Astăzi 19 Februarie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 4 Octombrie 2017, ora 17:25

încotro?Igor Dodon: Bulgarii vor avea deputatul său în Parlamentul Republicii Moldova

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Igor Dodon a anunţat miercuri, 4 octombrie, că raionul Taraclia, unde locuiesc cel mai mare numări de etnici bulgari din ţară, va avea propriul său deputat în Parlamentul de la Chişinău, subliniind că este o premieră pentru Republica Moldova când Bulgaria va avea un reprezentant în Legislativul moldovenesc, anunță adevarul.ro.

Igor Dodon a precizat că, potrivit noii legi electorale, circumscripţiile uninominale vor fi create dintr-un raion sau mai multe raioane care vor forma în total 55-60 de mii de locuitori. Însă, aceeaşi lege spune că în cazul raioanelor unde locuieşte populaţie preponderent de altă etnie, atunci nu contează numărul de locuitori, circumscripţia va fi formată din numărul existent, şi nu din 55-60 de mii ca în restul circumscripţiilor.

Şeful statului a menţionat că în Taraclia locuiesc circa 20-25 de mii de oameni, dând asigurări că raionul respectiv va avea propria circumscripţie, în rezultat enitcii bulgari vor avea oportunitatea de a-şi alege candidatul lor la parlamentarele din 2018. 
„Bulgarii vor avea reprezentantul său în Parlament, în premieră, în 26 de ani de independenţă. Eu cred că este încă un pas concret în care noi demonstrăm o deschidere faţă de etniile care locuiesc în Republica Moldova alături de etnia majoritară de moldoveni”, a afirmat Igor Dodon la întrevederea cu vicepreşedintele Bulgariei, Iliana Iotova.
De asemenea, Dodon a declarat că în contextul reformei administrativ teritoriale, care ar putea presupune fuzionarea mai multor raioane, el se va împotrivi acestei reforme, afirmând că Taraclia va rămâne intactă în această situaţie.
Amintim că anterior Igor Dodon a solicitat ca şi Găgăuzia să aibă reprezentanţii săi în Parlamentul de la Chişinău, dar şi Transnistria. 

adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul