor întări baza tehnico-materială a acestora, fiindcă avem multe proiecte de succes, spre exemplu cum îi Centrul de Excelență Tekwill la Universitatea Tehnică, așa cum îi „Clasa Viitorului” la Universitatea Pedagogică, ori cum sunt centrele de pe lângă Universitatea de Medicină, această listă poate fi continuată la nesfârșit.”

Europa Liberă: Universitatea Academiei de Științe, ea a fost cea mai recent fondată, sunt semne că ceva nu a mers?

Igor Șarov: „Nu, nu de aceea că nu a mers, din contra la Academia de Științe și-a demonstrat viabilitatea Liceul „Aristotel”, care este unul din cele mai bune licee din Republica Moldova, exact așa există și un colectiv extraordinar la această universitate. Totul pornește din perspectiva numărului de studenți care la Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir” erau 243 de studenți la care m-am referit în 2019, la acest moment au rămas doar 184, dar investițiile care au fost făcute în această universitate sunt sigur că în continuare vor putea să fie folosite de următoarele generații de studenți care vor folosi laboratoarele, spațiile de pe loc.”

Europa Liberă: Eficientizarea, e vorba doar de administrație, adică e vorba eventual de realocarea unor facultăți în acele sedii, ca să nu se piardă nici infrastructura?

Igor Șarov: „Sigur că da. Noi vorbim doar despre eficientizare, toți pașii următori vor fi stabiliți de comun acord între rectorii universităților respective, care, până la urmă, tot vor fi în beneficiul suprem al studentului. COVID-ul într-adevăr ne-a făcut să ne reorientăm, în special în domeniul educației, prioritățile și așa cum le-am fixat în domeniul învățământului general, ce ne trebuie. Ce a scos în evidență învățământul la distanță? Una: lipsa tehnicii de calcul; doi: lipsa abilităților digitale la o parte a profesorilor și trei: ne-a fixat foarte bine prioritățile pe care trebuie să mergem ca să învățăm din greșelile trecutului. Ne-a luat prin surprindere această pandemie, însă am avut și multe lecții de învățat.”

https://moldova.europalibera.org 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)